Projektas bus pradedamas nuo įvadinių skaitiklių atnaujinimo. Iki 2021 metų balandžio ketinama atnaujinti per 8 tūkst. įvadinių skaitiklių Vilniaus, Šalčininkų ir Švenčionių rajonuose.

„Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas sako, kad, įvedus technologiją, bus galima sutaupyti nuo pusės milijono eurų per metus.

„Norime išmaniai valdyti savo išteklius. Projektas ilgalaikis, tai tik jo pradžia. Kalbame apie šulinius, daugiabučių nuotolinio nuskaitymo įvadinius skaitiklius, bet ateisime pas kiekvieną gyventoją su šiuo projektu ateityje. (...) Ateiname su tuo, kokių naudų norime iš to projekto.

Finansinės naudos yra nuo 500 tūkst. eurų per metus tam tikri taupymai“, – ketvirtadienį sakė M. Švaikauskas.

Šiuo metu jau atnaujinta apie 150 skaitiklių apskaitos taškų Vilniaus mieste.

Projektą įgyvendinančios bendrovės „Navitus LT“ direktorius Mindaugas Lapkus teigė, kad ryšį bus galima užtikrinti ir labai sudėtingomis sąlygomis.

„Įvadiniai skaitikliai dažniausiai statomi šuliniuose, namų rūsiuose – tokiose vietose tiekti įprastą mobilųjį ryšį itin sudėtinga, o kartais – neįmanoma. Siaurajuostis daiktų internetas yra kur kas skvarbesnis nei tradiciniai ryšio sprendimai, todėl gali pasiekti net ir po žeme įtaisytus įrenginius“, – sako M. Lapkus.

Išmanusis vandentiekis

Pasak M. Švaikausko, technologija leis greičiau likviduoti avarijas, patirti mažesnius vandens nuostolius.

„Iš karto pastebėsime, kur ta avarija galėjo nutikti, susiaurinsime plotą ir operatyviai nelaukdami reaguosime. (...). Antra nauda aplinkosauginė, tai vandens netekčių valdymas. Socialiai atsakingai turime jį vartoti, su kiekvienos avarijos operatyviu likvidavimu mes taupome tą vandenį, savo finansinius išteklius. (...) Sutaupysime, gyventojams atsilieps tie sutaupymai mažesnėmis kainomis“, – teigė jis.

„Nesąžiningi klientai galimai bus geriau sugaudomi“, – pridūrė jis.

Modernizuojant skaitiklius prie jų prijungiama speciali, vandeniui nelaidi dėžutė. Pastarojoje įtaisyti maitinimo elementai, „Bitės“ SIM kortelė ir kita duomenų apdorojimui bei pardavimui reikalinga įranga. Pačių skaitiklių keisti nereikia – ant jų uždedama vadinama „optinė galva“, kuri fiksuoja rodmenis.

Nauja siaurajuosčio daiktų interneto technologija leis 4G ryšiu perduoti matuoklių, daviklių ir kitų prietaisų duomenis. Prietaisas su baterija galės veikti apie 10 metų.

Pasak M. Švaikausko, į projektą ketinama investuoti 2 mln. eurų.

Išmaniajam „Vilniaus vandenų“ tinklui NB-IoT ryšį tiekia „Bitė Lietuva“. Šis projektas – pirmasis NB-IoT komercinis panaudojimo atvejis Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)