Kaip rašoma dokumente, 2018 metų liepos 13 dieną VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis pranešėjui davė du lapus su žmonių vardais ir pavardėmis.

„Paaiškino, kad lape, kuriame yra mažiau vardų ir pavardžių, yra vieno iš kandidato į LR Prezidentus komandos nariai, o kitame, kur daugiau vardų ir pavardžių, – verslininkai, į kuriuos bus kreipiamasi dėl paramos rinkimuose. Paaiškino, kad, direktoriaus nurodymu, šiuos asmenis reikia patikrinti VSD duomenų bazėse (…) Po kelių dienų aš surinktą informaciją popieriniu variantu pristačiau D. Jauniškiui ir pakomentavau žodžiu. Direktorius pokalbio pabaigoje man pasakė, kad jis pateiktos informacijos „jam“ nepasakos, o tik įvardys asmenis, kurie yra blogi“, – rašoma „Delfi“ gautuose dokumentuose.

Iš viso verslininkų sąraše – 41 asmuo.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Vytautas Bakas patvirtino, kad apie kai kuriuos žinomus Lietuvos verslininkus galimai buvo renkama informacija, tačiau nekomentavo, kurio iš kandidatų į prezidentus štabui jie buvo artimiausi.

„Galiu patvirtinti, kad apie kai kuriuos žinomus Lietuvos verslininkus galimai buvo renkama informacija. Į antrą klausimo dalį aš irgi norėčiau atsakymo. Tam, manau, geriausias būdas yra parlamentinis tyrimas. Visa kita būtų mano spekuliacijos. Tai nėra solidu“, – „Delfi“ sakė V. Bakas.

Verslininkai nustebę, bet tikina prašymų remti nesulaukę

„Delfi“ pavyko susisiekti su 9 verslininkais, atsidūrusiais sąraše: Dainiumi Dunduliu („Norfa”), Rimu Varanausku („Freda“), Gintaru Bertašiumi („Vilkyškių pieninė“), Dariumi Zubu („Linas Agro Group“), Audriumi Kantausku („Biovela“), Daliumi Trumpa („Rokiškio sūris“), Gintautu Pangoniu („Grigeo“), Tautvydu Barščiu („KG Group“), Aurelijumi Rusteika („Topo grupė“). Visi tvirtino, kad niekas jų remti vieną ar kitą kandidatą prezidento rinkimų metu neprašė. Žinia, kad atsidūrė tokiame sąraše, taip pat nustebino.

„Pirmą kartą iš jūsų girdžiu, net neturiu ką pakomentuoti, nieko niekada nežinojau. Niekada niekas nesikreipė, pirmą kartą girdžiu apie tai“, – teigė A. Kantauskas.

„Nerėmėme nieko. Manęs asmeniškai tikrai neprašė. (…) Mūsų gamyklos išsimėčiusios per visą Lietuvą, gal kur nors ir lankėsi“, – kalbėjo T. Barštys.

„Ne, tikrai ne. Tai mes bendravome, pas mus buvo kandidatas Nausėda įmonėse, dalyvavo. Neprašė (paramos – red.), ten su kolektyvu daugiau susitiko“, – pasakojo R. Varanauskas.

D. Dundulis prisiminė kvietimą dalyvauti susitikime, kuris buvo skirtas ir darbuotojams. O G. Bertašius prisiminė, kad vienas kandidatų lankėsi gamykloje. Tačiau abu patikino, kad prašymo paremti nesulaukė.

Dainius Dundulis

„Vieno kandidato pavardės neįvardysiu – buvome gavę pakvietimą atvykti į susitikimą su kandidatu. Aš asmeniškai nėjau, o kiti nežinau, ar ėjo, ar nėjo. Čia lygiai taip pat, kad kur nors aikštėje pakabintų skelbimą. (...) Iš to dalyko padarė, kad kažkas buvo; tikrai nieko nebuvo. Mes nerėmėme nieko per rinkimus“, – teigė D. Dundulis.

„Tokio dalyko neprisimenu, mes ir nerėmėme. Nesikreipė. (...) Galbūt laiškų ir buvo, bet sunku prisiminti, nes iš tikrųjų tų įvairių prašymų iš visuomeninių organizacijų, politinių judėjimų mes tikrai gauname, ir į savaitę ne po vieną. Dabar kažką atsiminti... (…) Bet kadangi praeitais metais mes apskritai nieko nerėmėme dėl galbūt prastesnių rezultatų, tai nebuvo išskirtina ir čia. (…) Vilkyškiuose, dabar atsimenu, yra buvę. Bandau prisiminti, man atrodo, kad dar nebuvo kaip kandidatas. Dabartinis prezidentas. Bandau prisiminti, bet, aišku, reiktų peržiūrėti darbotvarkes“, – paminėjo G. Bertašius ir pridūrė, kad jokių klausimų iš kurių nors institucijų tuo laikotarpiu nesulaukė.

D. Trumpa ir G. Pangonis buvo tie verslininkai, kurie parėmė kandidatus. D. Trumpa 1100 eurų parėmė Vytenį Povilą Andriukaitį, bet šios lėšos buvo grąžintos, dar po 1100 eurų D. Trumpa ir Antanas Trumpa parėmė Arvydą Juozaitį, 8500 eurų D. Trumpa parėmė Ingridą Šimonytę ir po 4500 D. ir A. Trumpos parėmė Gitaną Nausėdą.

Kaip pasakoja D. Trumpa, niekas paramos neprašė. Jie su tėčiu nusprendė kandidatus paremti patys, nes yra pilietiški, nori suteikti galimybę kandidatams įvardyti savo pozicijas.

Dalius Trumpa

„Nieko negaliu komentuoti, nes pirmą kartą girdžiu, ką sakote (apie VSD sąrašą – red.). (…) Aš parėmiau kandidatus, net kelis, bet tai buvo be prašymo, o mūsų su tėčiu pilietinė iniciatyva. Prašymų konkrečių nebuvo“, – teigė jis.

G. Pangonis rinkimų metu parėmė Ingridą Šimonytę 1500 eurų ir G. Nausėdą 4000 eurų. Po kilusio skandalo dėl „Grigeo Klaipėda“ šios lėšos buvo pervestos Klaipėdos universiteto Jūrų tyrimų institutui ir Kuršių marių įžuvinimo iniciatyvai. G. Pangonis „Delfi“ patikino, kad nė vienas iš kandidatų ar jų štabų neprašė paramos, tik lankėsi gamykloje, kur bendravo su darbuotojais. Jis pabrėžė, kad rėmė savo iniciatyva, neprašomas, ir pasitiki institucijomis, kad jos išsiaiškins visą situaciją.

Gintautas Pangonis

„Tikiu, kad tikrai jos darė tai, kas reikalinga, ir tai, ką gali pagal įstatymą, nes aš kokio nors poveikio nejaučiau visiškai“, – teigė jis ir pridūrė, kad ši naujiena buvo staigmena.

Prezidento komunikacijos grupės vadovas: prašymai dėl paramos galėjo būti tik susitikimų metu

Prezidento Gitano Nausėdos komunikacijos grupės vadovas Aistis Zabarauskas „Delfi“ tvirtino, kad rinkimų kampanijos metu jokie laiškai siuntinėjami verslininkams nebuvo.

„Pagal šitą sąrašą į šituos verslininkus mes nesikreipėme paramos. Tarp šičia minimų žmonių, rodos, yra trys, kurie tapę Gitano Nausėdos rinkimų kampanijos finansiniais rėmėjais, bet tarp jų yra ir kitų kandidatų rėmėjų. Šita absoliuti dauguma sąraše minimų asmenų nėra Gitano Nausėdos finansiniai rėmėjai. Ir apskritai per rinkimų kampaniją mes nepraktikavome kreipimosi raštu į verslininkus su prašymais paremti“, – teigia A. Zabarauskas.

Tai su savivaldos vadovais, kurie sutikdavo susitikti, su bendruomenės nariais renginiai būdavo ir, natūralu, su verslo atstovais, kurių metu išgirsdavome tai, kas jiems rūpi, nes mums to reikėjo ruošiantis debatams ir, natūralu, kad tokių susitikimų metu mes pakviesdavome juos paremti finansiškai
Aistis Zabarauskas

Sąraše yra trys G. Nausėdą parėmę verslininkai – G. Pangonis, D. Trumpa ir Darius Nedzinskas. Pastarojo paaukota suma grąžinta dar rinkimų kampanijos metu.

Aistis Zabarauskas

„Nedzinsko grąžinimą mes pakomentavome dar rinkimų kampanijos metu. Kalbama dėl reputacinių dalykų“, – teigė A. Zabarauskas.

Paklausus, ar toks sprendimas priimtas gavus kokios nors informacijos, jis patikino, kad ne.

„Mes nesame kreipęsi į VSD, nei į jo vadovą, nei į darbuotojus, nei į pavaduotoją su prašymais duoti mums informacijos apie žmones, nes aiškiai supratome, kad esame privatūs piliečiai, o ne valstybės pareigūnai, kurie gali tai daryti“, – teigė A. Zabarauskas.

Tiesa, tuomet dar kandidatas į prezidentus G. Nausėda lankėsi įvairiose įmonėse ir gamyklose. A. Zabarausko pasakojimu, susitikimų metu buvo pasiūloma paremti kampaniją finansiškai.

„Rinkimų štabo strategija buvo tokia – kai važiuojame į regionus, susitikti su trimis grupėmis asmenų. Su savivaldos vadovais, kurie sutikdavo susitikti, su bendruomenės nariais būdavo renginių ir, žinoma, su verslo atstovais; išgirsdavome tai, kas jiems rūpi, nes mums to reikėjo ruošiantis debatams ir, natūralu, kad tokių susitikimų metu mes pakviesdavome juos paremti finansiškai“, – teigė A. Zabarauskas ir pridėjo, kad negali tiksliai pasakyti, su kuriais verslininkais iš šio sąrašo buvo susitikta.

Paklausus, jei šį sąrašą sietume ne su prezidentu Gitanu Nausėda, o kitu kandidatu, kas tai galėtų būti, A. Zabarauskas neatsakė.

„Aš nenoriu daryti prielaidų šiuo klausimu. Nes dabar tema yra taip politizuota, kad toliau eskaluoti situacijos, darant prielaidas, kieno čia iš kur atsirado, nėra tikslinga“, – teigė A. Zabarauskas.

„Delfi“ primena, kad remiantis Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo dokumentu dabar keliamos prielaidos, kad galimai departamentas kišosi į rinkimų procesą ir rinko informaciją apie buvusį diplomatą Vygaudą Ušacką ir tuomet dar tik kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką. Apie tai prabilo Vytautas Bakas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, buvęs šio komiteto pirmininkas Vytautas Bakas siekia, kad būtų pradėtas parlamentinis tyrimas, kuris atsakytų į kylančius klausimus, kas galėjo prašyti tokios informacijos ir kitus. Jis taip pat dėl spaudimo pranešėjui siūlo prezidentui G. Nausėdai nuo pareigų nušalinti VSD vadovą Darių Jauniškį ir pranešėją, pasak jo, tardžiusį jo pavaduotoją Remigijų Bridikį. D. Jauniškis patvirtino, kad R. Bridikis buvo pakvietęs VSD pareigūną pokalbio ir uždavęs klausimą, ar jis yra pranešėjas, tačiau VSD vadovas griežtai neigia, kad asmuo buvo tardomas arba kad jam buvo daromas spaudimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)