Svarbiausia Ph. Hogano užduotis yra numalšinti konfliktą, kilusį dėl Prancūzijos skaitmeninių paslaugų mokesčio, už kurio įvedimą Vašingtonas pagrasino kerštauti ir įvesti muitų mokesčius 2,4 mlrd. dolerių vertės prancūziškoms prekėms.

ES ir JAV prekybos santykiai prastėja nuo tada, kai Donaldas Trumpas prieš trejus metus pradėjo eiti Jungtinių Valstijų prezidento pareigas ir iškart išreiškė didelį nepasitenkinimą didėjančiu prekybos deficitu su Europa.

„Ši kelionė taps galimybe rasti bendrą kalbą ir sprendimus kai kurioms problemoms, apie kurias diskutuojame pastarosiomis savaitėmis ir mėnesiais“, – pirmadienį sakė Europos Komisijos (EK) atstovas spaudai.

„Trumpai tariant, viliamės, kad šis susitikimas taps kertiniu akmeniu bandant atnaujinti ir paskatinti teigiamus transatlantinius prekybos santykius“, – pridūrė jis.

Pranešama, kad Ph. Hoganas susitiks su JAV prekybos įgaliotiniu Robertu Lighthizeriu, iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu, prekybos sekretoriumi Wilburu Rossu ir keletu JAV Kongreso narių.

Transatlantinė įtampa pradėjo aštrėti tada, kai D. Trumpas įvedė muitus ES plieno ir aliuminio importui, o blokas atsakė muitais tokioms svarbioms JAV prekėms kaip džinsai ir motociklai.

Eskalavus „Airbus“ ir „Boeing“ subsidijų konfliktui, Pasaulio prekybos organizacija (PPO) uždegė žalią šviesą Vašingtonui įvesti baudžiamuosius muitus 7,5 mlrd. dolerių vertės europietiškoms prekėms – ES vėliau šiais metais turi gauti PPO leidimą įvesti atsakomuosius muitus.

Šiuo metu D. Trumpas grasina įvesti muitus europietiškiems automobiliams, tačiau šio žingsnio greičiausiai nebus imtasi, kadangi jam pasipriešino JAV Kongresas.

Ph. Hogano vizitas vyksta tą pačią savaitę kaip ir planuojamas JAV ir Kinijos prekybos paliaubų sutarties pasirašymas. ES buvo pranešusi apie ketinimus prisijungti prie JAV kovos su Kinijos protekcionizmu, tačiau savo pažadų taip ir neįvykdė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)