Palaikyti turkų atvyko kelios dešimtys profesinių sąjungų aktyvistų

Šeštadienį Kauno centre aidėjo būgnų ritmai bei protestuojančių Turkijos bendrovės „Kayi construction" darbininkų turkų kalba skanduojami šūkiai. Protesto akciją, kuria reiškiama parama dėl neišmokėtų atlyginimų streikuojantiems statybininkams iš Turkijos susirinko kelios dešimtys profesinių sąjungų atstovų.

„Turime siekti, kad tokių istorijų būtų kuo mažiau, o tarp „esminių sutarties punktų" su privačiomis bendrovėmis būtų įrašyta ne tik statybos darbų grafikai, bet ir pareiga užtikrinti atitinkamas darbuotojų teises ir laiku mokamus atlyginimus“, – skelbė akciją organizuojanti Gegužės 1-osios profesinė sąjunga.

Akcijoje dalyvavo iš Kaune likę 41 turkas. Jų atstovai tikino tenorintys gauti jiems sąžiningai priklausančius pinigus, kuriuos užsidirbo rekonstruodami S. Dariaus ir S. Girėno stadioną.

Statybininkai minėjo norintys ir toliau dirbti, kad galėtų išlaikyti Turkijoje likusias savo šeimas, o už savo teises pasiryžę kovoti iki galo.

Jau kelis mėnesius atlyginimų negaunantys Turkijos piliečiai atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje. Kauno savivaldybė paskelbė nutraukianti su juos pasamdžiusia bendrove stadiono rekonstrukcijos sutartį, statybininkai kol kas gyvena jiems įrengtuose vagonėliuose, tačiau kaip bus ateityje – nėra aišku.

Skolinga ir Turkijos įmonė ir jos padalinys Lietuvoje

Kilus skandalui dėl ne vieną mėnesį darbininkams neišmokamų atlyginimų, paaiškėjo, kad jie Kauno stadioną statė turėdami dvi darbo sutartis. Pirminiais skaičiavimais skolos darbininkams siekia nuo 7 iki 12 tūkst. eurų, tačiau gali būti, jog tai nėra galutiniai skaičiai.

Turkai buvo įdarbinti Vilniuje registruotame motininės įmonės filiale „Kayi construction“, kuri oficialiai jiems mokėjo minimalius atlyginimus. Sodros duomenimis, šioje bendrovėje dirba 68 darbuotojai, o atlyginimų mediana siekia 590 eurų.

Anksčiau teigta, kad darbininkams skolinga tik Turkijos įmonė, o Lietuvoje veikiantis jos filialas su jais atsiskaitė. Šiuo metu aiškėja, kad tai nėra tiesa. Tai portalui DELFI patvirtino ir bendrovės „Kayi construction“ direktorius Aleksandras Beganskas pripažinęs, jog lietuviška bendrovė nėra sumokėjusi atlyginimų už kelis mėnesius, tačiau konkrečių skolų neįvardino.

„Kol kas skaičiuojame sumas, tačiau jos siekia nuo 5 iki 6 tūkst. eurų. Mūsų nuomone, tai yra nedeklaruotas darbas“, – sakė darbininkus atstovaujančios profesinės sąjungos atstovas J. Valiukevičius.

Jis minėjo ir apie kitas, su pagrindine Turkijos įmone pasirašytas sutartis bei atskleidė kokie įkainiai jose numatyti.

„Matėme turkišką sutartį, ten nurodyti įkainiai: 4,5 euro už valandą ir 6,75 euro už viršvalandžius. Bėda ta, jog Turkijos kompanijos atstovas pareiškė negalintis sumokėti skolos. Susisiekėme su Turkijos profesinėmis sąjungomis, ieškome būdų, kaip padėti žmonėms“, – sakė J. Valiukevičius.

Profesinių sąjungų protesto eitynės Kaune

Dalis turkų sutiko atgauti 400 eurų ir grįžo namo

„Kayi Construction“ atstovas žiniasklaidai penktadienį minėjo, jog su maždaug 20 iš 52 darbuotojų susitarta dėl to, kaip skola bus grąžinta. Dalis jų šią savaitę grįžo į Turkiją.

Protestuojančius darbininkus atstovaujančios Gegužės 1-osios profesinės sąjungos lyderis Jurgis Valiukevičius situaciją vertina kiek kitaip. Pasak jo, į Turkiją grįžo 11 darbuotojų, o Kaune liko 41.

„Tie, kurie mažiau pasiryžę kovoti, galiausiai nusprendė važiuoti ir pasiimti bent tuos 400 eurų. Jų šeimos Turkijoje neturi už ką valgyti, žmonės yra visiškoje nežinioje“, – sakė profesinės sąjungos atstovas.

J. Valiukevičius portalui DELFI sakė, jog Kauno savivaldybės sprendimas nutraukti sutartį su Turkijos kompanija situacijos dėl nesumokėtų atlyginimų nekeičia.

Profesinė sąjunga cituoja vieną darbuotojų Halil Ibrahim Bengül, kuris teigia jog darbdavys deda visas pastangas tik tam, kad įkalbėtų darbuotojus grįžti į tėvynę, kur neva ir bus sprendžiamas šis ginčas: „skambučio metu įmonės atstovas mums siūlė grįžti į Turkiją, kurioje pažadėjo nedelsiant sumokėti 400 eurų, o kitą sumą išmokėti vėliau. Tai yra pasityčiojimas iš mūsų – mes dirbome kiekvieną dieną po 14 valandų ir už šį darbą mums siūlo tik 400 eurų!? Jis žino, kad mes ir mūsų šeimos nebeturime už ką gyventi ir dėl to bando sugundyti tokiais nieko nereiškiančiais pažadais“.

Profesinių sąjungų protesto eitynės Kaune

Darbai ėmė vėluoti dar rugsėjo mėnesį

Žlungant Kauno valdžios planams jau šį pavasarį atidaryti naują stadioną, ėmė aiškėti, kad pirmieji gresiančios krizės požymiai ėmė ryškėti jau senokai.

Opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Kauno savivaldybės taryboje atstovas Paulius Lukševičius teigia, jog pirmaisiais signalais apie Turkijos įmonės problemas buvo vietos subrangovų nusiskundimai dėl vėluojančių atsiskaitymų.

„Pirmoji bloga žinia, liudijanti, kad kompanija „Kayi Construction“ turi problemų, atskriejo po pirmo darbų aktavimo, kai reikėjo atsiskaityti su lietuvių subrangovais. Atsiskaitymai strigo, subrangovai išsireikalavo tiesioginių mokėjimų iš savivaldybės. Tai buvo aiškus ženklas, kad ši kompanija susiduria su finansiniais sunkumais“, – teigia P. Lukševičius.

Politikas primena, kad 2019 m. rugsėjo mėn. Kauno miesto savivaldybės tarybos Kontrolės komitetas išvažiuojamajame posėdyje statybos aikštelėje konstatavo, kad objekto rekonstrukcija vėluoja apie 3 mėn. Tų pačių metų gruodžio mėn. Kontrolės komiteto posėdyje Statybos skyriaus vedėjas pristatydamas situaciją objekte informavo: statybos darbai vėluoja apie 6 mėn.

„Mano manymu, toks ilgas vėlavimas jau buvo raudona linija. Paklaustas, kiek dabar dirba darbuotojų iš Turkijos, vedėjas atsakė, kad apie 60, o norint likviduoti atsilikimą, jų reikia mažiausiai 5 kartus daugiau“, – teigė opozicijos atstovas P. Lukševičius.

Profesinių sąjungų protesto eitynės Kaune

Savivaldybė sieks pasiimti 2 mln. eurų užstatą bei skirs 0,5 mln. eurų baudą

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis portalui DELFI patvirtino, jog sprendimą nutraukti sutartį su Turkijos įmonė lėmė signalai apie vis didėjančius finansinius sunkumus, o darbininkų streikas ir bado akcija tapo paskutiniu argumentu.

„Savivaldybės sumokėdavo Turkijos įmonei visas sumas, tačiau tiekėjai, subrangovai šių pinigų negaudavo. O darbuotojų bado streikas buvo paskutinis lašas“, –

T. Metelionis minėjo, kad šiuo metu atlikta apie ketvirtadalis visų S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos darbų už 7 mln. eurų.

Nutraukiant rangos sutartį su Turkijos įmone Kauno savivaldybės atstovai minėjo sieksiantys finansinės kompensacijos už sutartinių įsipareigojimų nevykdymą. Pasak T. Metelionio, pretenduoma į turkų sumokėtą 2 mln. eurų užstatą, kuris laikomas banko sąskaitoje, taip pat bendrovei žadama skirti beveik 0,5 mln. eurų baudą.

Profesinės sąjungos atstovas tikina, kad sutarties nutraukimas neturėtų įtakoti nesumokėtų pinigų grąžinimo stadioną stačiusiems turkams.

„Darbuotojus turės teisėtai atleisti, kas užtruks. Pirmadienį susitinkame su kompanijos atstovais, žiūrėsime, ar jie norės derėtis, ar reikės kreiptis į teismą. Net jeigu šie darbininkai paliks Lietuvą, mes ir toliau juos atstovausime, imsimės visų priemonių, kad uždirbtus pinigus jie atgautų“, – sakė J Valiukevičius.

Turėjo savo reikalavimų

„Kayi Construction pavogė mūsų garbę, pastangas ir teises. Ši situacija taip pat paveikė mūsų šeimas“, – į susirinkusiuosius renginio pradžioje turkiškai kreipėsi statybininkas.

Jo žodžius išvertė vienas iš protesto dalyvių lietuvių.

Akcija prasidėjo prie S. Dariaus ir S. Girėno paminklo šalia stadiono, kurio rekonstrukcijai šie darbuotojai buvo pasamdyti.

Nuo čia 41 turkas bei kelios dešimtys juos palaikančių profesinių sąjungų atstovų patraukė Laisvės alėja link savivaldybės.

Mušdami būgnus jie skandavo reikalavimus sąžiningai mokėti už darbą bei nešėsi plakatus „Darbuotojai svarbiau nei stadionas“, „Darbuotojas – žmogus, o ne įrankis jūsų verslui“ ir „Darbuotojai – ne vergai, stadionas – ne piramidė“.

Praėjusių metų pabaigoje turkai dėl nemokamų atlyginimų paskelbė streiką, o šį penktadienį savivaldybė dėl nevykdomų įsipareigojimų sutartį su bendrove nutraukė.

Turkai teigė, jog dėl nesumokėtų atlyginimų skursta jų šeimos, o jie patys raginami išvykti iš Lietuvos.

Jiems paskelbus streiką dėl neišmokėtų atlyginimų paaiškėjo, jog jie dirba pagal dvi sutartis: viena alga jiems mokama pagal lietuvišką, sudarytą su „Kayi Construction“ vietos filialu, kitą jie turėtų gauti pagal sutartį, sudarytą su pagrindine bendrove Turkijoje.

Bendrovės atstovai teigia, jog pagal lietuvišką sutartį su jais atsiskaitoma, todėl spręsti teisinių nesutarimų jie turėtų grįžti į Turkiją.

Darbuotojams atstovaujančios profesinės sąjungos teigia, jog skolų yra ir pagal lietuviškas sutartis, be to, darbdavys darė ir kitus pažeidimus: turkai dirbo viršvalandžius, jie neturėjo savo darbo sutarčių kopijų, nebuvo tinkamai apdrausti.

Anot Lietuvos profesinių sąjungų, bendrovė kiekvienam darbuotojui skolinga nuo 7 iki 12 tūkst. eurų.

„Kayi Construction“ atstovas BNS penktadienį sakė, jog su maždaug 20 iš 52 darbuotojų susitarta dėl to, kaip skola bus grąžinta. Vienuolika jų šią savaitę grįžo į Turkiją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)