Darbo grupė pažymėjo, kad IPO turėtų naudą Lietuvai – 2020-2024 metų periodu tai 2,4 mlrd. eurų prisidėtų prie Lietuvos BVP ir atneštų 700 mln. eurų į valstybės biudžetą.

Darbo grupė rekomenduoja, kad būtų išplatinta nuo 25 proc. iki 33,33 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, siūlant jas Lietuvoje veikiančioje vertybinių popierių biržoje, paliekant galimybę pagal poreikį akcijas siūlyti ir kitose šalyse.

Finansų ministro Viliaus Šapokos teigimu, viešas akcijų išplatinimas yra efektyviausias būdas pasiekti įmonės keliamus tikslus.

„Darbo grupė išnagrinėjo visas įmanomas „Ignitis grupės“ ilgalaikio finansavimo alternatyvas. Buvo pavedimas įvertinti tiek poveikį bendrovės finansų tvarumui, tiek šalies ekonomikai, gyventojams, energetikos sektoriui, nacionaliniam saugumui.

Siekiant bendrovei prisidėti prie nacionalinės energetikos nepriklausomumo strategijos tikslų pasiekimo ir įgyvendinti strateginių pajėgumų užtikrinimo, skirstymo tinklo patikimumo ir, kas labai svarbu, atsinaujinančių energetikos išteklių plėtros tikslus, iki 2030 metų reikės apie 5-6 mlrd. eurų investicijų. Efektyviausias būdas pasiekti tikslus – akcinio kapitalo pritraukimas naudojantis IPO“, – penktadienį sakė V. Šapoka.

Pasak finansų ministro, tai padės suvaldyti elektros energijos kainų augimo riziką.

„Tai sukurs tiek reikšmingas ekonomines naudas valstybei bei gyventojams, padės suvaldyti elektros kainų augimo riziką, užtikrins stabilų dividendų srautą. Bendrovės IPO sudarys tinkamas prielaidas šioms naudoms pasiekti. Tai tikrai bus istorinis įvykis ir proveržis kapitalo rinkai, galimybė pritraukti didžiuosius investuotojus, pensijų fondų lėšas įdarbinti“, – teigė V. Šapoka.

„Vien dėl papildomų mokesčių, kurie keliaus į biudžetą, be dividendų srauto, numatoma papildomai 700 mln. eurų. Nauda akivaizdi, Finansų ministerija pritaria rekomendacijoms ir kitas žingsnis – Finansų ministerija pateiks Vyriausybei visus būtinus dokumentus, kad galėtume startuoti“, – pridūrė ministras.

„Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas sako, kad grupės akcijų viešas siūlymas nukreiptas į šalies ir bendrovės strateginius tikslus.

„Vertiname tai kaip didžiulį pasitikėjimą ir bendrovės įgalinimą įgyvendinti šalies strateginius tikslus energetikoje, tiek ir bendrovės atnaujintą strategiją, kuri yra labai ambicinga, nukreipta į infrastruktūros Lietuvoje išvystymą, taip pat į labai tvarias ir efektyvias investicijas žaliojoje gamyboje ir inovacijas tiek Lietuvoje, tiek tarptautinėse rinkose“, – sakė D. Maikštėnas.

Bendrovė listingavimui turi būti pasiruošusi iki šių metų rugsėjo.

„Konkretų periodą bendrovė pasirinks pagal finansų rinkų situaciją. Jei būsime pasiruošę rugsėjo mėnesiui, tai pirmas galimas langas yra šių metų ruduo“, – teigė D. Maikštėnas.

Pasak jo, teisminiai procesai dėl „Ignitis grupės“ antrinių įmonių delistingavimo netrukdys įvykdyti grupės IPO.

„Delistingavimo procesas nėra sustabdytas, jis yra pristabdytas. Šiuo metu vyksta derybos su smulkiaisiais akcininkais ir grupe, kuri dalyvavo ginčijant listingavimo procesą teisme. Manome, kad procesas vyks labai sklandžiai ir gali pasibaigti dviem scenarijais: mes susitarsime greitai ir delistingavimas įvyks dar iki IPO, kitas variantas – delistingavimas tęsis teisminėmis priemonėmis. Bet kokiu atveju, tai pačiam IPO įtakos nedarys, delistingavimas įvyks iki IPO arba po IPO“, – sakė D. Maikštėnas.

Anksčiau preliminariai planuota, kad darbo grupė darbą baigs iki kitų metų liepos 1 dienos, tačiau, įvertinus jau surinktą informaciją bei darbų apimtis, nuspręsta terminą paankstinti.

„Ignitis grupė“ jau skelbė, kad jų IPO galėtų tapti didžiausiu Baltijos šalių istorijoje pirminiu viešu siūlymu.

Jau anksčiau skelbta, kad, siekiant sėkmingo IPO, būtina išgryninta nuosavo kapitalo struktūra – t. y. būtina delistinguoti antrines „Ignitis grupės“ bendroves „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ir „Ignitis gamyba“.

Gruodžio pradžioje „Ignitis grupės“ antrinių bendrovių neeiliniuose visuotiniuose akcininkų susirinkimuose buvo priimtas sprendimas išbraukti visas šių bendrovių akcijas iš prekybos „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržoje.

Šiuo metu „Ignitis gamyba“ akcijų išbraukimas iš prekybos vertybinių popierių biržoje yra sustabdytas iki įsiteisės sprendimas civilinėje byloje pagal keleto smulkiųjų bendrovės akcininkų ieškinį.

Apie planus delistinguoti antrines bendroves „Ignitis grupė“ pranešė lapkričio 11 dieną.