Nors sveikatos specialistai primena, kad viena geriausių virusų prevencijos priemonių – rankų plovimas, „Vilniaus degtinės“ vadovas Rokas Mituzas „Delfi“ pasakoja, kad praeitą savaitę, kai pasirodė žinios apie dezinfekcinių priemonių trūkumą Lietuvoje, vietoje jo žmonės masiškai puolė pirkti stipriąją – 79 laipsnių stiprumo – degtinę.

„Praeitą savaitę nuo trečiadienio, matyt, žmonės perskaitė žinutę spaudoje ir kaip pamišę puolė pirkti degtinę. Visur ją smarkiai pradėjo pirkti, bet pas mus parduotuvėje degtinę net nešė su lentynom, susidarė kamščiai prie parduotuvės“, – sakė R. Mituzas.

Visur ją smarkiai pradėjo pirkti, bet pas mus parduotuvėje degtinę net nešė su lentynom, susidarė kamščiai prie parduotuvės.
Rokas Mituzas

„Vilniaus degtinės“ vadovas tikino, kad specializuotoje alkoholio parduotuvėje degtinė buvo išstatyta paletėmis, tad žmonėmis ją krovėsi dėžėmis.

„Žmonės tikrai ne po vieną butelį pirko, o litrais. Dezinfekcinio skysčio nėra, žmogus išsigandęs, tai ir užsikrauna truputį į ateitį“, – pridūrė jis.

dezinfekcinis skystis

Net ir dvigubai didesnė alkoholio kaina nei įprasto dezinfekcinio skysčio pirkėjų esą neatbaidė. Pavyzdžiui, internete galima rasti 1l dezinfekcinio skysčio už maždaug 10 eurų. Tuo metu už tokį pat kiekį 79 laipsnių degtinės žmonės mokėjo ir 25 eurus.

„Žmonės ateina ir sako, kaip brangu. Mes sakom, kad iš 25 eurų už butelį, iš jų 21 euras – mokesčiams. Jūs mokesčiais rankas ir dezinfekuojate“, – atkreipia dėmesį „Vilniaus degtinės“ vadovas.

Susitarimas yra, bet greitai procesas nepajudės

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga susitiko su įmonėmis ir pranešė, kad dezinfekcinio skysčio problema bus išspręsta.

Šiuo metu „Vilniaus degtinė“ kartu su kitu alkoholinių gėrimų gamintoju „MV Group“ bei kosmetikos gamintoja „Biok laboratorija“ iš SAM laukia patvirtintos dezinfekcinio skysčio formulės, mat egzistuoja nemažai formulių, pagal kurias galima gaminti skystį.

„Atsiuntė laišką (SAM – aut. past.), ar jūs galite pagaminti pagal tokią formulę, tačiau tai nėra patikslinimas, kad mes galime pagal ją gaminti. Vienas dalykas, mums reikia formulės, kitas dalykas, reikia, kad mums padarytų registraciją. Registracija užtrunka gana ilgai – keturis mėnesius. Tačiau atsižvelgus į situaciją, kad Vyriausybė paskelbė ekstremalią padėtį, vakar per susitikimą sakė, kad per savaitę duos (leidimus – aut. past.).

Mes paprašėme, kad jie pasakytų, kokia formulė, ir kad paaiškintų, kaip per tą savaitę galime gauti leidimą, kokius prašymus pateikti. Reguliarus kelias – 5 tūkst. lapų dokumentai, mes per savaitę nespėsim jų perskaityti“, – naujausią informaciją apie dezinfekcinio skysčio gaminimo procedūras komentavo R. Mituzas.

Vilniaus Degtinė

„Mes Obeliuose gaminame spiritą. Etilo maistinis spiritas yra pagrindinis dezinfekcijos ingredientas, vien 80 proc. to spirito. Tada po pusę procento ar procentą dedama papildomų priedų, tarkim, glicerolio, ir tuomet gaunamas dezinfekcinis skystis. Kadangi jo formulių – ilgas sąrašas, mes klausiame, pagal kokią formulę galime gaminti. Mes tų priedų galime nusipirkti, spirito turime, nes jį gaminame, galų gale, visi tą spiritą iš mūsų perka. Mes turime linijas, kurias galime įjungti, nors savaitgaliais jos nedirba, ir per savaitgalį galime prifasuoti tiek, kad visiems maža čia nepasirodys, išspręs problemą ir niekas neverks, kad nėra dezinfekanto“, – pasakojo „Vilniaus degtinės“ vadovas.

R. Mituzas pažymi, kad įprasta degtinė dezinfekcijai netinkama, mat 40 laipsnių yra per silpna virusams. Dezinfekavimui esą tinkama 60–80 laipsnių degtinė, priklausomai nuo to, ką norima dezinfekuoti.

„Daugiau nei 80 laipsnių dezinfekcijai nebetinka, per stipru. Su grynu spiritu negali dezinfekuoti. Prikausomai nuo to, ar paviršių, ar rankas norima dezinfekuoti, kiek aš girdėjau, paviršiams rekomenduoja 80, o rankoms – 70 laipsnių degtinė“, – aiškino pašnekovas.

Pirkite muilą, plaukite rankas ir viskas bus gerai. Nebūtina spiritinė priemonė, kad būtų užtikrinta rankų higiena.
Aurelijus Veryga

„Delfi“ primena, kad Verygos pabrėžė, jog žmonėms, norintiems laikytis rankų higienos, užtenka ir rankų muilo.

„Pirkite muilą, plaukite rankas ir viskas bus gerai. Nebūtina spiritinė priemonė, kad būtų užtikrinta rankų higiena. Nereikia lakstyti po vaistines ir pirkti salicilo rūgštį ar dar ką nors. Taip, sakė vaistinės, kad liko tik briliatinė žaluma, ten irgi daug spirito, galima terliotis, visi tikrai žinos, kad rankas dezinfekavote, – juokavo ministras.

Masiškai kaukių negamins

„Delfi“ jau rašė, kad Lietuvoje trūksta ne tik dezinfekavimo, bet ir kitų apsauginių priemonių, – medicininių kaukių, kurios naudingos jau sergantiems žmonėms. Delfi pasidomėjo, ar jų trūkumo nesiruošia padengti medicininius prietaisus gaminanti įmonė „Intersurgical“.

Pabradėje įsikūrusi „Intersurgical“ gamykla gamina gaminius reikalingus kvėpavimo takų priežiūrai – anestezijai, reanimacijai, deguonies ir aerozolio terapijai. Gaminiai naudojami tiek ligoninėse, tiek namuose, slaugant pacientą.

„Intersurgical“ vadovas Sigitas Žvirblis „Delfi“ pasakojo, kad įmonė ir toliau planuoja tęsti savo kryptį – savo produkciją tiekti ligoninėms, o ne masiniam vartojimui. Norint medicinines kaukes gaminti masiškai, anot jo, derinimai su institucijomis gali užtrukti ir metus.

„Nėra taip paprasta, kad jūs galit greitai kažką sugalvoti ir įdiegti į rinką ir pradėti gaminti ir pardavinėti. Yra visa eilė reguliacinių reikalavimų mums, medicininių prietaisų kūrėjams, gamintojams ir tiekėjams, kaip gaminti. Šių taisyklių mes privalome laikytis. Juo labiau, kad tai nėra mūsų segmentas, ne mūsų profilis ir specializacija. Mes labiau specializuojamės į stacionarą – ligonines, t. y. intensyvios terapijos skyriai, operacinės ir t. t.“, – aiškino S. Žvirblis.

Sigitas Žvirblis

„Iš mūsų gaminių mes tikrai tenkiname rinkos poreikį, kas šiandien reikalinga. Turint omeny, kad šiandien yra tas beprotiškas bėgimas ir pirkimas, reikia ar nereikia. Tos kaukės realiai neapsaugo žmogaus nuo infekcijos, jos apsauginės, kad lašeliniu būdu kažkiek plintančių dalių kažkiek apsaugotų, bet jos nuo bakterijų ir virusų neapsaugo, tai yra du skirtingi dalykai, – pažymi „Intersurgical“ vadovas. – Mes specializuojamės daug aukštesniame segmente. Tie gaminiai, kurie šiandien gaminami, naudojami tikrai ten, kur yra didžiausia rizika, t. y. ligoninės.“

S. Žviblis patvirtina, kad šiandien apsauginių kaukių paklausa yra išaugusi, tačiau, kaip pažymi, ne itin daug.

„Mes daugiausiai dirbame su ligoninėmis, kur žinoma, kiek jų reikia ir koks yra jų poreikis. Perka tiek, kiek jų reikia, o ne krauna atsargoms 2-3 metams į priekį. Medikai dirba daug profesionaliau nei mūsų gatvės visuomenė, kuri perka tas kaukes, kad krautų į sandėlius kaip ir kruopas. Tikriausiai taip ir kaukes perka – tūkstančiais vienetų, bet net nežino naudos jas ar ne“, – komentavo „Intersurgical“ vadovas.

Jis taip pat pažymi, kad Lietuvoje pagaminta produkcija iškeliauja į kitas užsienio šalis: „Ką gaminame Lietuvai, nerealizuojame net dalies procento. Viskas, ką pagaminame, keliauja po visą pasaulį.“

Tariasi dėl skysčio gamybos

„Delfi“ primena, kad pirmadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga susitiko su gamintojais ir tarėsi, kaip būtų galima išspręsti dezinfekcinių priemonių trūkumo problemą Lietuvoje.

„Pirmiausia reikia išsiaiškinti tų skysčių formules ir jas susiderinti su verslu, išsiaiškinti, kiek yra galimybių tas formules įgyvendinti. Etilo alkoholis yra tik viena sudedamoji dezinfekcinių skysčių dalis. Tai mes šitą padarysime maksimaliai greitai ir pagreitinsime leidimų išdavimus, informuosime, kas, kam kokius prašymus turi pateikti, kad galėtų pradėti gaminti, – sakė A. Veryga. – Bus žinoma, kiek galės pagaminti skysčio pagal formules, kurios bus pateiktos iš mūsų. <...> Manome, kad šiuos dalykus žinosime rytoj (antradienį – „Delfi“).“

Sveikatos apsaugos ministras sakė, kad dezinfekcinio skysčio galimą kiekį skaičiuoja pagal gydytojų, slaugytojų skaičių ir pagal tai, kiek preliminariai jie skysčio per dieną gali sunaudoti. Taip pat priskaičiuotos ugdymo įstaigos.

„Remiantis tokiais minimaliais skaičiavimais, tik dviem šitiems sektoriams per mėnesį reikėtų apie 200 tonų. Tai čia tik dviem sektoriams, kur tikrai gyvybiškai labai svarbu. Bet visuomenė, manau, žymiai daugiau sunaudos, galima dauginti kartais, bet mes tuos skaičius, gamybos pajėgumus, didesnius kartais, ir išgirdome, – sakė A. Veryga. – Jei žmonėms bus toks noras „peršokti“ nuo muilo prie kitų priemonių, tai yra tų galimybių. Tik dabar klausimas ne dėl paties etilo alkoholio, bet dėl ingredientų, kurie naudojami dezinfekciniams skysčiams gaminti. Bet kol iki galo neišsiaiškinome formulių, gamintojai negali pasakyti, kiek su ingredientais galės gaminti to skysčio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)