Pranešime spaudai teigiama, kad vien 2019-aisiais metais po patikrinimų restoranuose ir kavinėse atrasta 1,7 milijono „papildomų“ eurų, o už nusikalstamą veiką pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai.

Pasitikrinkite, kokius atlyginimus moka jūsų mėgstamas baras

Baro „Local Pub“ (UAB „Bariukas“) vadovas Vidmantas Čičelis teigė, kad daugumai darbuotojų nesvarbu kaip mokamas atlyginimas – oficialiai ar ne.

„Vadinasi, „geram“ barui išmokėti darbuotojui atlyginimą kainuoja apie 1,7 karto daugiau nei „blogam“ barui. Kažkada netyčia pastebėjau vieno populiaraus baro atlyginimų vidurkį – 443 eurai. Čia prieš nuskaitant mokesčius“, – teigė jis.

Pasak V. Čičelio, įdomumo dėlei jau dabar galite susirasti svetainėje rekvizitai.lt savo mėgstamus ar žinomus barus ir patikrinti jų mokamų atlyginimų vidurkį.

„Suprantu, kad yra skirtumai tarp atlyginimų, bet kai jie skiriasi 2-3 kartus – jau nebesuprantu. Daugumoje barų yra dirbančių ne pilnu etatu. Bet ar žinojote, kad dirbant 1 dieną per savaitę, „Sodrai“ mokėsite mokesčius nuo minimalios algos, o ne nuo realiai išdirbto laiko?“ – klausė V. Čičelis.

Pašnekovas siūlo, kad VMI galėtų pritaikyti mokestinę lengvatą tiems barams, restoranams ir kavinėms, kurie apskritai nepriima jokių grynųjų pinigų – tik atsiskaitymus kortelėmis.

„Arba kodėl VMI nenori susirinkti mokesčių nuo arbatpinigių? Kiek matėte vietų, kurios priima arbatpinigius kortelėmis? Tai papildoma administracinė našta, o nuo darbuotojams pervedamos sumos yra sumokami tokie pat mokesčiai, kaip ir išmokant atlyginimą. Nuo arbatpinigių grynaisiais sumokama lygiai 0 mokesčių,“ – sako jis.

Viešojo maitinimo sektorius – vienas iš akylai sekamų VMI

Valstybinės mokesčių inpekcijos (VMI) Kontrolės departamento vyresnioji patarėja Diana Šalomskienė sako, jog Viešojo maitinimo sektorius ir 2019-aisiais išliko tarp keturių verslo sričių, kuriose, VMI vertinimu, rizikingumas yra sąlyginai aukštas.

„Analizuojant šio sektoriaus veiklos rezultatus, fiksuojami nepagrįsti skirtumai tarp deklaruotų pardavimų ir pirkimų santykio vidutinės reikšmės, taip pat nukrypimai nuo vidutinio darbo užmokesčio medianos – tai požymiai, kurie išduoda galimą pajamų neapskaitymą, darbo užmokesčio „vokeliuose“ mokėjimą ar kitus nusižengimus“, – sakė D. Šalomskienė.

Vis tik net jei VMI administratoriams kavinės ar restorano veikla kelia įtarimų, mokesčių mokėtojai pirmiausia įspėjami arba kviečiami į inspekciją pokalbio – jiems suteikiama galimybė pakeisti savo elgesį,papildyti mokesčių deklaracijas.

Pasak D. Šalomskienės, per pastaruosius dvejus metus viešojo maitinimo sektoriuje nustatyta per 800 įvairių pažeidimų, atrasta apie 1,7 mln. eurų papildomų pajamų bei apie 0,8 mln. eurų papildomų mokesčių. Trečdaliu atvejų aptikta neatitikimų dėl piniginių lėšų sumų elektroniniame kasos aparate, klientams buvo neišduodami kasos kvitai. Beveik penktadaliu atvejų buvo pažeista kasos operacijų tvarka. 7 proc. patikrinimų metu inspektoriai užfiksavo nelegalų darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)