Nors oficialiai teigiama, kad prezidentas Gitanas Nausėda šią savaitę susitinka su siūlomu kandidatu L. Savicku, DELFI keli šaltiniai patvirtino, kad prezidentūra poste mieliau matytų kitą, daugiau patirties likusiai kadencijai iki spalį artėjančių Seimo rinkimų turintį kandidatą.

Pirmasis Seimo rinkimų turas numatytas spalio 11 dieną, antrasis – spalio 25 dieną, o tai reiškia, kad būsimasis ministras ministerijai vadovaus vos 9 mėnesius. Tiesa, o jei būsimo ministro planuose – ir dalyvavimas Seimo rinkimuose – politinių kampanijų dalyvių registracijos, remiantis 2016 m. vykusiais Seimo rinkimais, prasideda jau balandžio viduryje.

DELFI gautame prezidentūros komentare taip pat tvirtinama, kad šią savaitę įvyksiančiame G. Nausėdos susitikime su L. Savicku bus aptariamos ir jo politinės veiklos perspektyvos.

„Prieš savaitę premjeras po du mėnesius trukusių kandidatų paieškų pateikė Luko Savicko kandidatūrą į Ekonomikos ir inovacijų ministro postą. Iki to laiko šis kandidatas į ministrus nebuvo bent kiek išsamiau aptartas. Prezidentūra šiuo metu vertina L. Savicko kandidatūrą. Prezidento susitikimas su Luku Savicku yra planuojamas vėliau šią savaitę.

Prezidentui Ekonomikos ir inovacijų sritis yra itin svarbi. Todėl Prezidentas susitikimo su kandidatu metu norės išgirsti jo siūlomus veiklos prioritetus, sužinoti kaip ministerijos veikla prisidėtų prie socialinės atskirties mažinimo. Taip pat sužinoti apie jo vidutinio laikotarpio asmeninius planus bei politinės veiklos perspektyvas. Vertinant kandidatą į ministrus, Prezidentūra dėmesį skiria ir jo patirčiai bei išsilavinimui šioje srityje“, – teigė prezidento atstovas Antanas Bubnelis.

Apie L. Savicko politinės veiklos planus ir artėjančius Seimo rinkimus portalas paklausė paties kandidato, tačiau L. Savickas tikino kol kas nuo komentarų susilaikysiantis.

Lukas Savickas

„Aš tikriausiai nuo pat pirmos dienos, kai buvau atrinktas kaip kandidatas ir pateiktas, teikiau vieną vienintelį komentarą – padėkojau už pasitikėjimą, kuris buvo išreikštas, ir sakiau, kad detaliau pakomentuosiu apie savo planus ir prioritetus tada, kai bus prezidento sprendimas. Ketinu laikytis toliau šios nuostatos, o nedaug liko ir laukti, nes šią savaitę vis tiek bus susitikimas. Nereikėtų išankstinių komentarų šiuo klausimu“, – sakė L. Savickas, o kad žinių apie kandidato planus dalyvauti laukiančiuose Seimo rinkimuose neturi ir premjeras S. Skvernelis, patvirtino jo patarėjas Tomas Beržinskas.

Taip pat pastarojo paklausus, ar premjeras teikdamas siūlymą dėl ekonomikos ir inovacijų ministro posto svarstė viceministrų Mariaus Skuodžio, Jekaterinos Rojakos ir Elijaus Čivilio kandidatūras, buvo atsakyta, kad tai daroma nebuvo, o šiandien premjeras jų galimybių tapti ministrais nevertins.

Portalas susisiekė su vienu iš ekonomikos ir inovacijų viceministrų Mariumi Skuodžiu. Jis, paklaustas, ar būta siūlymų ar kalbų iš prezidentūros jam ar jo kolegoms užimti ekonomikos ir inovacijų ministro postą, jis tokią informaciją nei patvirtino, nei paneigė.

„Aš tik galiu pasakyti tiek, kad aš šio klausimo pats nesvarstau“, – sakė jis, tačiau dar kartą perklausus tikino čia matantis tik vieną svarbią žinutę.

„Mes patys stebime žiniasklaidą, iš jos daug ką išgirstame, bet man atrodo, kad kolegos patys galėtų pakomentuoti, ar su jais kas kalbėjo, ar šnekėjo, bet man atrodo, kad svarbiausia žinutė iš mano pusės būtų, kad aš tokios galimybės nesvarstau, o jau kokios diskusijos vyksta net nesu informuotas“, – teigė M. Skuodis.

Redakcijai susisiekti su Elijumi Čiviliu nepavyko. Tekstui pasirodžius DELFI pasiekė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos komentaras.

„Kaip žinoma, Ministras Pirmininkas yra pateikęs Luko Savicko kandidatūrą į ekonomikos ir inovacijų ministrus. Nei vienas iš ekonomikos ir inovacijų viceministrų nėra gavęs tokio Ministro Pirmininko pasiūlymo, todėl nei vienas tokios galimybės nesvarsto“, – buvo teigiama atsakyme.

DELFI žiniomis, svarstoma, kad laukiančiuose rinkimuose L. Savickas į Seimą gali kandidatuoti drauge su S. Skverneliu, kuris vos prieš keletą dienų sulaukė siūlymo vesti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą. Ar sutinka, kol kas premjeras teigė atsakymo duoti negalintis.

„Esu dėkingas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai už siūlymą Seimo rinkimuose vesti partijos sąrašą. Tai visų ketverių Vyriausybės darbo metų įvertinimas. Tikiu, kad žmonės jaučia realius pokyčius valstybėje, mato, kaip gerėja jų situacija.

Šiandien negaliu duoti atsakymo. Jau esu minėjęs: jei apskritai apsispręsiu toliau dalyvauti politikoje, tai darysiu kartu su LVŽS. Svarbu matyti, kokia bus partijos rinkimų programa, kokie pagrindiniai tikslai ir įsipareigojimai Lietuvos žmonėms, galiausiai kokie žmonės eis tų tikslų įgyvendinti“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė jis.

Saulius Skvernelis

Kaip anksčiau skelbė BNS, šiuo metu L. Savickas dirba S. Skvernelio patarėju ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais, o pernai su „valstiečių“ sąrašu buvo išrinktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu, tačiau šiai partijai nepriklauso.

L. Savickas yra įgijęs Europos viešųjų reikalų magistro laipsnį Mastrichto universitete Olandijoje, prieš tai Jungtinės Karalystės Jorko universitete įgijo politikos ir tarptautinių santykių bakalauro laipsnį.

Po studijų į Lietuvą grįžęs L. Savickas dirbo užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ investicinės aplinkos gerinimo grupės vadovu, programos „Kurk Lietuvai“ metu įgyvendino projektus šioje agentūroje bei Vyriausybės kanceliarijoje, taip pat dirbo asociacijos „Investuotojų Forumas“ politikos bei viešųjų reikalų vadovu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (319)