„Tai darbdaviai, kurie samdo daugiausiai darbuotojų vienoje ar kitoje Lietuvos savivaldybėje, – sako įmonių kreditingumą vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, –kaip parodė mūsų tyrimas, pavieniai stambūs darbdaviai itin svarbūs devynių Lietuvos rajonų ekonomikai, o jų vadovų mobilių telefonų numerius tikrai turėtų turėti (ir tikriausia turi) šių rajonų merai.

Tokius duomenis mūsų ekspertai gavo įvertinę, kokią dalį rajone dirbančių žmonių samdo tame pat rajone veikiantys juridiniai asmenys, nesvarbu, ar tai būtų komercinės, ar biudžetinės įstaigos. Beje, būtina atkreipti dėmesį, kad stambiausi rajono darbdaviai nebūtinai samdo žmones tik iš savo rajono, tačiau kadangi tokia informacija mūsų ekspertams neprieinama, laikėme, kad personalas pasamdytas įmonės registravimo vietoje“.

Kritiškai svarbūs darbdaviai

Kaip rašoma pranešime, bene labiausiai nuo vieno, bet stambaus darbdavio priklauso Švenčionių rajono savivaldybėje, mat įmonė „Intersurgical“ samdo net 34,5 proc. visų rajone oficialiai dirbančių gyventojų.

Ne mažiau problemų turėtų ir Pagėgių savivaldybė, jei stambiausias šio rajono darbdavys „Vilkyškių pieninė“ sumanytų persikelti kur nors kitur – vis dėlto ši įmonė samdo beveik ketvirtadalį rajono dirbančiųjų.

Trečioje vietoje, kas visiškai nenuostabu, atsidūrė Visaginas, kur valstybės įmonė uždaroma „Ignalinos atominė elektrinė“ iki šiol yra itin stambus darbdavys, įdarbinęs 23,3 proc. visų savivaldybės dirbančiųjų.

Kas penktą rajono dirbantįjį (21,6 proc.) samdo Kazlų Rūdoje įsikūrusi „IKEA Industry Lietuva“, o štai Rietavo įmonėje, užsiimančioje statybomis, „Plungės lagūna“ darbuojasi 12,9 proc. visų rajono dirbančiųjų.

Dar keturiose savivaldybėse stambiausi darbdaviai užima kiek daugiau nei 10 proc. darbo rinkos: Jurbarke – krovinių pervežimo „Manvesta“ (12,8 proc.), Birštone – „SPA Birštonas“ (12,5 proc.), Klaipėdos rajone – vėl gi transporto „Vlantana“ (10,5 proc.) ir Rokiškyje – „Rokiškio sūris“.

Visose kitose savivaldybėse didieji darbdaviai nėra tokie išskirtiniai. Netgi „Maxima“ su savo 14,4 tūkst. darbuotojų teužima 2,8 proc. Vilniaus darbo rinkos.

Įdomu tik, kad didžiausio darbdavio vietą Kaune ir Klaipėdoje užima toli gražu ne komercinės struktūros: Kaune – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos (7155 darbuotojai ir 3,7 proc. visos darbo rinkos), Klaipėdoje – Klaipėdos universitetinė ligoninė (1712 darbuotojų, 2,0 proc.). Gydymo įstaigos pirmauja ir likusiuose dviejuose Lietuvos didmiesčiuose: Respublikinė Šiaulių ligoninė (3,8 proc.) ir Respublikinė Panevėžio ligoninė (4,9 proc.).

Nykštukai ir gigantai

Beje, kai kuriose savivaldybėse didžiausi darbdaviai kitose atrodytų kaip pelytės. Štai Kalvarijos savivaldybėje pats stambiausias darbdavys – Kalvarijos gimnazija, įdarbinusi 108 darbuotojus (5,7 proc. visos darbo rinkos rajone). Kai Vilniuje, pasikartosime, „Maxima“ turi per 14 tūkst. darbuotojų.

Iš viso Lietuvoje yra 8 savivaldybės, kuriose stambiausių darbdavių turimas personalas nesiekia 200. Ir dažniausiai tai valdžios ar su ja susijusios įstaigos. Pavyzdžiui, Skuode daugiausiai darbuotojų iš visų rajono juridinių subjektų turi Skuodo rajono savivaldybės administracija (150), Neringoje – „Ecoservice Klaipėda“ (155), Ignalinoje – Ignalinos rajono savivaldybės administracija (163), Zarasuose – Zarasų rajono savivaldybės administracija (166).

Tarp dydžio ir algos ryšio nėra

Stambiausi rajonų darbdaviai labai skiriasi ir savo dosnumu darbuotojams. Juk kuo didesnė alga, tuo daugiau pinigų įmonės darbuotojai gali palikti savo rajone ar mieste įsikūrusiose paslaugų ir prekybos įmonėse.

Didžiausiais vidutiniais atlyginimais 2019 m. duomenimis išsiskiria Kėdainių rajono TOP darbdavys chemijos produktų „Lifosa“. Per 1000 savo darbuotojų ji mokėjo po 2549,11 Eur atlyginimą („ant popieriaus“). Antra buvo Mažeikių rajono samdos lyderė „Orlen Lietuva“ (2236,85 Eur), trečia – didžiausia samdytoja Jonavoje „Achema“ (2166,82 Eur).

Šalia lyderių kukliai atrodo stambiausieji Kretingos raj. savivaldybėje – personalo atrankos ir nuomos „Epsilon LT“ (485,73 Eur), Radviliškio raj. – transporto „Autokaravanas“ (663,85 Eur), Vilniaus rajone – taip pat transportininkai – „ME transportas“ (709,96 Eur) ir Šilalės rajone – prekyba nafta užsiimanti „Jozita“ (758,80 Eur). Beje, transportininkų algos tokios mažos dar ir dėl to kad didžiąją dalį atlygio darbuotojai čia gauna kaip komandiruotpinigius.

Didžiausias Lietuvoje ir Vilniuje darbdavys – „Maxima“ pagal pernykščių atlyginimų vidurkį užima tik 55 vietą (845,00 Eur).