Pernai gegužę Seimo nariai registravo pataisą, siūlančią uždrausti didiesiems prekybos centrams dirbti ne tik per Kalėdas ir Velykas, bet dar dvi švenčių dienas – vasario 16-ąją ir lapkričio 1-ąją.

Tokį Darbo kodekso pakeitimą Seime inicijavo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė „socialdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė ir komiteto pirmininkės pavaduotojas T. Tomilinas. Pasak jo, remiantis komiteto turima informacija, apklausose gyventojai dažniausiai mini būtent šias keturias dienas, per kurias, anot jų, prekybos centrai neturėtų dirbti.

„Tačiau pataisų svarstymas nebuvo skubinamas, nes didieji prekybos centrai rodė pastangas susitarti su savo profesinėmis sąjungomis dėl papildomų išeiginių dienų savo darbuotojams. Seimui buvo svarbu sulaukti didžiųjų centrų dėmesio ne tik religinėms, bet ir valstybės šventėms. Šiemet sąlygos solidarumui ypač geros – vasario 16-oji ir Velykų pirmoji diena bus sekmadienį“, - sako T. Tomilinas.

2018 m. rugpjūtį socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, didieji prekybos tinklai ir įmonių profesinės sąjungos preliminariai sutarė, kad parduotuvės nedirbtų bent per Kalėdas ir Velykas.

Seimas 2018 metų birželį po pateikimo pritarė Darbo kodekso pataisai, siūlančiai uždaryti parduotuves paskutinį mėnesio sekmadienį ir per visas šventines dienas, kurių yra 13: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.

Kaip pastebi T. Tomilinas, dėl prekybos centrų darbo laiko diskutuojama nuo 2002 metų, nors didieji prekybininkai susitarė nedirbti per šventes, tačiau susitarimo laikėsi, anot jo, vos du kartus per Kalėdas.

Seime taip pat svarstoma Konkurencijos įstatymo pataisa, kuri leistų įmonėms tartis dėl darbuotojų sąlygų gerinimo be rizikos pažeisti įstatymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)