Nurodoma, kad siūlomo projekto esmė yra numatyti, kad juridiniai asmenys, kurių vidutinis darbuotojų skaičius mokestiniais metais yra ne mažesnis kaip 200 ir kuriuose privačios kapitalo investicijos pasiekė ne mažesnę kaip 30 milijonų eurų sumą, nemoka pelno mokesčio.

Siūloma nustatyti, kad pelno mokesčio lengvata juridiniam asmeniui, vykdančiam stambų projektą, taikoma ne ilgiau nei 20 metų nuo stambaus projekto investicijų sutarties įsigaliojimo dienos.

Pasak projekto rengėjų, mokestinių paskatų, skirtų stambius projektus vykdantiems investuotojams, trūkumas yra vienas iš pagrindinių ribojimų, trukdančių Lietuvai sėkmingai konkuruoti.

„Planuojame, kad šie pakeitimai leistų per 5 metus sukurti apie 2000 naujų darbo vietų visoje Lietuvoje, įskaitant ir atokesnius šalies regionus. Mūsų tikslas – įvairiomis priemonėmis pritraukti daug darbo vietų sukuriančius ir stambias investicijas įgyvendinančius tiesioginių užsienio investicijų projektus ir sukurti papildomas paskatas plėstis norinčiam lietuviškam verslui“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis.

Projekto rengėjų teigimu, Lietuva konkurencinėje kovoje dėl stambių projektų pralaimi Lenkijai ir kitoms Vidurio ir Rytų Europos šalims, taikančioms mokestines paskatas stambiems projektams. Jų teigimu, stambių užsienio investicijų projektai gamybos srityje paskatintų naujų technologijų diegimą, didintų aukštesnės pridėtinės vertės produktų gamybą ir eksportą.

Anot projekto rengėjų, skaičiuojama, kad gamybos sektoriuje, mokant vidutinį šalies atlyginimą, vienas stambus projektas (200 darbuotojų) vidutiniškai generuoja 1,219 mln. eurų mokesčių įmokų per metus.

„Vienas pagrindinių ribojimų Lietuvai sėkmingai konkuruoti su kitomis valstybėmis dėl investicijų pritraukimo ir išlaikymo yra mokestinių paskatų, skirtų stambius projektus įgyvendinantiems investuotojams, trūkumas. Pašalinę šį trūkumą, įgysime ir papildomą pranašumą – taikysime ne tik pelno mokesčio paskatą, bet ir „žaliojo koridoriaus“ paketu sudarysime sąlygas investuotojams pasinaudoti spartesnėmis procedūromis teritorijų planavimo, statybos, žemėtvarkos, migracijos ir kitose srityse“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis.

Seimui svarstyti teikiamu Pelno mokesčio įstatymu ir Seime jau pateiktu Investicijų, dar žinomo kaip „žaliojo koridoriaus“, įstatymų projektų paketu, siūloma stambų investicinį projektą apibrėžti kaip duomenų apdorojimo, interneto serverių paslaugų ir susijusios veiklos arba apdirbamosios gamybos projektą, kurio investicijų į ilgalaikį turtą vertė ne mažesnė nei 30 mln. eurų ir kuris sukurtų ne mažiau nei 200 naujų darbo vietų, kurios būtų išlaikomos penkerius metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)