Tuo metu buvusio gamyklos sklypo Švitrigailos g. 32 laukia pokyčiai. „Laikams keičiantis, nebebuvo logiška fabrikui būti tokiose patalpose. Jos turi konvertuotis į biurus, galbūt kažkokį prekybos centrą. Tai akivaizdu“, – „Delfi“ sakė T. Tumynas.

Vis dėlto, jis dar negalėjo pasakyti, ką tiksliai ketinama statyti Senamiesčio apsaugos zonoje esančioje vietoje.

Milijonai porų

Kaip nurodoma „Spartos“ tinklapyje, kojinių gamyklos istoriją galima skaičiuoti nuo 1918 metų, kada Vilniaus pakraštyje buvo atidarytos privačios kojinių dirbtuvės pavadinimu „Vilniaus karūna“.

Prasidėjus Lietuvos okupacijai, įmonė nacionalizuota. „1945 metais rugpjūtį prijungtas trikotažo fabrikas „Avangardas“ ir įmonė pavadinta „Sparta“. Pavadinimas kilo iš lietuviško žodžio (daiktavardžio), reiškiančio greitį, tempą ir našumą“, – rašoma tinklapyje.

Pasakojama, kad 1989 metais kojinių gamykla pagamino 31,76 mln. porų kojinių.

„Mūsų rinka buvo Sovietų Sąjunga – kiek pagamini, tiek parduodi“, – viename interviu dienraščiui „Respublika“ yra sakęs ilgametis „Spartos“ vadovas Zenonas Janavičius.

Po Lietuvos nepriklausomybės „Sparta“ privatizuota. „1998 metais padidėjo eksportas į Vakarų šalis“, – skelbiama įmonės tinklapyje.

Tomas Tumynas

Sutarė, kad išliktų

2019 metų pavasarį didžioji dalis akcinės bendrovės „Sparta“ darbuotojų perkelti į kitą įmonę „Sparta Textile“ (buvusi „VIP“). Šios įmonės akcininkas – Danijoje registruota „JBS Textile Group“.

„JBS Textile Group“ perėmė „Spartos“ gamybą ir prekės ženklą, o mano kita nekilnojamojo turto vystymo įmonė balandį nupirko patalpas Metalo g. 11“, – pasakojo T. Tumynas.

Juridinių asmenų registro duomenimis, 1,39 hektaro ploto Metalo g. 11 priklauso įmonei „Trailinga“, kurią valdo dar viena įmonė „TM investments“. Šios įmonės akcininkai yra T. Tumynas ir krepšininkas Donatas Motiejūnas.

„Gegužės 2 dieną pradėjome remontus Metalo g. 11. Teko iškraustyti čia buvusius nuomininkus, kurie dar tęsė gamybinę veiklą, teko nurašyti nuomos mokesčius, sumokėti pinigų, padėti išsikraustyti, kad tik jie išeitų.

Čia gamybinėse patalpose yra 5,6 tūkst. kvadratinių metrų. Tuo metu buvo keturios įmonės, keturi maži fabrikėliai ir sandėliai.

Perimant „Spartą“, buvo sutarimas, kad mes iš Švitrigailos g. 32 būsime išėję rugpjūtį. Taip ir padarėme. Suremontavome fabriką per gegužę, birželį ir liepą. Tai yra visiškas kosmosas. Dar per liepą ir perkraustėme, rugpjūtį čia fabrikas jau veikė“, – pasakojo T. Tumynas.

„Sparta Textile“ direktorius pasakojo, kad buvęs „Spartos“ akcininkas Z. Janavičius norėjo, kad gamykla išliktų.

„Tam reikia, kad išliktų joje dirbantys žmonės. Ne tik prekės ženklas prekybos centruose. Juk kojines galima gaminti ir Kinijoje, Bangladeše, Turkijoje – ten labai geros kainos“, – sakė T. Tumynas.

Jis dar paaiškino, kad sklypas prie oro uosto pasirinktas, nes apie 50 proc. darbuotojų gyvena Naujininkuose, Vilkpėdėje, o likusi dalis išsibarsčiusi po Vilnių.

„Dėl didžiosios dalies žmonių patogumo atvykti į darbą pavyko susitarti su Metalo g. 11 patalpų savininkais“, – sakė jis.

T. Tumynas teigė, kad perimant verslą „Spartoje“ buvo 150–160 darbuotojų, iš kurių lygiai 100 perėjo į „Sparta Textile“, o gamykloje Vilniuje šiuo metu dirba apie 90 žmonių. „Sparta Textile“ turi dar vieną gamyklą Kazlų Rūdoje.

„Sodros“ duomenimis, senojoje „Spartoje“ 2020 metų sausio 30 dieną buvo 11 darbuotojų. Tuo metu „Sparta Textile“ įdarbino 237 žmones, kuriems gruodį mokėtų atlyginimų vidurkis popieriuje sudarė 902,80 euro (apie 596 eurai į rankas).

„Atlyginimai didesni šioje įmonėje“, – „Delfi“ sakė T. Tumynas.

Dar ne pabaiga

T. Tumynas pridūrė, kad gamykloje baigta dar ne viskas.

„Žinoma, dar dabar šio bei to trūksta. Reikės izoliuoti, dar reikės kažką patobulinti. Kiekvieną dieną dar kažką tvarkome su pastatais. Atskyrėme „Girteką“, bus nauja tvora, kad nevaikščiotų jos vairuotojai į šias patalpas. Bus atskirai „Sparta“ ir „Girteka“, nors sklypas čia vienas.

Kur yra sargo būdelė iš priekio, planuoju atidaryti greito maisto restoranėlį – įleisti nuomininką. Čia daug žmonių, „Girtekoje“ daug žmonių, „Vilniaus kranuose“, „Staticus“, „Fredoje“, pilna įmonių. Manau, čia iš NT pusės bus visiškai pilnai išvystytas, nebus nė metro parkingo neišnuomoto“, – pasakojo jis.

Šiuo metu Metalo g. 11 yra „Spartos“ administracinės ir gamybinės patalpos, t. y. žaliavų ir galutinės produkcijos sandėliai, kojinių mezgimo, užsiūvimo ir pakavimo cechai.

Anksčiau skelbta, kad 1,7 hektarų sklypą Švitrigailos g. 32 ketinama paversti technologijų miesteliu. Sklypo savininkas – Lietuvos Respublika, o jį nuomoja „Sparta“.

Naujausiais duomenimis, 93,53 proc. „Spartos“ akcijų priklauso įmonei „VK Investicija“, o likusią dalį dalinasi apie 500 kitų akcininkų.

„VK Investicijos“ akcininkai yra Šveicarijoje registruota „Marquess Global“, Estijoje registruota „Starlynx lnvestment“, Jelenai ir Kęstučiui Stabingiams priklausanti „KS Investicija“, Tomui ir Gabrielei Milašauskams bei „Starlynx lnvestment“ priklausanti „Humitas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)