„Mes jį bandome išgaudyti mechaniniais savadarbiais filtrais ir sandėliuojame, kad būtų aplinkosaugininkams galimybė įvertinti žalą, po to turėsime jį utilizuoti. (...) Negalime pasakyti, kokie kiekiai plastiko pateko, nesvėrėme. Kai aplinkosaugininkai paprašys įvertinti aplinkai padarytą žalą, mes esame pasiruošę“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė M. Švaikauskas.

Jo manymu, patenkančios plastiko dalelės yra atliekos, ne žaliava.

„Ką dabar gauname, manau, kad tai yra plastiko atlieka. Dedame visas pastangas, kad vanduo būtų kuo švaresnis. (...) Mes negalime užtikrinti 100 proc. išvalymo šiandien. Situacija yra kardinaliai pasikeitusi nuo pirmadienio, (...) bet įrenginys nepritaikytas atliekų perdirbimui, tai yra nuotekų valykla“, – sakė M. Švaikauskas.

„Mes prisiimsime atsakomybę, kad nebuvome pasiruošę tokiam teroro aktui, bet viską išieškosime iš įmonių“, – pridūrė „Vilniaus vandenų“ vadovas.

Anot jo, anksčiau valykloje niekada nebuvo užfiksuota tokio didelio kiekio plastiko.

ELTA primena, kad nevyriausybinė organizacija „Lašišos dienoraštis“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, pasak jų, – „Vilniaus vandenų“ išleistuvas, kuris „išleidžia ne tik juodą it mazutas vandenį, bet ir įvairias smulkintas šiukšles. O šių smulkinto plastiko (ir ne tik) dalelių randama net už keliolikos kilometrų esančiame Neries regioniniame parke.“

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas taip pat kreipėsi į prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Nuotekų tvarkymo reglamento nuostatų pažeidimo ir to sąlygoto gamtos teršimo.

Įmonės „Ecso“, iš kurios, kaip įtariama, į „Vilniaus vandenų“ valymo įrenginius atitekėjo plastiko dalelės, direktorius Vladas Venskutonis sako, kad jokio piktavališkumo nebuvo.

Benkunskas apie Vilniuje užfiksuotus taršos atvejus: ką veikia aplinkosauga, mums didelis klausimas

ilniaus vicemeras Valdas Benkunskas kritikuoja aplinkos apsaugos institucijas ir sako, kad savivaldybė su Vilniuje užfiksuotais taršos atvejais palikta tvarkytis viena.

„Turbūt yra skaudžiausia ir liūdniausia, kad šitoje situacijoje antrą savaitę mes esame palikti vieni. Nei teisėsauga, nei tuo labiau institucija, kuri tą turėtų daryti – tai yra Aplinkos apsaugos (departamentas. – ELTA) iš esmės mums nepadeda“, – žurnalistams Vilniuje ketvirtadienį sakė V. Benkunskas.

„Mes dirbam vieni, darom tyrėjų, seklių, prokurorų, funkcijas, landžiojam į kanalizacijos vamzdžius, bandom ištirti, patekti į galimai teršiančias įmones, bet ką veikia aplinkosauga, mums didelis klausimas“, – pridūrė Vilniaus vicemeras.

Pasak V. Benkunsko, galima įtarti, kad plastiko dalelės į Vilniaus nuotekų valymo sistemą patenka iš tų pramonės objektų, kurie dirba su plastiku ir jį perdirba.

„Vilniuje žinome 8 kompanijas, kurios tuo užsiima ir kai kurios turi lokalizuotus savo nuotekų tvarkymo tinklus, neturi sąsajos su „Vilniaus vandenų” nuotekų sistema, tai bent jau teoriškai įtarumas yra mažesnis. Bet yra tam tikros kompanijos, kurios turi tiesioginę sąsają su „Vilniaus vandenų” nuotekų tinklais, bet mes negalime įeiti į jų vidų“, – kalbėjo Vilniaus vicemeras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)