Įrodymų rinkimo etape pateikusi skundą dėl Bendros įmonių gynybos infrastruktūros (JEDI) projekto įgyvendinimo, susijusio su JAV kariuomenės kompiuterinių tinklų atnaujinimu, sutarties, „Amazon“ paprašė teismo pareikalauti D. Trumpo ir kitų administracijos veikėjų pateikti raštiškus liudijimus, įskaitant gynybos sekretorių Marką Esperį ir jo pirmtaką Jamesą Mattisą.

„Prezidentas D. Trumpas turi unikalių žinių apie savo dalyvavimą konkurso procese, įskaitant privačius pokalbius su žmonėmis ir instrukcijas kitiems asmenims apie procesą ir sutarties skyrimą“, – rašoma pareiškime teismui.

Kiti asmenys „gali paliudyti apie konkrečius pokalbius tarp [prezidento] ir šių asmenų“, – teigė „Amazon“ teisininkai.

„Amazon“ laikosi nuomonės, kad D. Trumpas netinkamai įsikišo į viešųjų pirkimų procesą, kad spalio pabaigoje su bendrove nebūtų sudaryta didelės vertės sutartis.

„Amazon“ atstovas elektroniniame laiške teigė, kad D. Trumpas „ne kartą parodė norą pasinaudoti savo, kaip prezidento ir vyriausiojo vado, pareigomis, kad galėtų įsikišti į vyriausybės funkcijas – įskaitant federalinius pirkimus, – taip siekdamas sustiprinti savo politinę įtaką“, ir kad teismas turėtų pareikalauti įrodymų apie tai, ar buvo priimtas sprendimas „pašalinti „Amazon“.

Dešimties metų trukmės sutartis dėl Bendros įmonių gynybos infrastruktūros leis užtikrinti, kad visos karinių pajėgų šakos dalinsis informacija dirbtinio intelekto palaikomoje sistemoje.

Kiek anksčiau „Amazon“ teismui pateikė pareiškimą dėl klaidų, lėmusių tai, kad minėta sutartis buvo skirta „Microsoft“, o ne „Amazon Web Services“ (AWS) debesų kompiuterijos padaliniui, priklausančiam „Amazon“ vadovo Jeffo Bezoso vadovaujamai technologijų grupei.

J. Bezosas, kuriam taip pat priklauso „The Washington Post“, dažnai sulaukia JAV prezidento kritikos strėlių.

„Amazon“ buvo laikoma pagrindine pretendente pasirašyti JEDI sutartį, atsižvelgiant į tai, kad AWS dominuoja debesų kompiuterijos segmente, o įmonė jau teikia strateginės reikšmės serverius kitoms vyriausybės agentūroms, įskaitant CŽV.

Pentagono klaidos sutartyje buvo „sunkiai suprantamos ir jų neįmanoma įvertinti“, jei jos būtų vertinamos atskirai nuo D.Trumpo „pakartotinai išreikšto pasiryžimo, paties prezidento žodžiais tariant, „pričiupti „Amazon“, – tvirtinama „Amazon“ pateiktuose teismo dokumentuose.

JAV federaliniam teismui pateiktame ieškinyje pateiktame proteste raginama iš naujo įvertinti konkurentų pasiūlymus dėl JEDI ir priimti naują sprendimą.

Visgi „Amazon“ pateiktas ieškinys nesustabdys projekto įgyvendinimo, gruodį pareiškė aukštas Pentagono pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)