Ragina ruošti priemonių planą

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė tikino, kad koronavirusas neabejotinai turi įtakos verslui, tačiau svarbiausia pasiruošti pačiam blogiausiam scenarijui – kokie tuomet lauktų veiksmai, kokia būtų komunikacija.

„Svarbiausi yra „Sodros“, PVM, GPM mokesčiai – jų nesumokėjus, krentant apyvartoms, įšaldomos sąskaitos, darbuotojų atleidimo mechanizmas – visa tai mes norime pasidėlioti su Vyriausybe. Komunikacija turėtų būti labai paprasta, kad Lietuva dabar yra viena saugiausių šalių, turime tik vieną užsikrėtųsi žmogų (penktadienį sužinota apie dar du naujus - patikslinimas), esame kaip nei viena kita šalis pasiruošusi priemonių planą, kas bus, jeigu situacija blogės“, – tikino ji.

Prabilo apie atleidimus, ragina imti atostogas

Pasiteiravus, ar gali būti, kad ateityje gali tekti kalbėti ir apie atleidimus, moteris tikino, kad tuo net nebūtų galima abejoti.

Evalda Šiškauskienė

„Be jokios abejonės, nes jau dabar 20-30 proc. krenta apyvartos ir priklausomai nuo regiono, viešbučiuose iki 50 proc. krenta užimtumai ir žmonės yra prigąsdinti žiniasklaidos, kad negalima niekur keliauti, net ir viduje Lietuvos, kur yra saugu. Manau, kad mes turime pasiruošti visiems scenarijams. Darbuotojai dabar yra kalbinami eiti atostogų, mes labai tikimės, kad neįvyks nieko blogo, bet apyvartoms krentant, verslas reaguoja ir mums labai svarbus priemonių greitis“, – tikino pašnekovė.

Paklausus, kas labiau kenčia, – vidinis ar išorinis turizmas – Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė paminėjo būtent išvykstamąjį turizmą.

„Vasario viduryje prasidėjo krizė išvykstamajame turizme. Mes matėme, kad pirmiausia prasidėjo su Kinija, vėliau Italija, o dabar jau plinta kitose Europos šalyse. Natūralu, kad išvykstamasis sektorius pradėjo kentėti anksčiau nei atvykstamasis turizmas, bet tai nereiškia, kad nuostoliai gali būti lyginami. Jeigu krizė nebus suvaldyta, kalbu ne tik apie vieną ar du atvejus, kalbu apie tai, kad jeigu mes nepasiruošime, tinkamai nekomunikuosime ir neapsaugosime klientų, darbuotojų, neatsižvelgsime į verslą, tikrai turėsime nuostolių“, – svarstė Ž.Gavelienė.

Pašnekovės taip pat pabrėžė, kad mažėjant užimtumui, kai kurių darbuotojų prašoma pasiimti atostogas.

„Matematika yra labai paprasta, jeigu nuo 20 proc. iki 50 proc. krenta apyvartos ir užimtumai, tai pajamos mažėja, reikia mažinti ir sąnaudas. Tuomet verslas ieško tokių optimalių sprendimų, mes taip pat norime susidėlioti sąlygas, kas yra valstybės rezervas. Mes ir norime paklausti Vyriausybės, nes mes nežinome, ar galima darbuotojams mokėti pašalpas, ar vieną minimalų atlyginimą, esant jau kritinei situacijai, ar „Sodra“ gali mokėti nuo pirmos dienos, o ne trečios ir padėti verslui. Nes jeigu atsitiks taip, kaip Italijoje, o Italija jau yra pasiruošusi tiems visiems scenarijams, tai mes tiesiog turime pasiruošti priemonių planą“, – tikino E.Šiškauskienė

Bijo keliauti ir Lietuvoje

Akivaizdu, kad šiuo metu jaučiama panika turi įtakos ir tuo atžvilgiu, kad žmonės bijo važiuoti ir į populiariausius Lietuvos kurortus.

Žydrė Gavelienė

„Dabar žmonės yra taip prigąsdinti, kad jie bijo keliauti net ir Lietuvoje – bijo važiuoti į Birštoną, į Druskininkus. Manau, tai patys saugiausi miestai, kur žmonėms tikrai nereikėtų bijoti. Ta panika yra sukelta, netylava vartotojų teisėse telefonai, nes žmonės nori atsiimti pinigus iš viešbučių, bet tam nėra jokio reikalo, tai yra emocija, todėl pinigai nėra grąžinami, čia yra baimė, o pavojaus visi nėra. Jeigu tau yra bloga nuotaika ir tu atsisakai važiuoti, niekas pinigų tau negrąžina. Tuomet vėl kyla įtampos“, – sakė Ž. Gavelienė

Lietuvos turizmo rūmų prezidentė pabrėžė, kad reikia ruoštis blogiausiam scenarijum.

„Versas tikrai skaičiuojasi, manau, kad bus labai akivaizdu pagal viešbučių užimtumo kritimą, manau, kad po kokio mėnesio mes matysime, ar yra kritimas ir koks jis. Didžiausią kritimo signalą davė ta diena, kai buvo paskelbta ekstremali situacija, žmonės puolė pirkti produktus, anuliuoti keliones. Ta panika, kuri buvo paskleista, padarė pirmą blogą įspūdį ir kritimo šuolį, matysime, kaip bus toliau. Tačiau bet kokiu atveju reikia pasiruošti blogiausiam scenarijui“, – kalbėjo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)