Kaip rašoma pranešime, „Smart-ID“ paskyra, sukurta naudojant biometrinį autentifikavimą, yra lygiavertė fiziniam autentifikavimui. Ji „Smart-ID“ vartotojų gali būti naudojama visoms el. paslaugoms pasiekti, su ja sudarytas skaitmeninis parašas yra lygus ranka rašytam ir atpažįstamas visoje ES.

Kvalifikuotas „Smart-ID“ – be apsilankymo banke

Iki šiol registruoti „Smart-ID Basic“ ir naudoti tik prisijungimui prie savo banko paskyros buvo galima per interneto banką, o kvalifikuotą „Smart-ID“ paskyrą, su kuria galima naudotis visomis el. paslaugomis, – mobiliuoju parašu, asmens tapatybės kortele ar nuvykus į banko padalinį.

Dabar su automatiniu biometriniu asmens tapatybės patvirtinimu galima nuotoliniu būdu susikurti naują „Smart-ID“ paskyrą, kai pakeičiamas išmanusis įrenginys, baigiantis ar pasibaigus paskyros galiojimui, atnaujinti „Smart-ID Basic“ paskyrą į kvalifikuotą „Smart-ID“, su kuria galima naudotis visomis el. paslaugomis.

Skelbiama, kad biometrinio tapatybės patvirtinimo proceso metu duomenys sistemoje yra apdorojami automatiškai, t. y. nedalyvaujant specialistams, o tokia registracija trunka vos keletą minučių.

Aktualu dešimtims tūkstančių

„Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 1,2 mln. unikalių „Smart-ID“ naudotojų, dalis kurių naudojo paprastesnę versiją „Smart-ID Basic“ ir su ja galėjo jungtis tik prie bankų. Nuo šiol visi vartotojai po ypač paprasto „Smart-ID“ paskyros atnaujinimo galės naudotis visomis el. paslaugomis, kurios savo sistemose kaip saugų prisijungimo būdą naudoja „Smart-ID“, – akcentuoja Viktoras Kamarevcevas, „SK ID Solutions“ vadovas Lietuvoje.

Pasak jo, šis novatoriškas tapatybės nustatymo būdas jau šiandien yra naudingas ir tūkstančiams Lietuvos gyventojų, kurie „Smart-ID“ programėles parsisiuntė prieš trejus metus.

„Vartotojo „Smart-ID“ paskyra galioja trejus metus, o po to ją privaloma atnaujinti. Todėl nuo šiol kas mėnesį apie 15–20 tūkst. „Smart-ID“ paskyrų turėtojų Lietuvoje, kurie šį sprendimą įsidiegė prieš trejus metus, galės jį patogiai per kelias minutes nuotoliniu būdu atnaujinti pasinaudodami automatiniu biometriniu tapatybės nustatymu, – teigia V. Kamarevcevas. – Per bandomąjį 24 val. laikotarpį pasinaudojus biometriniu autentifikavimu jau sukurta daugiau kaip 300 „Smart-ID“ paskyrų.“

„Smart-ID“ Lietuvoje naudoja 1,2 mln. žmonių

Norėdamas naudoti biometrinį tapatybės patvirtinimo būdą vartotojas privalo turėti galiojantį asmens dokumentą – pasą ar asmens tapatybės kortelę – ir išmanųjį mobilųjį įrenginį su veikiančia kamera ir NFC galimybe. Vartotojas taip pat turi būti anksčiau naudojęs „Smart-ID“ ir turėti naujausią šios programėlės versiją. Jei įvykdytos šios sąlygos, galima pradėti automatinį biometrinį tapatybės patikrinimo procesą, kurį sudaro septyni paprasti ir greiti žingsniai.

Šiuo metu Lietuvoje „Smart-ID“ autentifikavimo internete sprendimu, jungdamiesi prie savo banko, finansinių, komunalinių ir kitų įmonių paslaugų paskyrų, naudojasi daugiau kaip 1,2 mln. žmonių, o trijose Baltijos šalyse – daugiau kaip 2,65 mln. žmonių. Kas mėnesį jie atlieka daugiau kaip 52 mln. operacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)