Prancūzijos diplomatijos atstovai teigė, kad sekmadienį kalbėjęsi Prancūzijos ir JAV lyderiai sutarė dar pamėginti „rasti sprendimą tarptautinėse institucijose“ ir vengti „nė vienai pusei nepalankaus prekybos karo“.

Pirmadienį E. Macronas tviterio paskyroje rašė, kad pastarąjį klausimą sėkmingai aptaręs su D. Trumpu. „Išvien stengsimės priimti gerą susitarimą, kad išvengtume muitų augimų“, – teigė jis.
„Puiku“, – tviterio paskyroje atsakė D. Trumpas.

Baltieji rūmai pranešė, kad abu lyderiai kalbėjosi ir sutiko, jog svarbu užbaigti sėkmingas derybas dėl interneto įmonių mokesčių. Valstybių vadovai aptarė ir kitus dvišalius santykius.

Pernai Prancūzija įvedė naują mokestį technologijų bendrovėms, nes tarptautinės bendruomenės bandymai apmokestinti vadinamuosius interneto milžinus užsitęsė. Dažnai technologijų įmonės moka tik nedidelius mokesčius šalyse, kuriose nėra įsikūrusios. Apmokestintos buvo didelių technologijų bendrovių iš internetinės prekybos šalyje gautos pajamos, net jei bendrovė registruota kitoje valstybėje.

Vašingtonas savo ruožtu tvirtina, kad mokesčiu buvo išskirtos tokios Jungtinių Valstijų bendrovės, kaip „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“.

Kelias pastarąsias savaites derybas vedęs Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire buvo nusiteikęs ne taip optimistiškai, kaip E. Macronas. Derybas pirmadienį jis apibūdino kaip „labai sudėtingas“.

„Negalime būti tikri, kad išvengėme sankcijų, kurios gali būti skelbiamos trečiadienį“, – Prancūzijos televizijos transliacijos metu sakė jis.

Davoso pasaulio ekonomikos forume B. Le Maire‘as susitiks su JAV iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu. Susitikime jie sieks rasti bendrą sprendimą Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO).

„Prancūzija siekia savo tikslo – sąžiningo interneto bendrovių apmokestinimo ir kompromiso EBPO“, – pirmadienį teigė prezidentūra.

Paryžius taip pat tvirtino atsisakysiantis savo siūlomų mokesčių, jei bus priimtas tarptautinis susitarimas.

Kelerius metus blokavęs EBPO derybas, Vašingtonas pernai jas atnaujino tik tam, kad gruodį pateiktų pasiūlymus, kuriuos Prancūzija atmetė.