Aukos neišvengiamos

Dvi ryklių patelės vakar į Lietuvą buvo atvežtos iš Nyderlandų specialiu automobiliu, kuriame palaikoma pastovi 25 laipsnių šilumos temperatūra. Tai - rifiniai rykliai iš Karibų jūros. Vakar jie nuolat suko ratus, bandydami priprasti prie naujos aplinkos.

Rykliai laisvėje mėgsta slėptis tarp koralų ir netikėtai pulti. Tačiau akvariume jiems nėra daug vietos kur pasislėpti, todėl lankytojai juos visada galės matyti. Dažniausiai jie plaukioja viršuje. Šie rykliai užauga iki dviejų metrų ilgio.

Akvariumo prižiūrėtojai sakė, kad kelias žuvis 1,5 metų plėšrūnai jau sudraskė. “Tai - neišvengiama. Jie yra pavojingiausių ryklių dešimtuke. Dalis žuvų bus suėstos, tačiau darysime viską, kad taip atsitiktų kuo rečiau. Beje, kaip profesionalas aš netikiu, kad jie puola žmones. Tai - klaidinga nuomonė”, - sakė Australijos kompanijos AAT, kuri prižiūri akvariumą ir įrengė filtrus bei siurblius, vykdantysis direktorius Džonas Langmidas.

Gyvomis žuvimis nemaitins

Į Kauną atvežti mėlynųjų ryklių šeimos atstovai mėgsta žuvis, bet taip pat maitinasi vėžiagyviais ir moliuskais. “Gyvomis žuvimis rykliai nebus šeriami, nes tai sukeltų papildomų rūpesčių. Jie bus maitinami šviežiais produktais, kurie praturtinti įvairiais priedais”, - sakė Dž.Langmidas.

“Apie 50 gražių žuvų bus atvežta dar šiemet, o kitų metų sausio viduryje čia atvešime ir pačias gražiausias bei lepiausias žuvis. Akvariumo grožis atsiskleis po kokių metų, kai paaugs dauguma žuvų”, - sakė projekto koordinatorius Andrius Vengalis.

Eksploatacija kainuos milijoną litų

“Megos” akvariumas yra daugiau kaip 10,3 m aukščio, 3,5 m pločio ir 11 m ilgio. Jis yra didžiausias visuose Europos prekybos centruose, o pagal aukštį - antras visame pasaulyje.

Jame telpa apie 170 tūkst. litrų vandens. Akvariumo montuotojai nurodo kitą skaičių - 270 tūkstančių litrų, tačiau dalį vietos užima koralai, įrenginiai. Akvariumas sveria 300 tonų.

Jis kainavo apie 12 milijonų litų. Jo eksploatacija per metus atsieis apie 1 milijoną litų. Jam reikia daug vandens ir elektros energijos. Pavyzdžiui, akvariumas per dieną išgarina apie 10 kub. m vandens, kurį reikia nuolat papildyti.

Akvariume yra dirbtinai kuriamas jūros vanduo, gėlą vandenį sodrinant jūros druska. Vanduo po truputį taps labiau tinkamas kitoms žuvims. Per ankstyvas jų atvežimas jas pražudytų. Pirmiausia atgabentos atspariausios žuvys, kurios parengs mikroklimatą kitoms.

Ryklius maitins ir prižiūrės narai. Iš pradžių maitins tiek, kiek gyvūnai norės, o alkį nustatys iš jų elgesio. Vėliau grobuonys bus pratinami prie mitybos režimo.

Ramina abejojančiuosius dėl saugumo

Kauniečiams, apžiūrėjusiems akvariumą, kyla abejonių dėl jo saugumo. “Jeigu ši konstrukcija griūtų, neatlaikytų svorio, išsiveržęs vanduo pražudytų šalia esančius žmones. Kyla abejonių, ar įrengiant šį akvariumą buvo atsižvelgta į tai, kad šalia įrengta scena, groja muzika, kurios vibracija per ilgą laiką gali pakenkti akvariumui”, - svarstė vienas akademinio sluoksnio atstovas.

Akvariumo montavimo rangovo - JAV bendrovės “International Concept Management” (ICM) - vyresnysis projektų vadybininkas Ričis Ventura, kuris vadovavo “Megos” projektui, tikina, kad akvariumas yra visiškai saugus.

“Tokio akvariumo statymas yra unikalus inžinerinis procesas. Visi ICM akvariumai pastatyti su garantija, jog nėra jokio preteksto kilti aliarmui. Konstrukcijos statymo metu bendrovės “YIT Kausta” specialistai skaičiavo betono, nerūdijančio plieno ir akrilo patiriamą spaudimą. Mūsų patirtis leidžia prognozuoti problemas prieš joms atsirandant”, - “Kauno dienai” teigė R.Ventura.

ICM įkurta 1995 metais. Jos sumontuoti akvariumai stovi daugiau kaip 20-yje pasaulio šalių.

“Tai tikrai saugu. Akvariumui naudojamas ne stiklas, bet 15-28 cm storio akrilo panelės. Tai ypač patikima medžiaga. Tik trys kompanijos pasaulyje gamina tokias paneles akvariumams - dvi yra Japonijoje, viena - JAV (ICM)”, - sakė ir Dž.Langmidas.