„Pagrindinis dalykas dabar yra peržiūrėti jų technologinį procesą, įsitikinti, kiek jie vandens (...) ima iš Vokės upės ir palyginti su tuo, kiek jie nuotekų atiduoda mums. Nes skaičių, kiek nuotekų, mes turime, bet neturime jų sunaudojamo vandens. Gavę tokius skaičius galėsime įsitikinti, kiek jie praranda technologiniu būdu, kiek išsigarina to vandens ir ar visos nuotekos patenka į „Vilniaus vandenis“, – pirmadienį žurnalistams teigė M. Švaikauskas.

Anot jo, įmonės bus prašoma pateikti schemą su visų vamzdynų išvedžiojimais.

„Prašysime įmonės visų vamzdynų išvedžiojimų, kur technologiškai, iš kokios siurblinės patenka, nes vienareikšmiško atsakymo ir dabar nėra, matome tam tikrus avarinius buvusius išleistuvus, kurie tarsi vizualiai dabar yra užkalti, tačiau bendros visos schemos tikrai prašysime“, – sakė „Vilniaus vandenų“ vadovas.

M. Švaikausko teigimu, „Grigeo“ yra vienas didžiausių „Vilniaus vandenų“ klientų – apie 1,5 proc. visų nuotekų pateikiama iš šios įmonės.

„Per mėnesį ši įmonė dėl padidintos taršos, patenkančios į „Vilniaus vandenų“ infrastruktūrą, yra tikrinama 10 kartų. 95 proc., man atrodo, patikrinimų yra viršnormatyviniai, kur įmonės susimoka už viršnormatyvinę taršą. 2019 metais buvo sumokėta truputėlį mažiau nei 2018 metais. Tai reiškia, kad imami mėginiai buvo mažiau taršūs. (...) Tai arba įmonė sumažino kažkokias apimtis, arba įmonė pati išsivalo daugiau. Tai reikia įsitikinti pasižiūrėjus jų visus turimus leidimus ir technologinius dalykus“, – sakė M. Švaikauskas.

ELTA primena, kad Lietuvos teisėsauga po atliktos operacijos praeitą antradienį paviešino nustačiusi, kad įmonei „Grigeo Klaipėda“ priklausančiame gamybiniame objekte susidarančios nuotekos nepatenka į valymo įrenginius, o išteka beveik nevalytos tiesiai į nuotekų vamzdžius, kuriais pasiekia Kuršių marias.

Kaip skelbiama, aplinkai padaryta žala gali siekti ne vieną milijoną eurų. Atsižvelgiant į tai, bendrovei „Grigeo Klaipėda“ sausio 7 dieną buvo surašytas privalomasis nurodymas nedelsiant nutraukti aplinkos teršimą nevalytomis nuotekomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)