Kaip „Delfi“ informavo Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas Andrius Romanovskis, kol kas dėl pasiūlymo tik padiskutuota ir sutarta apsispręsti kitame posėdyje.

„Peržiūrėsime visą nedarbo dienų sąrašą. Tikėtina, kad palaikysime pasiūlymą dėl sausio 13-osios, tačiau gali tekti išbraukti kitą dieną, pavyzdžiui, lapkričio 2-ąją“, – sakė jis.

Kaip žinia, lapkričio 2-oji – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) diena – nedarbo diena paskelbta pernai.

Kreipėsi į premjerą

Pasiūlymą dėl sausio 13-osios pateikė Lietuvos policijos veteranų asociacija (LPVA). Jos rašte premjerui Sauliui Skverneliui rašoma:

„1990 metų kovo 11 dieną dieną Aukščiausioji Taryba – Atkuriamasis Seimas, vykdydamas tautos valią, atstatė Lietuvos nepriklausomybę.

Mažiau nei po metų, 1991-ųjų sausio dienomis pati tauta, stojusi į taikią kovą su okupacine valdžia, apgynė savo laisvę ir nepriklausomybę, ryžtingai, tvirtai pareikšdama, jog niekam niekada nepavyks pasukti istorijos atgal.

Laisvės kaina visada aukšta, tad ir tąkart už nepriklausomybę buvo sumokėta pati aukščiausia kaina – laisvės gynėjų, paprastų Lietuvos žmonių gyvybės. Todėl sausio 13-oji laikoma ne tik dar vienu tragišku Lietuvos istorijos puslapiu, bet ir tuo pačiu metu ji tapo tautos laisvės kovų apoteoze, aukštu meilės tėvynei simboliu.

Būtent todėl sausio 13-oji plačiai, iškilmingai minima kasmet, kaip Laisvės gynėjų diena, su savo gimusiomis ir sustiprėjusiomis tradicijomis, skirtomis vienyti tautą, dar ir dar kartą parodyti jos valią, pagerbti žuvusius didvyrius, perduoti mūsų istorinę atmintį, tikrąsias vertybes jaunoms kartoms, ugdyti jų patriotiškumą.

Prašome Lietuvos Vyriausybės, esant galimybei ir gerai valiai, išnagrinėti šį klausimą ir teikti Seimui siūlymą įstatymu pripažinti Laisvės gynėjų dieną valstybine atmintina diena“.

Prieš priimdamas sprendimą S. Skvernelis paprašė Trišalės tarybos nuomonės.

Kaip rašoma asociacijos tinklapyje, LPVA – tai savanoriška, demokratiška ir nepriklausoma organizacija, vienijanti policijos veteranus.

Nedarbo dienos reglamentuojamos Darbo kodekse. Šiuo metu Lietuvoje paprastai nedirbama šiomis švenčių dienomis: sausio 1-ąją – Naujųjų metų dieną; vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną; kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną; sekmadienį ir pirmadienį – krikščionių Velykų (pagal vakarietiškąją tradiciją) dienomis; gegužės 1-ąją – Tarptautinę darbo dieną; pirmąjį gegužės sekmadienį – Motinos dieną; pirmąjį birželio sekmadienį – Tėvo dieną; birželio 24-ąją – Rasos ir Joninių dieną; liepos 6-ąją – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dieną; rugpjūčio 15-ąją – Žolinę (Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų dieną); lapkričio 1-ąją – Visų Šventųjų dieną; lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną; gruodžio 24-ąją – Kūčių dieną; gruodžio 25-ąją ir 26-ąją – Kalėdų dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)