Žinia pasirodė likus dviem dienoms iki to, kai Pekinas ir Vašingtonas turėtų pasirašyti dalinį prekybos susitarimą, kuris, kaip tikimasi, užbaigs beveik dvejus metus trukusį prekybos konfliktą.

Šis žingsnis taip pat leis sumažinti JAV prezidento Donaldo Trumpo spaudimą, trunkantį nuo rugpjūčio mėnesio, kuris įgyvendino rinkiminės kampanijos pažadą įvardyti Pekiną valiutos manipuliatoriumi.

Televizijos kanalas CNBC, remdamasis neįvardyti šaltiniu, pirmadienį pranešė, kad JAV iždas išbrauks Kiniją iš minėto sąrašo.

D. Trumpas rugpjūtį užsipuolė Pekiną, kaltindamas jį susilpninus savo valiutą mėginant „pavogti amerikiečių verslą ir gamyklas“.

Kinijos valdžia rugpjūčio mėnesį pirmą kartą per dešimtmetį leido juaniui nukristi žemiau 7 JAV dolerių ribos, tuo metu sukrėsdama akcijų rinkas ir užsitraukdama D. Trumpo įtūžį.

Nors įvardijimas valiutos manipuliatore iš esmės buvo simbolinis, JAV iždas pažadėjo bendradarbiauti su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), siekdamas „panaikinti nesąžiningą konkurencinį pranašumą“, kurį sukūrė įtariami Kinijos veiksmai, ir šiuo klausimu derėtis su Pekinu.

Tuo tarpu JAV prekybos atstovo biuras savaitgalį paskelbė, kad įgyvendindami susitarimą, kuris turi būti pasirašytas trečiadienį, Vašingtonas ir Pekinas rengs susitikimus„bent du kartus per metus“.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ir Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome Powellas taip pat rengiasi „reguliariai“ organizuoti makroekonominius susitikimus su aukščiausiais Kinijos pareigūnais “, pranešė prekybos atstovo biuras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją