Šį siūlymą Vyriausybė svarstys trečiadienio posėdyje.

„Siūloma atsisakyti Konstitucijai prieštaraujančių nuostatų, ribojančių bedarbio statuso suteikimą asmenims, kurie studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės formos studijų programas ar mokosi pagal formaliojo profesinio mokymo programas, suteikiant jiems teisę netekus darbo gauti nedarbo draudimo išmoką“, – Vyriausybės nutarimo pažymoje teigia ministerija.

Ministerija taip pat siūlo darbo rinkoje papildomai remiamais asmenimis laikyti vyresnius kaip 45 metų bedarbius (dabar jais laikomi vyresni kaip 50 metų asmenys).

„Siūloma jiems taikyti įdarbinimo subsidijuojant priemonę, mokant darbdaviui negrąžintiną darbo užmokesčio dalies kompensaciją iki 1,5 minimalios mėnesio algos (MMA) dydžio, t. y. 910,5 euro, ir savarankiško užimtumo rėmimo priemonę, suteikiant paramą darbo vietai steigti (iki 31,03 MMA dydžio, t. y. 18,8 tūkst. eurų)”, – nurodo ministerija.

Taip pat siūloma atsisakyti nuostatos, kad ES piliečiai gali gauti darbo rinkos paslaugas ir užimtumo rėmimo priemones tik tada, jeigu jų paskutinio darbdavio nuolatinė buveinė arba paskutinė savarankiškos veiklos vykdymo vieta buvo Lietuva.

Nurodoma, kad studijuojančiųjų ir besimokančiųjų profesinėse mokyklose nedarbo draudimo išmokoms iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto prireiks 8,1 mln. eurų metams, o vyresnių kaip 45 metų įsidarbinimo rėmimui 2020 metais prireiks 2,9 mln. eurų (2,1 mln. eurų Europos socialinio fondo ir 0,8 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų).