Kaziuko mugės organizatoriai ir dalyviai situacijos nedramatizuoja ir toliau ramiai ruošiasi renginiui. Baimindamiesi koronaviruso savo dalyvavimą atšaukė tik keli mugės prekybininkai.

Penktadienį po Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdžio dėl koronaviruso centro vadovas Aurelijus Veryga pateikė naujausius komentarus apie rekomendacijas masiniams renginiams. Rekomenduojama Lietuvoje neplanuoti jokių naujų renginių. Kol kas esami renginiai nėra atšaukiami.

„Šalies mastu rekomenduojame neplanuoti naujų viešų didelių renginių. Jie nėra atšaukiami, bet rekomendacija – neprisidaryti problemų į priekį ir nebeplanuoti naujų. Taip pat taikyti priemones kaip ir gripo epidemijos metu. Tuomet ribojamas patekimas į gydymo įstaigas ir t. t.

Šiaulių miestui ir rajonui bus suformuotos rekomendacijos atsisakyti masinių renginių. Teritorijoje, kur šiandien identifikuotas užsikrėtęs žmogus. Kol kas tai rekomendacija. (...) Teisininkai aiškinsis iš įstatymo, kas yra masiniai renginiai, kur jų neturėtų būti. Visur kitur, kur žmonės lankosi, tarkim, kino teatras, turi būti užtikrintos asmens higienos, dezinfekcinės priemonės. Jeigu jų nėra, tai ir tokie dalykai negalės vykti. Jeigu atvykę žmonės negali dezinfekuoti rankų“, – penktadienį kalbėjo A. Veryga.

Rekomenduoja vengti masinių renginių

Ketvirtadienį po pirmojo centro posėdžio komentarus apie padėtį šalyje teikė premjeras Saulius Skvernelis ir centro vadovas, sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas Aurelijus Veryga.

Premjeras pažymėjo, kad kol kas ir toliau lieka ta pati rekomendacija: vengti bet kokių masinių renginių. Tiesa, jis tai sakė ketvirtadienį, kai Lietuvoje dar nebuvo nė vieno patvirtinto koronaviruso atvejo. Naktį į penktadienį Šiauliuose medikai nustatė koronovirusą 39-erių metų moteriai.

„Visos masinio susibūrimo vietos, visi masiniai renginiai yra padidintos rizikos. Dabar mes turime ir gripo epidemijas kai kuriuose miestuose. Kiekvienas žmogus turėtų vertinti dalyvavimą tiek uždarose patalpose esančiuose renginiuose: koncertas, kino teatras, sporto varžybos, tiek masiniuose renginiuose viešose vietose, tai yra padidinta rizika“, – ketvirtadienį kalbėjo premjeras.

A. Veryga pridūrė, kad kiekvieno asmens valia apsispręsti, ar nori dalyvauti masiniuose renginiuose. Tačiau esą būtina atsižvelgti į asmens sveikatos būklę.

Aurelijus Veryga, Saulius Skvernelis

„Tokių bus ne vienas, tai bus Kovo 11-oji, Kaziuko mugė. Tie (asmenys – aut. past.), kurie turi padidintą riziką, galiu juos įvardyti: vyresnio amžiaus, kuriems rizika yra ir dėl gripo komplikacijų ir dėl koronoviruso, jiems primygtinai rekomenduojame į varžybas ir į bet kokią vietą, kur yra masiškai daugiau susibūrusių žmonių, nevykti. Tiems, kurie serga lėtinėmis ligomis, taip pat rekomenduojame neiti“, – apie masinius renginius kalbėjo ministras A. Veryga.

S. Skvernelis papildė, kad yra aiškios rekomendacijos, ką pati „Žalgirio“ arena ir komanda turi padaryti, t. y. pasirūpinti rankų dezinfekcija ir kitomis apsaugos priemonėmis. „Tai galioja ne tik šiam renginiui, bet ir visiems kitiems. Tai nėra renginio draudimas, o aiškios rekomendacijos, ką reikėtų daryti ir kam reikėtų jų vengti“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Premjeras įvardijo rekomendacijas renginių organizatoriams. „Turi būti galimybių dezinfekuoti rankas: ar tai būtų šiltas vanduo, muilas, ar tai būtų dezinfekciniai skysčiai, o žmonės susirinkę į tokius renginius taip pat galėtų vertinti organizatoriaus pasirinkimą.

Jei jis sako, kad neturi galimybių, – nei leisti dezinfekuoti rankas, nei nusiplauti rankas, vengti kontakto, tai į tokį renginį paprasčiausiai reikėtų neiti. Prevencinės priemonės, apie kurias mes galbūt per mažai kalbame, t. y. asmens higienos priemonės, yra labai svarbios. Žmonės, kurių imunitetas silpnesnis, turėtų vengti masinių susibūrimo vietų“, – akcentavo jis.

Kaziukas fair 2019

Situaciją pakomentavo ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė. Anot jos, po šiandienos naujausių žinių apie koronaviruso atvejį Šiauliuose Kaziuko mugės organizavimo planai nesikeičia.

„Savivaldybė atidžiai seks aktualijas, ir esant reikalui, imsis būtinų veiksmų. Viešieji renginiai Vilniuje kol kas nėra stabdomi, bet jei matysime, kad toks sprendimas yra būtinas, nedelsiant jį priimsime“, – komentavo N. Kolkaitė.

Ji dar kartą atkreipia dėmesį, kad itin svarbu laikytis bendrųjų užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonių: dažnai plauti rankas su muilu, neliesti veido, dažnai vėdinti patalpas, valyti paviršius drėgnuoju būdu ir kt.

Numatomi pokyčiai šventės programoje

„Concept events & media“ atstovas, Kaziuko mugės organizacinės dalies projekto vadovas Renaldas Gražys penktadienį patikino, kad Kaziuko mugė vyks, vieninteliai pakitimai bus susiję su šventės programa. Organizatoriai mažins renginių uždarose patalpose skaičių, siekdami sumažinti riziką.

Jis pažymi, kad pirmadienį planuojamas susitikimas su savivaldybės atstovais galutinai susiderinti mugės programą.

Mes, kaip organizatoriai, kad sumažintume galimas rizikas, tam tikrus renginius, kurie buvo planuoti uždaroje aplinkoje, kaip pavyzdžiui, vaikų Kaziukas Rotušėje, atšauksime“, – teigė jis.

R. Gražys tikina, kad mugės metu pastatytuose biotualetuose papildomai bus įrengti dezinfekavimo skysčio seikėtuvai, o maitinimo paslaugas teikiantys dalyviai prašomi pasirūpinti spiritinėmis servetėlėmis dezinfekcijai. Papildomą dėmesį prekiaujantiems maisto produktais esą skirs ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Dezinfekavimo skysčiu yra jau pasirūpinta, rezervuota, tuo pasirūpino lauko tualetų tiekėjas „Toi Toi“. Bus 70 tualetų 13-oje skirtingų vietų. Visuose bus sudėtos dezinfekavimo priemonės“, – sakė mugės organizatorius.

Tuo metu mugės prekybininkams, kaip pažymi, bus išsiųsta informacija, kad šie savarankiškai pasirūpintų priemonėmis.Kiek mums pavyks gauti dezinfekcinių skysčių, purškalų, tai stengsimės padalinti“, – teigė jis.

Kaip sako R. Gražys, organizatoriai patys proaktyviai ėmėsi iniciatyvos pasirūpinti apsaugos priemonėmis, mat ruošiasi įvairiems scenarijams.Precedento nebuvo, ką galime iš savo pusės padaryti, tai stengsimės mažinti galimas rizikas pagauti virusą“, – akcentavo jis.


Juokiasi iš lietuvių ir gamina specialius padėkliukus

Apie Kaziuko mugės pasiruošimą „Delfi“ pakalbino ir kasmetinį mugės dalyvį meistrą-kūrėją Aivarą Norbutą. Vyras pasakojo, kad mugėje dalyvaus bet kuriuo atveju, mat tikino nebijantis koronaviruso.

„Manau, kad dalyvaus visi dalyviai, kadangi tai yra viena pagrindinių metų mugių. Labai tikimės, kad ir visi lankytojai dalyvaus“, – vylėsi pašnekovas.

A. Norbutas neplanuoja specialiai mugei ieškoti apsauginių priemonių, t. y. dezinfekcinių skysčių ar medicininių kaukių.

„Masinei isterijai tikrai nepasiduosiu. Man labai juokingi tie maisto produktų ir kaukių pirkimai. Galiu užsidėti respiratorių, kurį infektologai su kombinezonais nešioja, bet nematau tikslo. Stengiuosi dezinfekuoti rankas – į burną nekišti pirštų, bet kadangi nesu infekuotas, kaukė, kaip žinia, nepadeda apsisaugoti nuo koronaviruso, tai nėra tikslo jos ir dėvėti. O jei susirgsiu, būsiu izoliuotas. Ir tada man tos kaukės irgi nereikės“, – apie apsaugos priemones kalbėjo mugės dalyvis.

Meistras teigė, kad šiemet galbūt kažkiek ir sumažės lankytojų ir tai kažkiek gali turėti įtakos pardavimams.

„Gali turėti ir smarkiai įtakos, o gal ir ne. Manau, kad lietuviai – sveikesnio proto, bet, aišku, yra visokių panikuojančių. Bet kuriuo atveju žmonių bus tiek, kiek jų bus. Tai – pati tiksliausia prognozė“, – sakė jis ir pridūrė, kad ketvirtadienį jis pradėjo gaminti specialius padėkliukus su koronaviruso atributu.

„Jie dar tik gaminami, bet jau 11 iš 30 parduota. Tikra lietuviška dovana artimam žmogui, draugui, ypač uošvienei“, – A. Norbutas šmaikščiai vertina pastarųjų dienų įvykius pasaulyje.

„Mano požiūris į koronavirusą toks: vaikams jis nepavojingas, nes jų mirčių nėra užregistruota, o jei toks senis kaip aš ir užvers kojas, tai anokia čia bėda. Pasauliniu mastu absoliučiai jokios įtakos neturės“, – pridūrė jis.

Anot meistro, visi dalyviai bus labai laimingi, kad masiniai renginiai Lietuvoje neatšaukti, o dalyvauti Kaziuko mugėje, kaip jis pažymi, planuoja visi.

Koronaviruso pagrindu dalyvavimą atšaukė keli dalyviai

Vis dėlto keli dalyviai koronaviruso pagrindu savo dalyvavimą Kaziuko mugėje atšaukė. Tai „Delfi“ patvirtino vienas pagrindinių Kaziuko mugės organizatorių R. Gražys. Jis tikina penktadienį gavęs dar vieną pranešimą iš dalyvio, kad greičiausiai mugėje nedalyvaus, tačiau jis esą nebuvo įsigijęs prekybos vietos, tik ją rezervavęs.

Anot jo, šiemet prekybos vietų skaičius Kaziuko mugėje išliks panašus kaip ir pernai – apie 1,5 tūkst.

„Iki šiol iš viso yra nupirkta apie 1,3 tūkst. vietų, dar apie 200 prekybos vietų yra rezervuotos, bet neapmokėtos“, – vardija R. Gražys.

Ką darytų organizatoriai, jei vis dėlto Kaziuko mugę atsakingos institucijos atšauktų, R. Gražys atsakyti negali.

„Šiandien vyksta renginiai, bus ir „Žalgirio“ varžybos, koncertai. Jei bus bendras nurodymas, kad viską reikia nutraukti, tada žiūrėsim. Dabar maksimaliai ruošiamės sumažinti riziką“, – dar kartą akcentuoja R. Gražys.

Kaip „Delfi“ komentavo dar vienas iš mugės organizatorių Tomas Urbonas, atsakingas už „Dizaino skverą“, Kaziuko mugė lankytojams – renginys, o yra amatininkų, kuriems tai – itin didelis pajamų šaltinis.

„Mažieji kūrėjai, dizaineriai, amatininkai – labai pažeidžiami, dažnai jie gyvena iš to, maitina šeimas, dažniausiai tai yra šeimų verslai, tad natūralu, kad jiems ši situacija nėra labai palanki, jie ir nukentėtų skaudžiausiai“, – apie galimą sprendimą atšaukti Kaziuko mugę kalbėjo jis.

Anot jo, šiandien sunku prognozuoti, kiek į mugę sugužės žmonių, nes reikia vertinti tai, kad situacija kiekvieną dieną keičiasi. „Šioje vietoje yra labai daug manipuliavimo, tai paprastas žmogus – sutrikęs“, – įsitikinęs T. Urbonas.

„Lietuva nėra išimtis pasaulyje. Jei pasižiūrėsime į užsienio parodas ir renginius, tendencija – mažesnis lankytojų skaičius. Šiuo atveju neišskirčiau Kaziuko mugės kaip ypatingo atvejo.

Italija bendrai yra atšaukusi porą didelių parodų. Neseniai Vokietijoje vyko pasaulinio lygio interjero paroda, ten lankytojų buvo žymiai mažiau nei įprastai. Nors organizatoriai prognozavo apie pusę milijono, manau, kad buvo perpus mažiau žmonių. (...) Paprastai į Kaziuko mugę atvažiuoja nemažai užsieniečių, dabar dėl tam tikrų priežasčių negali atvažiuoti, kaip ir visur“, – komentavo vienas mugės organizatorių.

Gavo rekomendacijas apie apsaugos priemones, bet jų trūksta

Pašnekovas taip pat pažymi, kad organizatoriai kalbės apie rekomendacines apsaugos priemones: „Šiandien (ketvirtadienį – aut. past.) kalbėjau, kad imsimės papildomų priemonių tam reikalui apsisaugoti. Bet tos papildomas priemonės veikia ne tik prevenciškai, bet ir psichologiškai, kad žmonėms parodytume, kad organizatoriams rūpi tiek dalyviai, tiek lankytojai.

Iš mūsų pusės (Dizaino skvero – aut. past.) bus pasirūpinta dezinfekavimo skysčiu. Jo dabar iš tiesų trūksta, jo ieškoma. Tokia kvaila situacija susidaro: lygtai norėtum duoti, bet problemos yra su tiekimu. Žmonės, kurie už tai atsakingi, mane irgi informavo, kad dabar sudėtinga, laukia iš kelių tiekėjų, iš kurių mano galį gauti kažkokį kiekį, atsakymo.“

Vyras pasakoja prieš savaitę ieškojęs ir apsauginių kaukių, tačiau vaistinėse jų nerado. Jis tikina neradęs ir respiratorių.

„Esame šio renginio organizatoriai, bet ne valstybės strategijų sudarinėtojai. Yra tokia situacija, kuri – pakankamai sudėtinga. Bet kuriuo atveju bus dedamos pastangos jų gauti. Jei negali užtikrinti vienos ar kitos priemonės, yra daug ir kitų priemonių, tarkim, informaciniai plakatai, kurie dar kartą įspėtų ir primintų, kaip elgtis“, – pridūrė T. Urbonas.

„Delfi“ jau anksčiau rašė, kad Lietuvos vaistinėse ir parduotuvėse trūksta medicininių kaukių, dezinfekcinių skysčių ir kitų apsaugos nuo virusų priemonių.

Organizatorių, o ne valstybės rizika

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas trečiadienį „Delfi“ laidoje atsakė, ar numatoma kompensacija verslininkams, jeigu būtų priimtas sprendimas Lietuvoje atšaukti masinius renginius.

S. Malinauskas pasakojo girdėjęs, kad gyventojai jau dabar vangiai perka bilietus į įvairius renginius dėl galimų rizikų. Tačiau, kaip jis pabrėžia, renginio atšaukimas – organizatorių, o ne valstybės rizika.

„Iš finansų ministro teko girdėti, kad jau yra verslininkų, kurie organizuoja pramogas ir sako, kad žmonės vangiai perka bilietus, nes nebenori eiti dėl galimų rizikų. Tai yra labai normalu, kiekvienas žmogus savo rizikas įsivertina.

Šiuo atveju tai yra renginių organizatorių rizikos. Tai tikrai nėra valstybės prisiimta rizika. Kiekvienas turi suprasti, kad tai yra force majore. Būtų individualiai žiūrima kiekvienu atveju, neabejoju, bet tikrai mes negalime įsivaizduoti, kad kiekvienas renginių organizatorius dabar ateitų ir kreiptųsį į Vyriausybę dėl kokių nors kompensacijų.

Ir ateityje planuojant renginius, reikia vertinti ir žiūrėti, kokia bus situacija aplinkui, – nuo žmonių noro labai stipriai priklauso. Jeigu mes matysim, kad situacija sprendžiasi, matyt, žmonės noriau eis į renginius“, – trečiadienį „Delfi“ kalbėjo S. Malinauskas.

Skirmantas Malinauskas

NeatšauksŽalgiriorungtynių

„Delfi“ primena, kad Kauno „Žalgiris“ trečiadienį vakare sulaukė Vyriausybės raginimo dėl koronaviruso grėsmės atidėti penktadienį Kaune numatytas Eurolygos rungtynes su Milano „Armani Olimpia“ arba jas žaisti be žiūrovų. Visgi, pasikonsultavęs su Eurolyga, „Žalgirio“ klubas šios rekomendacijos nusprendė nepaisyti.

Susidariusią situaciją ketvirtadienio rytą pakomentavo „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

„Norime informuoti, kad vakar gavome raštą iš Sveikatos apsaugos ministerijos su rekomendacija nerengti rungtynių. Iš karto kreipėmės į Eurolygą, bet gavome atsakymą, kad jų nukelti neįmanoma.

Kitas variantas buvo žaisti be sirgalių, tačiau mes jo net nesvarstėme, nes sirgaliai yra viena iš dedamųjų mūsų rungtynių dalių. Mes dėl jų žaidžiame, dėl jų kovojame. Imsimės visų apsisaugojimo priemonių. Stengsimės garantuoti saugų visų buvimą arenoje“, – spaudos konferencijoje tvirtino P. Motiejūnas.

Anot P. Motiejūno, „Žalgirio“ arenoje bus ne daugiau 10 sirgalių iš Italijos. „Milano klubas mus informavo, kad visi fanai, kurie turėjo atskristi su klubu, atsisakė keliauti. Taigi, fanų arba nebus arba bus labai nedaug. Tie, kurie pirko pavienius bilietus. Na, daugiausia 10 žmonių“, – pažymėjo P. Motiejūnas.

„Bus dezinfekcijos priemonės, visur pakeistas muilas, sirgalius stebėsime ir prie įėjimo. Pasiliekame sau teisę įtartinų žmonių neįleisti. Taigi, priemonių tikrai imsimės“, – vardijo „Žalgirio“ vadovas.

„Aišku, jeigu mums rungtynes rengti uždraus Lietuvos ekstremalių situacijų komisija, mes to paisysime“, – pridūrė P. Motiejūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (403)