Štai įmonės „Audėjas“ vadovas Darius Liutkevičius, kaip sakė LNK žinioms, mano, kad šiandien rinkose esanti situacija jam leis padidinti įmonės apyvartą.

„Manome, kad konkurencingumui prisidės, o apyvartas tikimės padidinti gal 20-30 proc., sakykim, taip atsargiai, nes nežinom kaip ilgai ta krizė užsitęs“, – komentavo jis ir sakė, kad audinių fabrikas taip pat įžvelgia galimybes užmegzti ilgalaikį bendradarbiavimą su Europos užsakovais.

Kad tikisi ilgalaikių klientų, sakė ir kita Vilniaus įmonė, gaminanti saulės modulius. Ji dėl korona krizės Kinijoje sulaukė tris kartus didesnės paklausos nei gali pagaminti.

„Jau dabar daugiau parduodame, prailginom pamainas šiek tiek, kad galėtume daugiau pagaminti. Bet matom, kad trūkumas saulės modulių rinkoje bus iki, manau, net vasaros vidurio, nes tiekimas gana rimtai sutriko“, – teigė „Soli Tek cells“ vadovas Julius Sakalauskas.

Nors vieniems Lietuvos gamintojams koronavirusas atvėrė galimybių, kitiems, panašu, sukėlė galvos skausmą dėl galimų jų produkcijos vartojimo sutrikimų.

„Į Italiją yra išvežama apie 80 proc. nuo visų eksportuojamų arba išvežamų į ES pieno produktų kiekio. Kalbant apie sūrius – tai apie 50 proc. kiekio sudaro sūriai.

Tai dėl koronaviruso mažėjant vartojimui, mažėjant turistų srautui Italijoje, automatiškai tai greitu metu palies eksportuojamų sūrių ir pačių pieno produktų kiekiams į Italiją“, – sakė Pienininkų asociacijos vadovas Egidijus Simonis.

Prognozuojama, kad sūrių eksporto kiekis į Italiją gali mažėti daugiau nei trečdaliu, bet gaminti mažiau produkcijos pieno perdirbėjai sako negalintys, nes yra įsipareigoję supirkti žaliavinį pieną.

O štai jei koronavirusas šalyje išplistų, įmonės galėtų įsipareigojimų nevykdyti, mat virusas būtų laikomas nenugalima jėga. Tokią pažymą išduoda prekybos, pramonės ir amatų rūmai.

„Svarbu visiems subjektams, kurie nesugeba įvykdyti savo sutartinių įsipareigojimų, tai tiek įstaymas, tiek teisės aktai, įpareigoja šalį kuo skubiau informuoti priešingą šalį, kad sutarties negalės įvykdyti“, – teigė Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų advokatė Jūratė Radzevičienė.

Nenugalimos jėgos pažyma gali būti taikoma tik Lietuvoje sutrikdžius įmonių produkcijos gamybą, tiekimą ar kitus įsipareigojimus.