Ekonomikos komiteto narys konservatorius Dainius Kreivys sako nematantis problemos, jei būtų nuspręsta į biržą atiduoti nežymią įmonės akcijų dalį. Tačiau, anot jo, šį klausimą turėtų svarstyti tiek Ekonomikos komitetas, tiek parlamentinė Energetikos ir darnios plėtros komisija.

„Grupė atlieka tam tikras valstybei svarbias užduotis Lietuvos energetikos sistemoje, užtikrina sistemos rezervą ir gamina elektrą, jai priklauso svarbūs energetiniai objektai. Todėl leidžiant akcijas turi būti labai aiškiai aprašyta, kaip bus su šiais klausimais, nes tai gali kirstis su investuotojų lūkesčiais turėti kuo didesnę grąžą“, – BNS teigė D. Kreivys.

Biudžeto ir finansų komiteto narė socialdemokratė Rasa Budbergytė sakė turinti abejonių, ar planai „Ignitis grupės“ akcijas kotiruoti biržoje nėra skuboki.

„Iš dalies bus daugiau skaidrumo, tačiau galbūt tai yra dar nesavalaikis sprendimas, nes „Ignitis“ teikia labai svarbias viešąsias paslaugas. Nesu tikra, ar nėra per didelio skubėjimo“, – BNS tvirtino R. Budbergytė.

Ji taip pat pabrėžė, kad dalies „Ignitis grupės“ akcijų pardavimas privatiems investuotojams gali paskatinti grupės veiklą orientuoti į didesnio pelno siekimą.

Aplinkos apsaugos komiteto narys socialdarbietis Artūras Skardžiu mano, kad diskusijos Seime padidintų IPO proceso skaidrumą.

„Parlamento pozicija nepamaišytų, nes Vyriausybė atstovauja tik valdančiajai daugumai. Parlamentas objektyvesnis valdymo organas, opozicija yra, todėl svarstymas ar diskusija gali apnuoginti kai kurias problemines vietas. Tų povandeninių akmenų gali būti, ypač dėl akcijų kiekio, čia parlamentas galėtų nustatyti ribas. Jei daugiau negu 20 proc. akcijų (būtų parduodama – BNS), Seimas turėtų pareikšti savo poziciją“, – BNS tvirtino A. Skardžius.

Su Seimu derinti nebūtina, tačiau saugiklių dėl saugumo reikėtų

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma įsitikinęs, kad Seime svarstymų šiuo klausimu nereikia.

„Manau, kad nereikia Seimo, jeigu teisiškai reikėtų, jie būtų apsižiūrėję. Jei išlaiko valstybė savo rankose virš dviejų trečdalių akcijų, tai kontrolė nenukenčia“, – BNS aiškino J. Razma.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Andrius Mazuronis pabrėžė, kad įsikišęs į „Ignitis grupės“ IPO procesą Seimas „viską gali sugriauti galutinai“.

„Atiduokite sprendimų priėmimą Seimui, nebus kaltų, lieka kolektyvinė atsakomybė“, – BNS aiškino A. Mazuronis.

Pasak Ekonomikos komiteto nario liberalo Eugenijaus Gentvilo, „Ignitis grupės“ IPO planų su Seimu derinti nebūtina, tačiau Seimas gali imtis parlamentinės kontrolės.

„Ar tikrai pasiruošęs („Ignitis“– BNS) veikti biržoje visiško skaidrumo sąlygomis, to negaliu garantuoti. Valstybės valdoma monopolija kai kur papiktnaudžiauja tuo, kad nereikalingas Seimo sutikimas“, – BNS sakė E. Gentvilas.

Jis taip pat neatmetė galimybės, kad „Ignitis grupės“ akcijų kotiravimas biržoje sudarys galimybę dalį akcijų įsigyti Lietuvai nedraugiškų valstybių įmonėms ar asmenims.

„Sunku įsivaizduoti komisijos (vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos – BNS) sprendimus dėl sandorių biržoje. Jeigu išgirstume, kad štai „Ignitis“ akcijų nusipirko kažkokia nedraugiška įmonė, ką tada darytume? Atsakymo neturiu“, – sakė E. Gentvilas.

J.Razma taip pat sakė pasigendantis informacijos apie saugiklius dėl galimai nepatikimų investuotojų, tačiau pabrėžė, kad išlaikydama kontrolinį akcijų paketą valstybė užkirs kelius privatiems investuotojams priimti „Ignitis grupei“ nepalankius sprendimus.

„Neturėtų (privatus – BNS) investuotojas kontrolės svertų, tik informacijos gavimo galimybę, tai gal didelių problemų nėra“, – svarstė J. Razma.

Ekonomikos komiteto vadovas socialdarbietis Rimantas Sinkevičius BNS pabrėžė, kad dalies „Ignitis“ akcijų pardavimas privatiems investuotojams niekam nepakenks, taip pat leis pritraukti papildomų lėšų, kurių įmonei reikia įvairiems investicijų projektams finansuoti.

Pradedamas pasiruošimas IPO

Finansų ministerijos suburta darbo grupė praėjusią savaitę pateikė išvadą, kad „Ignitis grupei“ iki 2030 metų reikės apie 5-6 mlrd. eurų investicijų, todėl logiškiausia pritraukti lėšų būtų rengiant IPO. Siūloma išplatinti 25–33,33 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, kurių pagrindinė kotiravimo rinka būtų „Nasdaq“ Vilniaus birža.

Ministerija jau parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo siūloma pritarti „Ignitis grupės“ pertvarkymui į akcinę bendrovę, taip pat suteikti ministerijai teisę priimti sprendimus dėl bendrovės įstatinio kapitalo didinimo įgyvendinant IPO, kuris gali būti surengtas jau šių metų rudenį.

„Ignitis grupė“ grupė yra skelbusi, kad šis IPO galėtų tapti didžiausiu pirminiu siūlymu Baltijos šalių istorijoje.

100 proc. „Ignitis grupės“ akcijų šiuo metu priklauso valstybei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)