Finansų ministerijos organizuotoje spaudos konferencijoje Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad pateiktus duomenis bus galima analizuoti įvairiausiais pjūviais.

„Sukūrėme portalą „Atviri Lietuvos finansai“ ir čia kiekvienas pilietiškai nusiteikęs žmogus galės prisidėti prie skaidresnio valstybės lėšų valdymo. Portale skaidriai pateikaimi tiek bendri valstybės finansų duomenys, tiek apie kiekvieną instituciją. Tikrai didelis duomenų kiekis pateiktas detaliai, galima analizuoti visais pateiktais pjūviais. Duomenys bus periodiškai atnaujinami“, – sakė ministras.

Jis taip pat aiškino, kad tokio puslapio tikslas – skaidrumo didinimas. Taip pat, korupcijos Lietuvoje mažinimas.

„Tai nėra galutinė versiją, ji – bandomoji. Kviečame teikti siūlymus, ką reikėtų pataisyti“, – sakė V. Šapoka bei pabrėžė, kad įgyvendinus projektą Lietuva tampa lyderiaujančia šalimi ne tik regione, bet ir visame pasaulyje, kaipi atvėrusi daugiausia duomenų.

Pirminėje informacinės sistemos „Atviri Lietuvos finansai“ versijoje šiuo metu galima rasti 3563 viešojo sektoriaus subjektų finansines ataskaitas, 479 valstybės biudžetinių įstaigų biudžeto vykdymo duomenis, tarp kurių – beveik 291 tūkst. mokėjimų pavedimų ir daugiau kaip 13 tūkst. prekių ar paslaugų teikėjų, taip pat visų savivaldybių, Valstybinio socialinio draudimo bei Privalomojo sveikatos draudimo (PSDF) fondų biudžetų vykdymo duomenis.

Tiesa, ateityje sistemą planuojama papildyti statistiniais, makroekonominiais, demografiniais rodikliais, viešajame sektoriuje dirbančių darbuotojų ir valstybės tarnautojų skaičiaus ir kitais duomenimis.

„Svetainėje galima įvairiais pjūviais ir lygmenimis analizuoti valstybės, savivaldybių ir įstaigų finansinę būklę, finansinių išteklių panaudojimą, pavyzdžiui, kiek lėšų skiriama gynybai, socialinei apsaugai ar švietimui, kiek valstybės biudžetinės įstaigos išleidžia už įsigytas prekes ar gautas paslaugas bei kam už jas sumoka. Taip pat suteikiama galimybė atsisiųsti duomenų rinkinius, savarankiškai juos analizuoti interaktyviomis analizės priemonėmis“, – sakė projekto „Atviri Lietuvos finansai“ vadovė, Finansų ministerijos Valstybės iždo departamento vyr. patarėja Rasa Kavolytė.

„Duomenų atvirumas yra vienas esminių antikorupcinės aplinkos elementų, kurių reikia ne tik mūsų visuomenei, verslui, viešajam sektoriui, bet ir tarptautinei bendruomenei. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, Jungtinių Tautų konvencijos prieš korupciją, kurios vertina šalių pastangas mažinti korupciją, vienas vertinimo klausimų dažnai būna – ar viešojo sektoriaus pajamos ir išlaidos pakankamai atvertos visuomenei.

Tikimės, kad tai bus geras atvirų duomenų pavyzdys ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, ir kad nesustosime ties šiuo etapu bei tobulinsime viešųjų finansų skaidrumo galimybes“, – sakė STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Projekto vertė – 580 tūkst. Eur. Iš jų 493 tūkst. Eur – iš Europos Sąjungos lėšų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)