Kaip rašoma pranešime spaudai, teikiamos analizės tikslas – įvertinti viešojo sektoriaus pažangą efektyvinant bendrąsias funkcijas ir taupant valstybės biudžeto lėšas. Apžvalga remiasi viešojo sektoriaus institucijų pateiktais finansų valdymo (FV), buhalterinės apskaitos (BA), personalo valdymo (PV) ir personalo administravimo (PA) efektyvumo rodikliais.

Skaičiuojama, kad daugiausia sutaupymų įstaigoms pavyko pasiekti BA (9,32 proc.) ir PA (3,21 proc.) srityse. Atitinkamai 2,97 mln. ir 400 tūkst. Eur. Tuo tarpu FV ir PV srityse išlaidos išaugo 680 tūkst. Eur.

Tikinama, kad prie sutaupymų iš dalies prisidėjo ir Vyriausybės nutarimu įsteigtas NBFC, kurio paskirtis – konsoliduoti BA ir PA funkcijas viešajame sektoriuje. 2018 m. II pusmetį NBFC centralizuotai atliko 140 įstaigų BA ir PA funkcijas.

„Jau pirmaisiais veiklos metais standartizavome minėtų funkcijų procesus, identifikavome pagrindines funkcijų atlikimo, teisinio reglamentavimo ir organizavimo problemas, nustatėme kokybės užtikrinimo kryptis. Tai sudaro sąlygas NBFC tą pačią veiklą atlikti su mažesniais resursais, nei buvo įstaigose iki funkcijų konsolidavimo.

Tačiau reikia pažymėti, kad bendrų sistemų nebuvimas riboja galimybes diegti efektyvesnius procesus. Tai yra pagrindė priežastis, kodėl įstaigos, kurių BA ir PA funkcijas centralizuotai atlieka NBFC, turėjo skirti kiek didesnius resursus finansų valdymo ir personalo valdymo funkcijoms atlikti“, – teigia NBFC direktorius A. Matusa.

Efektyvumo ataskaitos tyrimas apima Vyriausybei atskaitingas įstaigas, ministerijas, įstaigas prie ministerijų ir joms pavaldžias įstaigas, Vyriausybės įstaigas ir joms pavaldžias įstaigos, Vyriausybės atstovų tarnybą, kitos įstaigas, kurių savininko teises ir pareigas įgyvendina Lietuvos Respublikos Vyriausybė arba jos įgaliota institucija. Tokių įstaigų 2018 m. buvo 548. Jose ataskaitiniais metais vidutiniškai dirbo 135 tūkst. darbuotojų.

Viešojo sektoriaus subjektų efektyvumo vertinimo ataskaita galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)