Informavo pats siuntėjas

Vilnietis Ignas DELFI pasakojo sausio 17 dieną iš elektroninės prekybos svetainės „Ebay“ ir vienos Kinijoje įsikūrusios įmonės užsisakęs tam tikras prekes, tačiau neseniai sulaukęs laiško su įspėjimu.

„Užakymą padariau sausio 17 dieną, o šiek tiek vėliau sulaukiau laiško, kad dėl tam tikrų susidariusių situacijų mano siunta šiek tiek vėluos“, – pasakojo jis.

Ignas aiškino, kad laiške rašoma apie Kinijos „Darbo ir mokyklos pradžios laiko atnaujinimą“, kur sakoma, kad dėl siaučiančio koronaviruso epidemijos numatyta, kad į darbą įmonių darbuotojai galės grįžti tik vasario 9 dieną.

„Siekdama užkirsti kelią ligos protrūkiui, Valstybės taryba uždarė kelis miestus ir pristatymo kelius. Gali kilti papildomų vėlavimų pristatant siuntinius“, – buvo rašoma laiške bei patikslinta, kad visi užsakymai, pateikti nuo sausio 15 iki vasario 9 dienos, bus išsiųsti po vasario 9 dienos.

„Mes nuoširdžiai atsiprašome už nepatogumus, kuriuos šie vėlavimai galėjo sukelti, ir tikimės, kad jūs suprantate, kad taip nutiko dėl aplinkybių, kurių mes negalime kontroliuoti“, – taip pat buvo priduriama laiško pabaigoje.

Ignas, sulaukęs tokio laiško, sakė nė kiek nesutrikęs ir suprantantis situaciją.

„Gal kiek ir liūdna, nes organizavau projektą, bet ką darysi, nors iš kitos pusės, kai užsisakai iš ten, per daug ir nestresuoji, kad vėluos, nes ir taip viskas keliauja ne vieną mėnesį“, – svarstė jis, o paklaustas, ar nebijo siųstis prekes iš Kinijos, vyras sakė nesibaiminantis.

„Nepasakyčiau, kad bijočiau siųstis prekes iš ten, nors tam tikra rizika gal ir išlieka“, – kalbėjo jis.

Tiekėjai siunčia žinutes

Redakcija susisiekė ir su Šiauliuose įsikūrusios įmonės, kuri gamina dviračius, „Baltik vairas“ generaliniu direktoriumi Žilvinu Dubosu. Jo įmonė, kaip sakė, bendradarbiauja su Kinijos tiekėjais, kurie lietuviams tiekia dviračių detales.

Verslininkas tikino, kad kol kas siuntos iš Kinijos nevėluoja, tačiau jis jau sulaukiantis žinučių dėl to, kad ateityje pristatymo data gali ir nusikelti.

„Kol kas siuntos nevėluoja, tik yra didelė tikimybė, kad vėluos.

Tikriausiai žinote, kad dabar Kinijoje yra Naujų metų šventės, žmonės atostogauja. Paprastai atostogos trunka savaitę, bet dėl koronaviruso jos yra pratęstos, kad žmonės mažiau migruotų, nes jie vyksta pas tėvus, pas kitus artimuosius“, – situaciją apibūdino Ž. Dubosas.

Tiesa, ar laikas dėl siaučiančio viruso gali būti pratęstas ir dar kartą, kol kas neaišku.

„Jei dabar pratęsta tik tiek, manau, kad įmonėms tai įtakos neturės, bet jei tai truks mėnesį ar daugiau, tai gali paliesti daugelį įmonių, net ir tuos verslininkus, kurie neįtaria“, – sakė vadovas ir pabrėžė, kad atsostogų pratęsimo atveju verslas tikrai pajustų padarinius.

„Kaip ir dviračiuose, mūsų klausia, kuri detalė svarbiausia, tai sakome, kad paskutinė, nes jei neturėsi paskutinio nors ir mažiausio varžtelio, tai dviratis nepasigamins. Tai jei neatvažiuos bent viena detalė, mes negalėsime pagaminti dviračio, o viskas dėl to, kad dalies komponentų gamybos Europoje net nėra.

Mes nesame išskirtiniai, visos Europos dviračių gamintojai susidurs su tomis bėdomis. Manau, kad jei mes susidursime, susidurs ir auto pramonė, ir kiti verslai“, – įspėjo Ž. Dubosas.

Nors jo įmonei prekės atkeliauja ne iš viruso epicentro, Uhano miesto, jis visgi tikino, kad bendra situacija tikrai neguodžia.

Pasiteiravus, ar įmonė nesibaimina priimdama prekes iš Kinijos tiekėjų, verslininkas sakė galimybėmis užsikrėsti jau pasidomėjęs, mat tiek laiko, kiek iš Kinijos į Lietuvą keliauja prekės, virusas paprasčiausiai neišgyvena.

„Mes tuo domimės, tad kiek teko girdėti, virusas daugiausia gyvena savaitę ar dvi, o mūsų konteineriai keliauja porą mėnesių, tai rizikos, kad žmonės užsikrės, praktiškai nėra“, – aiškino direktorius.

Dėl situacijos apie galimą siuntų vėlavimą redakcija susisiekė ir su Lietuvos verslo konfederacijos atstovais, tačiau specialistai patikino, kad kol kas verslininkai apie galimus siuntų vėlavimus ar sulaikymus iš Kinijos informacijos neturi.

Kol kas oficialiai neskelbia

Lietuvos pašto korporatyvinių reikalų departamento komunikacijos projektų vadovė Aušra Kurtkutė DELFI informavo, kad kol kas oficialaus pranešimo iš Kinijos pašto dėl siuntų vėlavimo iš Kinijos nėra, o kaip viena iš siuntų vėlavimo priežasčių gali būti ir pratęstos kinų Naujų metų atostogos iki vasario 2 dienos.

„Vietos verslas atitinkamai galėjo pratęsti ir savo darbuotojų atostogas, ne išimtis – prekės pardavėjai ir tarpininkai.

Kitas svarbus niuansas galimam siuntų vėlavimui – kai kuriuose regionuose įvesti judėjimo apribojimai, kurie gali sutrikdyti logistikos procesus“, – sakė ji.

A.Kurtkutės teigimu, LP savo darbuotojams logistikos centruose, kur yra pirminis santykis su siuntomis, pagal Visuomenės sveikatos centro rekomendacijas išdalino ir medvilnines pirštines su lietais pirštais.

„Išplatinome raginimą dažniau plautis rankas, o toliau laukiame žinių iš PSO ir NVSC“, – komentavo ji bei pabrėžė, kad į Lietuvą siuntos iš Kinijos tiesiogiai nekeliauja – jos atkeliauja per tranzitines šalis, o tai reiškia, kad pirmiausia pabuvoja kitų šalių logistikos centruose ir tik tada patenka į Lietuvos pašto logistikos centrą.

Dar trečiadienį LP informavo, kad pati Kinija ėmėsi pašto siuntų dezinfekcijos.

„Pasaulinė pašto sąjunga informuoja, kad, norėdamas užtikrinti maksimalią prevenciją koronaviruso plitimui, Kinijos paštas dezinfekuos visas per Uhano miestą keliaujančias siuntas.

Tai – papildoma prevencinė priemonė, nes šiuo metu nėra įrodymų, kad yra galimybė šiuo virusu apsikrėsti liečiant daiktų paviršius – sveikatos institucijų duomenimis, koronavirusas perduodamas žmogaus žmogui arba plinta oru, o viruso aktyvumo periodas yra trumpas.

Kadangi siuntos iš Kinijos į Lietuvą atkeliauja per porą ir daugiau savaičių, kol kas turimomis žiniomis, tikimybė, kad virusas bus gyvybingas, yra beveik neįmanoma – nėra įrodymų, kad siuntos, net jei jas pakavo užsikrėtęs žmogus, galėtų kelti riziką“, – buvo rašoma LP platintame pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)