Pasak Lietuvos turizmo agentūros prezidentės Žydrės Gavelienės, į Uhano regioną, kur yra viruso židinys, apskritai jokių kelionių nevyko, jis nėra populiarių kelionių žemėlapyje. Ji pabrėžė, kad užsakomųjų reisų iš Lietuvos į Kiniją apskritai nėra.

„Organizuotų užsakomųjų reisų Lietuvoje iš viso nėra. Yra pavienės grupės, kurios renkamos iš keliautojų ir yra pagal keliautojų poreikius kuriamos programos“, – BNS sakė Ž. Gavelienė.

„Visiems kitiems keliautojams, kurie yra pirkę kelionių paketus, jeigu jie nerimauja, nori keisti kryptį, yra visokių išimčių. Kelionių organizatoriai pasiūlo ir keisti kryptį, ir nukelti kelionę į vėlesnį laiką, čia jau pagal keliautojo poreikį“, – teigė ji.

Pasak rūmų prezidentės, į Kiniją grupines keliones organizuojančioms agentūroms tai nėra svarbi kryptis, todėl apie rimtesnį poveikį turizmo verslui kalbėti negalima.

„(Azijos regionas – BNS) nepapuola turbūt į dvidešimtuką populiariausių kelionių. Tikrai negalime kalbėti apie reikšmingą poveikį verslui, nes Azijos regionas bendrai nefigūruoja turistinių-poilsinių kelionių segmente, – sakė Ž. Gavelienė.

Lietuvos kelionių organizatorė „TravelPlanet“ yra suplanavusi keliones į Kiniją balandį ir spalį, tačiau kol kas jų neatšaukia, nors tokios galimybės neatmeta.

„Žmonės, aišku, su nerimu skambina ir klausia, kaip čia bus. Kol kas tų, kurie turi įsigiję kelionę, prašome palaukti kokias dvi-tris savaites (...) ir spręsime, ar kelionės bus vykdomos, ar nebus“, – BNS sakė „TravelPlanet“ vadovė Gabrielė Štaraitė.

Bendrovės kelionės į Kiniją vyksta rudenį ir pavasarį.

„Kol kas iš keliautojų yra vienas žmogus, kuris išreiškė pageidavimą nebevykti į kelionę balandžio mėnesį. Aviakompanija dar nepaskelbė taisyklių, ar bus grąžinami pinigai už grąžinamą bilietą, kai jis jau išpirktas, o mes savo ruožtu avansus už kelionę gražinsime“, – teigė G. Štaraitė.

Jos teigimu, kol kas tik Suomijos oro linijų bendrovė „Finnair“ yra paskelbusi, kad grąžins pinigus už bilietus arba leis pasikeisti kelionės datą.

Grupines keliones į Kiniją taip pat organizuoja kitos Lietuvos kelionių agentūros, įskaitant „Grūdą“, „Vestekspress“ ir „Kelionių akademiją“.

Pastarosios pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis BNS patvirtino, kad bendrovė buvo suplanavusi kelionę į Kiniją kovo mėnesį, tačiau ją sustabdė.

„Iki kovo mėnesio imtinai. Tas, kurias planavome, atšaukėme, kitų nerekomenduojame ir nukreipiame į kitas šalis. O nuo balandžio stebėsime situaciją, matysime, kaip keičiasi situacija ir kaip pavyks susitvarkyti su viruso plitimu“, – BNS sakė K. Jarmalis.

Pasak jo, „Kelionių akademija“ keliones į Kiniją organizuoja ir žiemą, tačiau šiuo metu keliautojų nebuvo.

Su „Grūdos“ ir „Vestekspress“ atstovais BNS susisiekti nepavyko, jų tinklapiuose skelbiama, kad kelionės į Kiniją numatytos kovą ar balandį.

Ž. Gavelienė taip pat sakė, kad azijiečių keliautojų srautas į Europą šiuo metu nėra didelis, nes dauguma jų per kinų Naujuosius metus yra linkę keliauti Azijoje, o į Europą vyksta vasarą.

Prancūzijos, kurioje užfiksuoti trys koronaviruso atvejai, kelionių agentūros paskelbė iki vasario 21 dienos stabdančios visas keliones į Kiniją.

Rusijos užsakomųjų skrydžių organizatoriai taip pat atšaukia reisus į Kiniją, šalies kelionių agentūroms nurodyta nutraukti kelionių pardavimą, o oro bendrovė „Aeroflot“ pasiūlė grąžinti pinigus už bilietus.

Statistikos departamento duomenimis, pernai sausį Lietuvą aplankė 487 turistai iš Kinijos. Gerokai daugiau jų būna šiltuoju metų laiku – pernai gegužės-rugsėjo mėnesiais jų srautas svyravo nuo 2,5 iki 3 tūkst.

Užsienio reikalų ministerija paragino Lietuvos piliečius laikinai nevykti į Kiniją, kol nebus suvaldytas šalyje plintantis koronavirusas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)