„1996 metais turbūt nebuvome didesni. Tuomet Lietuvoje veikė 37 bankai. Nenoriu, kad susidarytų įspūdis, kad turime judėti vėl link smulkių ir pakankamai nestabilių bankų, bet tikrai nesame išnaudoję viso savo potencialo, kad konkurencijos Lietuvos bankų sistemoje būtų daugiau“, – interviu LNK televizijai sakė G. Nausėda.

Anot prezidento, bankų konkurencijos problemą Lietuvoje galėtų spręsti ne tik valstybinio komercinio banko steigimas.

„Iškėliau valstybinio komercinio banko idėją, tačiau ji turi būti labai plačiai diskutuojama, įvertinant visas galimas alternatyvas. Kol kas matau, kad ta diskusija truputį plokščia, nes kažkas pakalbėjo apie tai, ar reikėtų pašto skyrius pritaikyti. Padaryta išvada, kad gal nereikėtų, nes paštas visiškai nepasiruošęs tapti banku.

Yra daugybė kitų alternatyvų – veikiančių bankų arba kontrolinio paketo veikiančiuose bankuose įsigijimas, arba naujo valstybinio banko steigimas, aišku, tai būtų brangus malonumas, arba kuriame valstybė vaidintų didesnį vaidmenį. Tai gali būti ir mišraus kapitalo bankas su valstybės dalyvavimu“, – LNK televizijai sakė G. Nausėda.

Prezidentas užsiminė, kad prie šių klausimų greičiausiai bus grįžta tik po rinkimų.

„Manau, kad tiesiog dabar, kai liko iki rinkimų nedaug laiko, būtų sudėtinga šitą procesą pajudinti tiek, kad jis taptų negrįžtamu, bet atsižvelgiant į tai, kokią valdančiąją koaliciją mes turėsime ir koks bus jos požiūris į valstybinio komercinio banko idėją, iškart jai (koalicijai – ELTA) pradėjus savo veiklą prie tų klausimų grįšime ir įvertinsime labai aiškiai visas mano minėtas alternatyvas ir apsispręsime – reikalinga tai Lietuvoje ar ne“, – sakė prezidentas.

Kaip ELTA jau rašė, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) atliko 2008-2009 metų ekonominės krizės priežasčių tyrimą.

Krizės tyrėjai siūlo atlikti galimybių studiją dėl komerciniais pagrindais veikiančio valstybinio banko, kuris būtų orientuotas į bazinių finansinių paslaugų paketą, gyventojų, verslo, valdžios sektoriaus kreditavimo ir kitų finansinių paslaugų suteikimą.

Prezidentas Gitanas Nausėda kiek anksčiau interviu portalui DELFI teigė, kad dabartinėje konkurencinėje aplinkoje mokesčius bankai galėtų mėginti perkelti į palūkanas, todėl vertėtų galvoti apie valstybinio komercinio banko steigimą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)