Patobulintomis vairuotojų komandiravimo, vairuotojų poilsio laiko ir kabotažo (prekių vežimo laikinai priimančiosios ES valstybės viduje) taisyklėmis siekiama panaikinti konkurencijos iškraipymą ES kelių transporto sektoriuje, taip pat suteikti geresnes darbo ir poilsio sąlygas vairuotojams, skelbia EP.

Susitarime išlaikomi galiojantys kabotažo apribojimai (ne daugiau kaip trys pervežimai per septynias dienas), tačiau, siekiant kovoti su sukčiavimu, bus įpareigota transporto priemonių tachografuose fiksuoti valstybių sienos kirtimą. Be to, prieš pradedant naują kabotažo pervežimą toje pačioje šalyje su ta pačia transporto priemone, bus numatytas privalomas keturių dienų laiko tarpas.

Siekiant kovoti su fiktyvių krovinių vežimo įmonių registravimu, numatyta, kad įmonės privalės vykdyti reikšmingos apimties veiklą toje ES valstybėje, kurioje jos įregistruotos. Pagal naująsias taisykles krovininiai automobiliai taip pat turės grįžti į įmonės registracijos šalį kas aštuonias savaites.

Kadangi vežėjai vis dažniau naudojasi furgonais, šie teisės aktai taip pat bus taikomi lengvosioms komercinėms transporto priemonėms, kurių masė didesnė kaip 2,5 tonos. Jose turės būti įrengti tachografai.

ES vairuotojų komandiravimo taisyklės, kurios reikalauja laikytis priimančiosios šalies darbo įstatymų, bus taikomos kabotažui, taip pat bet kokiam tarptautiniam pervežimui, išskyrus dvišalį pervežimą ar tranzitą iš savo šalies bei į ją. Dvišalio pervežimo atvejais bus leidžiama atlikti po vieną papildomą pakrovimą ar iškrovimą kiekviena kryptimi arba du pakrovimus ar iškrovimus grįžtant į savo šalį – tuomet komandiravimo taisyklių bus galima netaikyti.

Taip pat numatyta užtikrinti geresnes vairuotojų poilsio sąlygas ir leisti jiems daugiau laiko praleisti namuose. Bendrovės turės sudaryti tvarkaraščius taip, kad vairuotojai galėtų reguliariai grįžti namo (bent kas tris arba keturias savaites, priklausomai nuo tvarkaraščio). Privalomas savaitinis poilsio laikotarpis nebegalės būti praleidžiamas sunkvežimio kabinoje, o jei poilsio laikas praleidžiamas ne namuose, įmonė turės apmokėti nakvynės išlaidas.

Išimtiniais atvejais naujosios taisyklės leis vairuotojams griežtomis sąlygomis viršyti leidžiamą vairavimo laiką norint pasiekti namus, kai jie yra labai arti namų bazės.

Kad sutarti teisės aktai įsigaliotų, juos turės patvirtinti ES šalių ministrai, o vėliau – visas EP plenarinėje sesijoje.

Vežėjų asociacijos „Linava“ sekretorius transporto politikai Tomas Garuolis sako, kad tikėtina, jog krovinių vežimo automobiliais sektoriaus patiriami iššūkiai Lietuvos ekonomikai galėtų lemti mažiausiai 1,6 proc. BVP praradimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)