Visgi primenama, kad apsauginės kaukės, kokios pardavinėjamos vaistinėse, nuo koronaviruso neapsaugo.

„Būkime sąmoningi ir budrūs, medicininės kaukės rekomenduojamos pacientams, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų su lašeliais viruso plitimą aplinkoje. Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir tuo pačiu neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas“, – Sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje esančią informaciją cituoja Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Dangutė Mikutienė.

Pasak jos, vaistinės gauna daugybę klausimų, kuriose vaistinėse galima rasti apsauginių kaukių, tačiau jų kiekis prekyboje labai nedidelis. Kai kuriuose tinkluose likę keletas tūkstančių vienetų.

„Dėl situacijos pasaulyje medicininių kaukių tiekėjai įmonėms įteikę oficialius dokumentus, nurodančius, kad kaukių tiekimas ne Kinijos rinkai sustabdomas. Ši padėtis yra visoje Europoje. Atsakyti, kada tiekimas bus atnaujintas, kol kas negalime. Užtikriname, kad vaistinės deda visas pastangas, kad medicininių kaukių vaistinėse vėl būtų“, – sako asociacijos vadovė.

„Respiratoriai suteikia didesnę apsaugą“

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas BNS šiandien komentavo, kad respiratoriai padėtų užtikrinti didesnę apsaugą, tačiau nepanašu, kad juos žmonės imtų nešioti gatvėse.

„Respiratoriai suteikia didesnę apsaugą ir jie naudojami ten, kur yra ypatinga rizika – būtent sveikatos priežiūros įstaigose“, – BNS sakė S. Čaplinskas.

„Jį dėvėti nėra taip paprasta ir patogu kaip paprastą kaukę ir turbūt žmonės gatvėse niekada jo nenešios“, – pridūrė jis.

Pasak jo, šiuo metu masiškai pirkti medicininių kaukių, baiminantis dėl koronaviruso, nereikėtų, nes jos nuo to neapsaugo.

„Ažiotažas su tomis kaukėmis, kad jų prisipirkti ir pradėti vaikščioti įsivaizduojant, kad jos apsaugoja. Vienas dalykas – to nereikia. Antras dalykas – tai sukurs klaidingą iliuziją, kad galima apsisaugoti“, – tvirtino S. Čaplinskas.

Vis dėlto, pasak specialisto, būtų gerai, kad medicinines kaukes netgi namuose nešiotų pastoviai kiekvienas žmogus, kuris pajuto peršalimo simptomus.

„Netgi namuose, bet nežinau, kada mes galim prieiti prie tokios kultūros“, – sakė jis.

Visame pasaulyje, naujausiais duomenimis, iš viso patvirtinta jau daugiau nei 80 tūkst. kiniško koronaviruso atvejų, taip pat registruota ir 2,7 tūkst. mirčių.

Šiuo metu baiminamasi dėl koronaviruso protrūkio Italijoje – Lombardijos regione, kuriame gausiai lankosi ir lietuviai, užfiksuota keletas mirčių ir daugiau nei pora šimtų šio viruso atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)