Žmonių antplūdžio vaistinėse nepastebi

Pirmojoje vaistinėje dirbanti moteris pasakoja, kad šiuo metu dezinfekcinio skysčio vaistinėje turi dar 5 vienetus. Pasak jos, dezinfekcinių priemonių kiekis yra paskirstytas vaistinėms, jos prekes gauna kiekvieną dieną.

„Šiandien dezinfekcinio skysčio gavome ir nepritrūkome. Pas mus apyvarta nėra labai didelė, bet šios priemonės šiandien nupirko jau 8 vienetus. Atėjusiems patariame ir parenkame vaistų, kuriais stiprinamas imunitetas. Patariame, kaip rankas reikia plauti. Dabar labai rekomenduojame gaminius su vitaminu C“, – sako ji.

Moteris tikina, kad žmonių antplūdžio pastarosiomis dienomis tikrai nėra, ateina tie patys nuolatiniai klientai. Anot jos, į kitas vaistines, ypač esančias prie Kauno geležinkelio stoties, plūsta daug didesnis žmonių kiekis.

Kitoje vaistinėje darbuotoja teigia, kad turi „Duoseptic“ tirpalo, spiritinių servetėlių, salicilo spirito atsargų. Moteris tikina, kad šių produktų trūkumą buvo pastebėjusi, kai tik buvo paskelbta ekstremalioji padėtis.

„Šiuo metu dezinfekcinių priemonių tikrai turime, negaliu pasakyti, kas bus po kelių dienų. Pirkimas yra neprognozuojamas“, – pasakoja pašnekovė.

Žmonės renkasi ir ūkišką muilą

Moterys, apsipirkusios vaistinėje, atskleidžia, kad dezinfekcinio skysčio neperka ir dabar rankas plauna tik ūkišku muilu. Anot jų, įprotis plauti rankas yra išlikęs, to moko ir anūkus.

„Manau, kad koronaviruso grėsmė Kaune yra, nes kai kurie žmonės nesisaugo ir vyksta į užsienį. Dabar reikėtų būti namie ir nevykti į kitas šalis, ir pati neplanuoju niekur keliauti. Kruopų ir kitų produktų iš anksto neprisipirkome, turime jų kaip visada. Dezinfekcinio skysčio niekur nėra, kiek randame, juo naudojamės darbe“, – situaciją aiškina viena iš moterų.

Dezinfekciniai skysčiai vaistinėse neužsilieka

Trečiojoje aplankytoje vaistinėje dirbanti moteris pasakoja, kad šiandien gautus dezinfekcinius skysčius jau baigia išparduoti. Anot jos, tikslaus gauto produktų skaičiaus nežino, tačiau jis yra mažesnis, nei norėtųsi.

„Turime likusius vos du dezinfekcinio skysčio buteliukus. Žmonės tikrai jį perka, dažnai renkasi ir spiritines servetėles, vitaminą C, produktus gerklei dezinfekuoti ir arbatas, kad stiprintų organizmą. Dezinfekcinius skysčius parduodame greitai ir vaistinėse jie neužsilieka, bet, manau, kad priemonių užteks“, – tikina ji.

Vaistininkė aiškina, kad nepastebi dėl koronaviruso išsigandusių žmonių ir patys stengiasi juos raminti. Anot jos, panikuojant dėl viruso, gali išlįsti kitų ligų ir taip pabloginti sveikatą.

Panikos dar nejaučia

Dar viena kalbinta praeivė pasakoja, kad dezinfekcinio skysčio nepirko, o rankoms plauti naudoja ūkišką ir paprastą muilus. Anot jos, panika dėl koronaviruso nejaučiama, tačiau ji tikina, kad virusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms.

„Rankas nuolat plauname, kaip ir visada. Dezinfekcinio skysčio niekur net neieškojau, tik mačiau, kad jis yra parduodamas kosmetikos parduotuvėje, supilstytas į mažus turistinius buteliukus. Manau, reikėjo uždaryti ne vaikams skirtas įstaigas, o visus grįžtančius iš užsienio. Reikia juos sustabdyti, kad nevaikščiotų, ir virusas neplistų. O dabar sveiki vaikai bus uždaryti namuose.

Nepirkau papildomai produktų, žinau, kad su tiek maisto, kiek turiu dabar, galiu 2 savaites niekur neiti. Nusipirkau tik kilogramą miltų, bet ne daugiau, kad neįsiveistų kenkėjų“, – atvirauja ji.

Žmonės laukia eilėse ir lauke

„Vilniaus degtinės“ direktorius Rokas Mituzas juokauja, kad dabar per žmonių minią negalintis net įeiti į savo parduotuvę. Anot jo, pirkėjai stovi eilėje ir lauke, norėdami įsigyti dezinfekcinio skysčio.

„Pagal pardavimą, galime sakyti, kad žmonės daugiausia perka dezinfekcinį skystį. Parduodame jo nemažai, nes poreikis didelis, o žmonės džiaugiasi jo radę ir įsigiję. Galbūt tas burbulas tuoj užges, nes pradėsime visur to skysčio vežti. Kai išvažiuos tiek, kiek dabar gaminame, visiems bus ramu, niekas nepanikuos“, – ramina jis.

Tikina, kad dezinfekcinio skysčio tikrai užteks

Anot direktoriaus, svarbiausia problema, kad ilgą laiką dezinfekcinio skysčio nebuvo ir susidarė vadinamasis vakuumas. Jis teigia, kad yra nemažas poreikis ir paviršių dezinfekavimo priemonių, kurioms gaminti dar neturi leidimo.

„Žmonės ir įvairios įmonės prašo produkto paviršiams dezinfekuoti. Rankų dezinfekavimo skysčio galime pagaminti tokius kiekius, kad ne tik nepritrūksime, bet ir visi turės namie, mašinose ir atsargai galės laikyti, tad problemos dėl kiekio tikrai nebus.

Leidimą ir informaciją, kokį produktą reikia gaminti, gavome tik praėjusį ketvirtadienį vakare, mums dar reikėjo pasiruošti etiketes, žaliavas, skystį ir tarą. Dabar per dieną pagaminame apie porą sunkvežimių dezinfekcinio skysčio. Plaukia užsakymai iš visų didžiausių tinklų, viskas važiuoja urmu. Galima įsivaizduoti, kad kitą savaitę niekas nepanikuos, visi bus ramūs“, – situaciją apibendrina pašnekovas.

Siekia patenkinti Lietuvos poreikį kuo greičiau

Anot jo, įmonė gauna masiškai daug užsakymų ir iš užsienio šalių, bet yra nusprendę, kad, kol nepatenkins Lietuvos poreikio 100 procentų, į užsienį vežti nežada.

„Šis produktas turi registraciją tik Lietuvoje, tad mes jo negalime pardavinėti kitur ir nemąstome apie tai. Esame išsikėlę tikslą patenkinti Lietuvos poreikį kuo greičiau ir manau, kad kitos savaitės viduryje nebebus rankų dezinfekavimo skysčio trūkumo klausimo“, – tikina jis.

R. Mituzas užtikrina, kad tik laiko klausimas, kada visi turės ant stalo po 5 litrų talpos dezinfekcinio skysčio kanistrą, ir suprasime, kad problemos nėra. Anot jo, reikėjo greičiau suktis, gauti leidimus ir jau prieš dvi savaites žmonės būtų galėję dezinfekuotis.

Delfi primena, kad, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) įsakymu, keturiolikai Lietuvos bendrovių buvo suteiktas leidimas gaminti rankų dezinfekcinį skystį skubos tvarka. Bendri šių įmonių pajėgumai per mėnesį – apie 2 tūkst. tonų. Leidimai išduoti bendrovėms: „Valentis“, „Eko pirk“, „Ruvera“, „Retrorega“, „Lesta“, „Danushis Chemicals“, „Cosmoway“, inovacinei įmonei MKDS, „BIOK laboratorija“, „Vilniaus degtinė“, „Koslita“, „Italiana LT“, „Aconitum“ ir „Kurana“. Šiuo metu prašymus dėl trūkstamo leidimo minėtai produkcijai gaminti yra papildomai pateikusios įmonės „Ukmergės vaistinė“, „BS Chemical“, „Profline“ ir „Bio Circle Balticum“. Pasak ministerijos, viešajam sektoriui per mėnesį gali reikėti apie 600 tonų skysčio, tačiau pirmasis užsakymas sieks 100 tonų.

Kaip jau buvo skelbiama, „Maximos“ tinkle skystis turėtų atsirasti šią savaitę, prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse dezinfekcinio skysčio turėtų būti kitą savaitę. „Benu“ vaistinių tinklas skelbia į vaistines pristatęs apie 10 tūkst. vienetų anksčiau iš tiekėjo užsakyto dezinfekcinio skysčio, dalyje vaistinių jo turėtų atsirasti penktadienį. „Eurovaistinės“ Komunikacijos skyriaus vadovės Lauros Bielskės teigimu, tinklo vaistinėse dezinfekcinių priemonių yra užtektinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)