V. Sinkevičiaus pristatytas planas padės sumažinti EES verslo priklausomybę nuo gamtinių išteklių, suteiks daugiau teisių vartotojams ir sumažins pramonės poveikį aplinkai, rašoma pranešime spaudai.

„Augantis vartojimas skatina intensyvesnę išteklių gavybą, o tai yra milžiniška našta aplinkai. Maža to, Europos Sąjunga tų išteklių net neturi, dėl to tampa priklausoma nuo trečiųjų šalių ir geopolitinės padėties jose. Žiedinės ekonomikos veiksmų planas padės atskirti ekonomikos augimo priklausomybę nuo išteklių gavybos tuo pat metu suteikiant daugiau teisių vartotojams“, – teigia V. Sinkevičius.

Pažymima, kad minėtas žiedinės ekonomikos planas orientuojasi į didžiausią poveikį aplinkai turinčius verslo sektorius: informacinių ir komunikacinių technologijų, elektronikos, baterijų, pakuočių atliekų, plastiko, tekstilės ir statybų.

V. Sinkevičiaus teigimu, vartotojų perėjimas prie žiedinio modelio suteiktų galimybę naudoti ilgaamžius, patvarius, kokybiškus, funkcionalius ir saugius produktus.

„Daugybė šiandien naudojamų produktų dar dizaino stadijoje sukuriami vartoti trumpą laiką, be galimybės atlikti net nedidelius pataisymus.
Žiedinės ekonomikos veiksmų plane numatyta nauja teisė – „teisė pataisyti“. Tai užtikrins, kad į vartotojų rankas nepakliūtų produktai, kuriuos po pirmo gedimo reikėtų išmesti, kad vartotojai turės daugiau galimybių gauti remonto paslaugas, įsigyti atsarginių dalių“, – sako eurokomisaras, pridurdamas, kad plane numatytos priemonės nulems tai, kaip vartotojai rinksis produktus ateityje.

„Šiandien produktai dažniausiai yra vertinami pagal techninius kriterijus. Vis dažniau mūsų pasirinkimą lemia socialiniai aspektai: jau vengiame nešioti drabužius, papuošalus ar naudoti prietaisus, kurie paženklinti žmonių išnaudojimu. Produkto vertinimo skalėje netrukus atsiras ir aplinkosauginis kriterijus. Pirmiausia tai atguls Ekodizaino direktyvoje, o dar svarbiau – anksčiau ar vėliau taps savaime suprantamais kriterijais, pagal kuriuos vartotojai rinksis gaminius ir paslaugas“, – tvirtina jis.

Žiedinės ekonomikos veiksmų plane numatyta 35 skirtingos iniciatyvos, kurias planuojama įgyvendinti iki šios Europos Komisijos mandato pabaigos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)