Praėjusių metų liepos mėn. įsigaliojo teisės aktas, pagal kurį darbo skelbime privaloma nurodyti siūlomą darbo užmokestį. Ekspertai pastebi, kad anksčiau įmonės dėl įvairių priežasčių ne visada skelbdavo atlyginimus, net jei jie ir būdavo dideli. Šiandien, praėjus pusmečiui nuo šios nuostatos, darbo skelbimų portaluose galima rasti šimtus pasiūlymų su itin dideliais atlyginimais.

„Delfi“ pateikia darbo paieškos portaluose randamus darbo pasiūlymus su didžiausiais atlyginimais.

Dideli atlyginimai nedidina kandidatų skaičiaus

CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė sako, kad didžioji dauguma darbdavių portalo darbo skelbimuose atlyginimus nurodo neatskaičius mokesčių (bruto).

Sausio mėnesį iš 3 500 „CV-Online“ publikuotų darbo pasiūlymų 87 skelbimuose (2,5 proc. visų darbų skelbimų) buvo nurodytas atlyginimas nuo 4 000 Eur popieriuje, arba 2 420 Eur į rankas.

Daugiausia, anot R. Karavaitienės, tokie aukšti atlyginimai siūlomi vadovams (verslo plėtros, gamybos, finansų, komercijos, procesų, techninės integracijos, regiono, padalinio), patyrusiems IT specialistams (senior UX/UI dizaineriams, .NET, C#, PHP programuotojams, vystytojams), aukštos kvalifikacijos inžinieriams, technologams (elektronikos, metalo apdirbimo, statybos – dirbti užsienyje).

Kaip sako R. Karavaitienė, kandidatų kiekis labai priklauso ne tik nuo siūlomo atlyginimo, bet ir nuo jiems keliamų reikalavimų, įmonės žinomumo, darbo pobūdžio arba apskritai nuo to, kiek tokių kandidatų yra rinkoje.

„Jau prieš priimant įstatymą dėl privalomo atlyginimų nurodymo darbo skelbimuose, IT specialistams buvo nurodomas siūlomas darbo užmokestis, tačiau dėl IT specialistų stygiaus rinkoje nurodomas atlyginimas nepadidino kandidatų kiekio“, – pavyzdį pateikia pašnekovė.

Anot jos, kiek kitokia situacija valdymo srityje: „Darbo skelbimuose anksčiau ne taip dažnai buvo nurodomas atlygis, bet ir be jo skelbimai sulaukdavo didelio kandidatų kiekio, o, pradėjus nurodyti atlyginimus skelbimuose, kandidatų skaičius iš esmės išliko panašus.“

„CV–Online“ pavyko rasti daugiau nei 270 darbo pasiūlymų IT, organizavimo, inžinerijos, finansų ir elektronikos srityse, kur atlyginimai prasideda nuo 3 tūkst. Eur popieriuje.

Programavimas

Štai keletas pavyzdžių:

Valstybinė įmonė „Valstybinių miškų urėdija“ ieško teisės skyriaus vadovo (-ės) ir siūlo nuo 4,3 tūkst. Eur atlyginimą popieriuje (vadovavimas).

Greitųjų paskolų bendrovė „Aventus Group“ ieško finansų direktoriaus. Darbo skelbime nurodomas 4 958–7 438 Eur atlygis popieriuje (vadovavimas).

„Amston“ klientas ieško „Android“ programuotojo, kuriam siūlo atlygį popieriuje – 3 300–5 000 Eur (IT).

Tiesa, šiuo metu pastarieji specialistai yra itin geidžiami ir „medžiojami“. „Alliance for Recruitment“ operacijų direktorius A. Navickas portalui „Delfi“ yra sakęs, kad, ieškant patyrusių mobiliųjų aplikacijų programuotojų, statistiškai reikia susisiekti su 380 kandidatų, norint įdarbinti vieną.

Įdomus faktas, kad Lietuvos rinkoje patyrusių „iOS“ ir „Android“ programuotojų yra apie 400, tad, norint pasamdyti naują patyrusį tokios specializacijos programuotoją, esą reikia pasikalbėti su beveik visais šią kompetenciją turinčiais kandidatais Lietuvoje.

Neskelbdavo net ir didelių atlyginimų

Anot darbo paieškų portalo CVbankas.lt vadovo Tomo Toleikio, įpareigojus įmones nurodyti siūlomą atlyginimą, portale pasirodė skelbimų su itin dideliais atlyginimais (IT, vadovavimo, transporto vadybos, inžinerijos kategorijos).

T. Toleikis pastebi, kad anksčiau įmonės dėl įvairių priežasčių ne visada skelbdavo atlyginimus, net jei jie ir būdavo dideli.

Portalo CVbankas.lt vadovas pateikia čia esančius darbo pasiūlymus su didžiausiais atlyginimais.
Vilniuje arba Kaune ieškomas „Full Stack“ programuotojas. Nurodomas atlygis, neatskaičius mokesčių, – 6612–7934 Eur. (IT)

Įmonė „Kernolab“ už 3000–4000 Eur į rankas Vilniuje ieško „Frontend“ programuotojo (IT).

Ekspedicijos projektų vadovui Klaipėdoje siūlomas atlygis į rankas – nuo 4000 Eur (transporto vadyba).

„HomeCare“ operacijų vadovui Vilniuje siūlo 2500–8300 Eur, neatskaičius mokesčių (vadovavimas).

IT paslaugų ir konsultacijų įmonė „Columbus Lietuva“ ieško VVS diegimo komandos vadovo Vilniuje. Siūlomas atlygis – 2777–4000 Eur į rankas (vadovavimas).

Vilniuje ieškomas inžinerinių sistemų (ŠVOK, VN) projektų vadovas. Siūlomas atlygis – 2500–4000 Eur į rankas (inžinerija).

Atlyginimų su dideliu uždarbiu padaugėjo

CVMarket.lt rinkodaros vadovė Raimonda Tatarėlytė, kalbėdama apie skelbimus, kuriuose nurodomas atlygis viršija 2,5 tūkst. eurų, atkreipia dėmesį, kad po įpareigojimo skelbti siūlomus atlygius skelbimų su dideliu uždarbiu padaugėjo. Prieš tai buvo apie 8 proc. nuo visų skelbimų su nurodytu atlyginimu, o dabar – apie 14 proc.

Pašnekovė priduria, kad, nepaisant to, kandidatų skaičius išliko panašus, nes visgi ieškomi kandidatai su tam tikrais įgūdžiais ir žiniomis, tad kandidatuoja tie, kas atitinka kriterijus.

„Jeigu kalbėtume apie trumpalaikius ar ilgalaikius darbo pasiūlymus darbininkams užsienyje, kandidatų irgi išliko maždaug tiek pat, nes tokie darbo pasiūlymai ir anksčiau buvo su nurodytu atlyginimu, mat alga tokio pobūdžio skelbimuose yra pagrindinis motyvas kandidatuoti, kokių nors specifinių žinių ar įgūdžių nėra reikalaujama“, – sako R. Tatarėlytė.

CVMarket.lt duomenimis, didesni nei 2500 Eur „į rankas“ atlyginimai siūlomi:

• Aukščiausio lygio vadovams;
• IT sektoriaus patyrusiems specialistams (dažniausiai – programuotojams);
• Finansų sektoriaus darbuotojams (pvz., analitikams, vyr. finansininkams ir pan.);
• Darbuotojams, kurių nemažą atlygio dalį sudaro kintamoji dalis, ir ji gali būti labai didelė, priklausomai nuo sudaryto sandorio (pvz., NT brokeriams, tam tikriems pardavimo specialistams);
• Specialistams dirbti užsienyje (pvz., statybų vadovams, inžinieriams ir pan.);
• Įvairaus profilio darbininkams užsienyje (logistika, statybos, gamyba, pramonė).

Eurai

Pašnekovė pateikia keletą tokių skelbimų pavyzdžių:

Vievyje ieškomas gamybos vadovas (-ė) baldų gamybos srityje. Atlygis – nuo 2500 Eur į rankas (vadovavimas, gamyba).

Įmonė „NT rinkos centras“ Vilniuje ieško NT brokerio, kuriam siūlomas atlygis iki 6000 Eur popieriuje (pardavimas).

Vilniuje už 3000 Eur į rankas ieškomas vyriausiasis vadybininkas (vadyba).

Robotikos ir mechatronikos direktoriui Vilniuje siūlomas atlygis – 2000–3000 Eur į rankas (vadovavimas).

„IgniteNet“ Kaune ieško vyriausiojo „Full Stack“ programinės įrangos inžinieriaus, kuriam siūlo 6612–7934 Eur popieriuje (IT).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (486)