Federalinio rezervo sistemos (FRS) politiką formuojantis Federalinis atviros rinkos komitetas (FOMC) paliko nepakeistą orientacinę 1,5–1,75 proc. siekiančią palūkanų normą, kaip ir buvo tikėtasi.

Visgi politikos formuotojai taip pat leido suprasti norintys matyti šiek tiek aukštesnę infliaciją Jungtinėse Valstijose, kuri šiuo metu nesiekia tikslinio 2 proc. lygio.

Nors nebuvo užsiminta apie mirtiną viruso protrūkį Kinijoje, kuris, kaip manoma, gali sukelti grėsmę pasaulio ekonomikos plėtrai, neabejojama, kad FRS vadovui Jerome Powellui tikrai bus užduotas šis klausimas per spaudos konferenciją, tradiciškai rengiamą po posėdžio.

Kinijoje plintantis mirtinai pavojingas virusas, panašus į ūmaus kvėpavimo takų sindromą (SARS), jau pražudė daugiau kaip 130 žmonių ir susargdino tūkstančius. Virtinė oro linijų bendrovių atšaukė skrydžius į Kiniją ir iš jos, o dalis įmonių užsidarė.

Viruso plitimas gali pakenkti ir kitoms didelėms ekonomikoms, jei įvyktų pasaulinių tiekimo grandinių iš Kinijos trikdžių.

Praėjusiais metais JAV centrinis bankas sumažino bazinę palūkanų normą tris kartus siekdamas stiprinti šalies ekonomiką prezidento Donaldo Trumpo inicijuotų daugiašalių prekybos karų metu. Šis posėdis buvo antrasis, kai bazinė palūkanų norma nebuvo keičiama.

Trečiadienio pareiškime pakartota, kad politikos formuotojai „toliau stebės infliacijos įtaką ekonomikos perspektyvoms, taip pat pasaulinius pokyčius ir silpną infliacijos spaudimą“.

Visgi FRS pareiškime daugiausia dėmesio skiriama vidaus ekonomikai, pažymint, kad namų ūkių išlaidos „auga nedideliu tempu“.

Lėtas vartotojų išlaidų didėjimas, susijęs su „silpnomis“ verslo investicijomis ir eksportu, gali sukliudyti FRS įgyvendinti nustatytą infliacijos tikslą. Infliacija šiuo metu siekia vos 1,5 procento.

FRS pareiškimas atitiko gruodžio mėnesio teiginius, kuriuose buvo pabrėžiamas siekis „grąžinti infliaciją į Komiteto nustatytą simetrišką 2 proc. tikslinį lygį“.

Centrinio banko sprendimas nekeisti bazinės palūkanų normos dydžio, nors jo ir buvo tikimasi, vargu ar patiks prezidentui, kuris ne kartą peikė FRS ir ragino J. Powellą sumažinti palūkanų normas iki nulio, kad būtų galima „perkrauti“ JAV ekonomiką, kuri, pasak D. Trumpo, yra nepalankesnėje padėtyje nei užsienio šalių ekonomika, kur taikomos mažesnės palūkanų normos.

Įgyvendindama techninį žingsnį, FRS šiek tiek padidino palūkanų normą, kurią siūlo bankams, įnešantiems grynųjų į centrinį banką, padidindamas ją nuo 1,55 proc. iki 1,6 procento.