Pratrūkus mįslingajam virusui, Kinijoje iki šiol jau yra užfiksuota beveik 8 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 170 mirčių – Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė pasaulinę ekstremalią situaciją.

Spartus kvėpavimo takų ligos plitimas privertė verslą ir gamyklas sustabdyti savo veiklą, o oro linijoms teko atšaukti skrydžius. Kilo nerimas, kad virusas pakenks ne tik Kinijos, o ir viso pasaulio ekonomikai.
„Būtų nerūpestinga spėlioti, kas gali įvykti“, – sakė K. Georgieva. Ji citavo 2002-2003 metais vykusią SARS epidemiją, sukėlusią tik trumpalaikį ekonomikos augimo sulėtėjimą.

Tačiau epidemija vyko tada, kai Kinijos ekonomika klestėjo. Naujojo koronaviruso protrūkis vyksta tokiu metu, kai šalies institucijos bando suvaldyti ekonomikos sulėtėjimą, iš dalies kilusį dėl prekybos konflikto su JAV.

„Tiesioginis poveikis yra akivaizdus. Poveikį pajuto kelionės, turizmas ir gamyba pačioje Kinijoje bei šiek tiek už jos ribų Azijoje“, – teigė K. Georgieva, pridurdama, kad yra tikėtina, jog šį ketvirtį šalies ekonomikoje neigiamo poveikio nebus išvengta.

Tačiau ji pabrėžė, kad „mes tik stebime ir vertiname“.

TVF sausio 20-ąją paskelbė prognozes, kad pasaulio ekonomika 2020-aisiais išaugs 3,3 proc., aplenkdama praėjusiais metais fiksuotą 2,9 proc. augimą iš dalies dėl to, nes susilpnėjo JAV ir Kinijos prekybos įtampa.

TVF atstovas spaudai Gerry'is Rice'as reporteriams sakė, kad fondas situaciją stebi „itin atidžiai“ ir „realiuoju laiku vertina ekonomikos rodiklius“.

„Jei pasaulio tiekimo grandinės bus sistemiškai paveiktos, o pasaulio rinkas smarkiai paveiks vis didėjantis neužtikrintumas, tuomet, akivaizdu, padarinių mastas bus daug didesnis“, – teigė G. Rice'as, pridurdamas, kad padariniai bus itin sunkūs, jei virusas iš Kinijos išplis į kitas Azijos vietoves.

K. Georgieva taip pat sakė, kad koronaviruso protrūkis yra dar vienas pasaulyje dažnai juntamo, jau įprastu tapusio „nenuspėjamumo“ atvejis.

Ji pabrėžė, kad „pasiruošimas, prevencija ir išankstinių veiksmų ėmimasis politikos kūrėjams turi įaugti į kraują, nesvarbu, ar tai būtų pandemija, klimato šokas ar geopolitinė įtampa“.