Viruso židinyje Uhane karantinas jau paskelbtas. Žmonėms liepta likti namuose, sustabdytos gamyklos, neveikia nei parduotuvės, nei restoranai.

Dėl darbą sustabdžiusių gamyklų sunerimo ne tik tokia milžinė kaip „Apple“, bet ir Šiauliuose įsikūręs „Baltik vairas“.

„Iš Kinijos perkame labai daug ir išties esame labai sunerimę – kasdieniai pokalbiai ir naujausia informacija dabar yra vien apie tai. Tai labai labai aktualu“, – „Verslo žinioms“ sakė įmonės generalinis direktorius Žilvinas Dubosas.

Koronavirusas jau paveikė ir investuotojų sprendimus. Ketvirtadienį popiet Azijos indeksai „Nikkei 225“ ir HSI buvo praradę atitinkamai 1,72 ir 2,62 proc. vertės.

Tačiau kaip skaičiuoja Pasaulio bankas, panašaus pobūdžio epidemijos daugiausiai žalos ekonomikai padaro dėl žmonių baimės užsikrėsti.

„Analizė parodė, kad didžiausias ekonominis poveikis kyla ne iš tiesioginių kaštų (mirčių, susirgimų ar prarastų darbo dienų), o dėl žmonių vengimo bendrauti su kitais žmonėmis, nenorint užsikrėsti.

Dėl to mažėja noras dirbti, kai kurios darbovietės apskritai užsidaro, sutrinka transportas, kartais netgi uždaromi jūrų bei oro uostai“, – rašoma 2014 metų Pasaulio banko ataskaitoje apie Ebolos epidemiją.

Institucijos vertinimu, dėl baimės užsikrėsti pakitęs žmonių elgesys gali būti atsakingas už maždaug 80–90 proc. epidemijų sukeltos žalos ekonomikai.

Priklausys nuo trukmės

Epidemijos poveikis ekonomikai taip pat priklauso nuo jos trukmės. Jei gyventojų nerimas trunka savaitę, jie netrukus grįžta į pamėgtas parduotuves ar restoranus.

Tačiau ilgiau užsitęsęs karantinas gali palikti neatstatomą įkirtimą vartojime. Kol kas dar neaišku, ar koronavirusas turės rimtos įtakos pasaulio ekonomikos augimui 2020 metais.

Sausio viduryje Tarptautinis valiutos fondas (TVF) 0,1 proc. punkto sumažino globalaus bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozę, iki 3,4 proc. 2020 metais.

„Neaiškumas dėl prekybos politikos, geopolitinės įtampos ir neramumai besivystančiose rinkose neleido pasaulinei ekonomikai įsibėgėti 2019 metais, – rašoma naujausioje TVF prognozėje. – Naujų iššūkių kelia orų nelaimės, pradedant uraganais Karibuose, baigiant gaisrais Australijoje ir potvyniais Rytų Afrikoje bei potvyniais Pietų Afrikoje.“

TVF ekonomistai apibendrino, kad norint nepakenkti ekonomikos augimui, reikia stabdyti Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kinijos prekybos karą. Kaip viena problemų minėtas ir „Brexit“, tačiau susitarus dėl tvarkingo Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos, šis klausimas bent kuriam laikui atidėtas.

Naujausiais duomenimis, koronaviruso aukų padaugėjo iki 170, taip pat patvirtinta daugiau kaip 1,7 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų. Liga jau yra išplitusi į keliolika šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)