Nors pasaulio ekonomikai kylanti rizika pastaruoju metu sumažėjo, Fondas taip pat įspėjo, jog rezultatai „nemaža dalimi priklausys nuo to, ar pavyks išvengti naujo paaštrėjimo“ Vašingtono ir Pekino santykiuose.

TVF atnaujintose pasaulio ekonomikos augimo prognozėse numato, jog pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) 2020 metais padidės 3,3 proc., o kitąmet – 3,4 procento.

Tuo tarpu dar spalį Fondas prognozavo, jog 2020-aisiais pasaulio ūkio prieaugis bus 0,1 procentinio punkto didesnis, o 2021 metais ekonomika augs 0,2 procentinio punkto sparčiau.

TVF paaiškino, jog „šios prognozės buvo pablogintos daugiausia“ dėl gerokai suprastėjusių Indijos ūkio plėtros perspektyvų.

Kinijos ir JAV – dominuojančių pasaulyje ekonominių galiūnių – santykius ir toliau temdo „neišspręsti ginčai“, kurie tebedaro poveikį pasaulio ekonomikos augimo perspektyvoms.

„Nepaisant atsargių stabilizacijos ženklų, užsitęsusio lėtesnio pasaulio ekonomikos augimo rizika tebėra nemaža“, įspėjo Fondas ketvirčio ataskaitoje.

„Netinkami politiniai žingsniai šiame etape dar labiau pakirs pasaulio ekonomiką, kuri jau yra silpna.“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) praėjusią savaitę pasirašė susitarimą su Kinija, kuriuo buvo padarytas galas įtampos dviejų šalių santykiuose eskalacijai. Tačiau dviem trečdaliams iš Kinijos importuojamų prekių nustatyti papildomi muitai taip ir nebuvo panaikinti.

Vis dėlto prekybos paliaubos Fondą paskatino Kinijos BVP augimo 2020 metais prognozę padidinti 0,2 procentinio punkto iki 6 procentų. Kitąmet, naujausiais TVF skaičiavimais, Kinijos ekonomika padidės 5,8 proc. ir ši prognozė yra 0,1 procentinio punkto mažesnė už ankstesniąją.

Tuo tarpu JAV ūkio prieaugio šiais metais prognozę Fondas sumažino 0,1 procentinio punkto iki 2 procentų. Kitąmet JAV BVP, kaip ir prognozuota anksčiau, turėtų padidėti 1,7 procento.

TVF vadovė Kristalina Georgieva penktadienį pareiškė, jog JAV ir Kinijai iki visų prekybos ginčų sprendimo dar teks nueiti ilgą kelią.

„Prekybos paliaubos nėra prekybos taika“, – pažymėjo ji.

TVF anksčiau buvo apskaičiavęs, jog pasaulio ekonomikos augimo tempas dėl prekybos ginčų ir muitų sulėtėjo 0,8 procentinio punkto.

Tačiau du trečdalius tos žalos lėmė ne muitai, o dėl ginčų prekyboje atsiradęs neapibrėžtumas, kuris verčia įmones stabdyti investicijas.

Jeigu įtampa vėl padidės arba jeigu paaštrės D. Trumpo prekybos ginčas su Europos Sąjunga (ES), arba konfrontacija su Iranu, tai taip pat gali pakirsti „... pasaulio pramonę ir prekybą, o tokiu atveju pasaulio ekonomikos augimo tempas nepasieks“ prognozuojamo lygio, pažymima ataskaitoje.

Lėtėjantis ekonomikos augimas Indijoje

Mažėjanti kietojo „Brexito“ rizika padėjo stabilizuoti Didžiosios Britanijos ir ES ekonomikos augimo perspektyvas. O aktyvus privatus vartojimas leidžia tikėtis šiek tiek spartesnio Japonijos ekonomikos augimo – šalies BVP prieaugio šiais metais prognozė buvo padidinta 0,2 procentinio punkto iki 0,7 procento.

Tačiau Indijos ekonomikos augimo 2020 ir 2021 metais prognozės, palyginti su spalį skelbtais įverčiais, buvo sumažintos atitinkamai 1,2 ir 0,9 procentinio punkto.

Nors šios šalies ūkio plėtra tebebus gana sparti ir prieaugis šiemet bei kitąmet sudarys atitinkamai 5,8 ir 6,5 proc., tokio augimo tempo nepakaks siekiant toliau mažinti skurdą.

Lotynų Amerikos ekonomikos augimas toliau lėtėja, nors Brazilijos plėtra stabilizavosi ir TVF net šiek tiek pagerino šios šalies BVP augimo šiais metais prognozę – 0,2 procentinio punkto iki 2,2 procento.

Meksikos BVP augimo prognozės buvo šiek tiek sumažintos, o Čilės ūkio plėtros prognozės dėl socialinių neramumų buvo „gerokai apkarpytos“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)