Europos Komisija (EK) savo rekomendacijas oficialiai paskelbs trečiadienį, tačiau komisaras Thierry'is Bretonas parlamento nariams sakė, kad Briuselis rinksis griežtas sąlygas vietoje visiško draudimo.

„Tai yra ne diskriminacijos klausimas, o taisyklių nustatymo klausimas. Jos bus griežtos, jos bus sudėtingos, o į Europą, žinoma, priimsime visus ryšio operatorius, pasirengusius jomis sekti“, – teigė jis.

JK taip pat leido „Huawei“ diegti 5G ryšį

Jungtinė Karalystė (JK) leido Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“ diegti 5G ryšio tinklą šalyje, tačiau pabrėžė, kad „aukštos rizikos tiekėjai“ nebus įtraukti į jautrios 5G infrastruktūros diegimo procesą.

Londono sprendimas po Nacionalinio saugumo tarybos posėdžio, kuriam pirmininkavo premjeras Borisas Johnsonas, pasirodė netrukus po Briuselio pranešimo apie tai, kad „Huawei“ taip pat bus leista diegti 5G ryšį ES, tačiau bendrovei bus taikomi apribojimai.

„Norime pasaulinio lygio ryšio kuo greičiau, tačiau tai neturi būti mūsų nacionalinio saugumo sąskaita“, – sakė JK skaitmeninių reikalų sekretorė Nicky Morgan, turėdama omenyje didelės spartos penktos kartos mobiliojo ryšį, kuris leidžia beveik be vėlavimo patikimai perduoti duomenis.

„Aukštos rizikos tiekėjai nebuvo ir niekada nebus įleisti į pačius jautriausius mūsų tinklus“, – tikino N. Morgan.

„Huawei“ savo ruožtu tvirtino esanti „nuraminta“ naujienos, kad dalyvaus Jungtinės Karalystės didelės spartos penktos kartos mobiliojo ryšio tinklo diegime, nepaisant Vašingtono pastangų priversti Londoną neleisti bendrovei prieiti prie 5G tinklo dėl saugumo sumetimų.

„Huawei yra nuraminta JK vyriausybės patvirtinimo, kad galėsime ir toliau dirbti su savo klientais, kad 5G diegimas vyktų sklandžiai“, – tvirtino „Huawei“ viceprezidentas Victoras Zhangas.

„Įrodymais paremtas sprendimas leis sukurti pažangesnę, saugesnę ir efektyvesnę telekomunikacijų infrastruktūrą, kuri yra tinkama ateičiai“, – teigė V. Zhangas.

Anksčiau manyta, kad JK įsileis „Huawei“ į nepagrindines 5G tinklo dalis, tokias kaip antenos ir bazinės stotys, pritvirtintos prie stiebų ir pastatų stogų.

Jungtinės Valstijos uždraudė „Huawei“ šalyje diegti 5G tinklą dėl saugumo sumetimų. Vašingtono teigimu, „Huawei“ įranga šnipinėjimo tikslais gali pasinaudoti Pekinas.

JAV ragino britus pasielgti taip pat, net buvo pasigirdę grasinimų apriboti dalijimąsi žvalgybine informacija, jei JK nepaisys amerikiečių reikalavimų.

Taip pat buvo pasirodžiusi informacija, esą Vašingtonui nepalankus britų sprendimas dėl „Huawei“ gali paveikti Jungtinės Karalystės galimybes užsitikrinti naudingą prekybos susitarimą su JAV.

Su svarstymais susipažinusio pareigūno teigimu, JK, skirtingai nei JAV, jau 15 metų naudojasi „Huawei“ technologijomis. Britų saugumo agentūros esą mano, kad joms pavyko suvaldyti kylančias rizikas, todėl pavyks tai padaryti ir 5G tinkle.