„Augantis vartojimas skatina intensyvesnę išteklių gavybą, o tai yra milžiniška našta aplinkai. Maža to, Europos Sąjunga tų išteklių net neturi dėl to tampa priklausoma nuo trečiųjų šalių ir geopolitinės padėties jose. Žiedinės ekonomikos veiksmų planas padės atskirti ekonomikos augimo priklausomybę nuo išteklių gavybos tuo pat metu suteikiant daugiau teisių vartotojams“, – teigia V. Sinkevičius.

Pranešime spaudai rašoma, kad žiedinės ekonomikos veiksmų planas pirmiausia orientuojasi į gamtiniams ištekliams imliausius ir todėl didžiausią poveikį aplinkai darančius sektoriai: ICT ir elektronikos, baterijų, pakuočių atliekų, plastiko, tekstilės ir statybų. Teigiama, kad verslui tai suteiks galimybę būti mažiau priklausomam nuo išteklius eksportuojančių šalių, bet ir atrasti bei kurti naujus verslo modelius.

Tuo tarpu vartotojams ekonomikos perėjimas prie žiedinio modelio turėtų suteikti galimybę naudotis kokybiškais, funkcionaliais ir saugiais produktais, kurie būtų patvaresni, ilgaamžiškesni, galėtų būti naudojami ne vieną kartą, o ciklo pabaigoje perdirbami.

„Daugybė šiandien naudojamų produktų dar dizaino stadijoje sukuriami vartoti trumpą laiką, be galimybės atlikti net nedidelius pataisymus. Žiedinės ekonomikos veiksmų plane numatyta nauja teisė – „teisė pataisyti“. Tai užtikrins, kad į vartotojų rankas nepakliūtų produktai, kuriuos po pirmo gedimo reikėtų išmesti, kad vartotojai turės daugiau galimybių gauti remonto paslaugas, įsigyti atsarginių dalių“, – sako Europos Komisijos narys.

V. Sinkevičiaus teigimu, Žiedinės ekonomikos veiksmų plane numatytos priemonės nulems tai, kaip mes rinksimės produktus ateityje.

„Šiandien produktai dažniausiai yra vertinami pagal techninius kriterijus. Vis dažniau mūsų pasirinkimą lemia socialiniai aspektai: jau vengiame nešioti drabužius, papuošalus ar naudoti prietaisus, kurie paženklinti žmonių išnaudojimu. Produkto vertinimo skalėje netrukus atsiras ir aplinkosauginis kriterijus Pirmiausia tai atguls Ekodizaino direktyvoje, o dar svarbiau – anksčiau ar vėliau taps savaime suprantamais kriterijais, pagal kuriuos vartotojai rinksis gaminius ir paslaugas“, – tvirtina jis.

Europos Komisijos duomenimis, žiedinės ekonomikos principų taikymas visuose sektoriuose ir pramonės šakose iki 2030 m. ES BVP augimą padidintų 0,5 procentinio punkto. Be to, būtų sukurta apie 700 tūkst. naujų darbo vietų.

Žiedinės ekonomikos veiksmų plane numatyta 35 skirtingos iniciatyvos, kurias planuojama įgyvendinti iki šios Europos Komisijos mandato pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)