Pasaulis, šiuo metu susiduriantis su daug kitų rizikų, įskaitant laikinai sustabdytą, tačiau neišspręstą JAV-Kinijos prekybos karą, neturi galimybių tvarkytis su ilgalaikiu viruso poveikiu, tinklaraštyje rašė K. Georgieva. „Tiesa yra tokia, kad netikrumas palaipsniui tampa įprastu“, – sakė ji.

Anot fondo vadovės, koronavirusas „yra labiausiai neatidėliotinas neaiškumas... Tai yra puikus priminimas, kaip trapiam atsigavimui gali iškilti nenumatytų įvykių grėsmė“.

Virusas iki šiol Kinijoje yra nusinešęs beveik 1,9 tūkst. gyvybių, o juo užsikrėtę yra apie 72 tūkst. žmonių. Dėl ligos protrūkio šalyje sutriko transporto veikla, o dideliam skaičiui bendrovių teko užverti duris.

K. Georgieva dar kartą pakartojo fondo įsitikinimą, kad naujasis koronavirusas greičiausiai sukels tik trumpalaikį poveikį, pasireikšiantį Kinijos BVP smukimu, turinčiu ilgai netrukus atsigauti. Tačiau ji įspėjo, kad situacija dar gali pablogėti – kadangi poveikis linkęs plisti, kitos šalys gali pajusti rimtų pasekmių.

„Ilgesnės trukmės ir daug smarkesnis protrūkis lemtų aštresnį ir užsitęsiantį augimo sulėtėjimą Kinijoje, – rašė ji. – Jei epidemija išplistų už Kinijos ribų, pasauliniai padariniai pasireikštų tiekimo grandinių trukdžiais ir susilpnėjusiu investuotojų pasitikėjimu“.

Ataskaitoje, skirtoje 20 finansų ministrų ir centrinių bankų valdytojų grupei, savaitgalį susitiksiančiai Saudo Arabijoje, TVF įspėjo, kad rizikos pasaulio ekonomikai „tebėra pakreiptos neigiama linkme“.

Vašingtone įsikūrusi skolintoja sausį sumažino šių metų augimo prognozes iki 3,3 proc., nepaisant paliaubų JAV-Kinijos prekybos konflikte, kurio metu abi pusės viena kitos prekėms įvedė milžiniškus muitus.

Pirmojo etapo JAV-Kinijos prekybos sandoris užkirto kelią naujų muitų įsigaliojimui, tad TVF prognozuoja, kad tai „sumažins prekybos įtampos sukeliamus neigiamus padarinius BVP lygiui per 0,2 procentinio punkto“.

Tačiau TVF vadovė sakė, kad sandoryje „yra atsižvelgiama tik į nedidelę neseniai įvestų muitų dalį ir yra pateikiama detalių apie padidėsiantį JAV prekių eksportą į Kiniją“. Kadangi sandoryje numatoma, kad Kinija privalo įsigyti prekių iš JAV, tai „turi potencialo iškraipyti prekybą ir investicijas, taip paveikiant pasaulio augimą“.

„Mūsų skaičiavimai rodo, kad tai ekonomikai kainuoja beveik 100 mlrd. dolerių“, – teigė K. Georgieva.

TVF ataskaitoje teigė, kad šalių narių ekonomikų atsigavimas „yra trapus ir pernelyg paviršutiniškas“, nesugebėsiantis suteikti galimybių pakelti gyvenimo lygį ar sukurti pakankamai darbo vietų į rinką ateinančiam jaunimui.

„Tačiau net ir geriausiu atveju pasaulio augimo tempas išlieka lėtas daugelyje pasaulio vietų“, – sakė K. Georgieva.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)