N. Pelosi sakė, jog jeigu „Huawei“ būtų leista integruotis į Europos 5G ryšio tinklus, būtų sukeltas pavojus privatumui ir saugumui.

„Tai būtų tarsi laikyti valstybės policiją, Kinijos valstybės policiją, įsidėjus sau į kišenę”, – kalbėjo ji.

Atstovų Rūmų pirmininkė tvirtino, kad šios technologijos pernelyg jautrios, kad jas būtų galima padaryti priklausomas nuo Kinijos interesų, net jeigu kinų įmonė galėtų tiekti pigesnes technologijas, be kita ko, sukurtas naudojantis Vakarų šalių sukauptomis techninėmis žiniomis.

“Nors kai kurie žmonės sako, kad būtų pigiau, jeigu tai darytų „Huawei“... tai yra Liaudies išvadavimo armijos iniciatyva – panaudoti apgrąžos inžineriją pagal Vakarų technologiją“, – žurnalistams Briuselyje sakė N. Pelosi, aukščiausio rango Atstovų Rūmų demokratė.

„Taigi, aišku, kad tai įvesti į rinką būtų pigiau. Ir jeigu tai pigiau, tuomet jie gaus rinkos dalį, ir tuomet [Kinija] atneš privatumo stygiumi [pasižyminčią] autokratiją“, – pridūrė ji.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija irgi reiškė susirūpinimą dėl „Huawei“, kuri yra didžiausia pasaulyje telekomunikacijų įrangos gamintoja, keliamų grėsmių nacionaliniam saugumui. Vašingtonas pastaruoju metu smarkiai spaudė savo sąjungininkus Vakaruose neleisti „Huawei“ vystyti jų belaidžio sparčiojo ryšio tinklų.

D. Trumpo administracijos pareigūnai, įskaitant kabineto narius, sakė, kad „Huawei“ gali suteikti Kinijos vyriausybei slaptą prieigą prie duomenų, nors bendrovė tokius kaltinimus atkakliai atmetinėja.

JAV stengėsi įtikinti Europos valstybes nenaudoti „Huawei“ įrangos plėtojant naujos kartos judriojo ryšio tinklus, bet sąjungininkės vengė griežtai užverti duris šiai bendrovei. Pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė praeitą mėnesį paskelbė, kad leis „Huawei“ dalyvauti kuriant kai kurias mažiau jautrias savo tinklų dalis.

N. Pelosi savo ruožtu pademonstravo retą palaikymą D. Trumpo administracijos politikai ir paragino sąjungininkes nepasiduoti Kinijos spaudimui, kad „Huawei“ būtų įleista.

“Negalite išduoti savo šalies žmonių privatumo“, – pabrėžė ji.