„Kol kas ekstremalios situacijos nepaskelbėme, jos nėra. Įvertinome tai, kad dar negavome tyrimų. (...) Preliminariai matosi, koks yra kiekis, bet nei kažkokių pratekėjimų, kažkokios taršos tikrai nematyti“, – BNS po savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Audrius Remeikis.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) pabrėžia, kad rastos medžiagos šiuo metu pavojaus nekelia ir žala aplinkai nėra padaryta, tačiau yra didelė grėsmė įvykti nelaimei.

„Šiuo metu realios žalos nėra, tačiau mes matome galimą grėsmę jai kilti, todėl siekiame, kad būtų imtasi veiksmų, kol dar nekilo jokios pasekmės aplinkai ar žmonių sveikatai“, – rašoma departamento BNS atsiųstame komentare.

Bendrovė tarnybų akiratyje – nuo 2012 metų

Pavojingos cheminės medžiagos rastos ketvirtadienį, kai aplinkosaugininkai patikrino bendrovės „Ūrus ir Ko“ patalpas. Į pagalbą pasitelkti ugniagesiai gelbėtojai, kurie vartus atidarė hidraulinėmis žirklėmis. Pasak AAD, bankroto administratorius aplinkosaugininkams nesudarydavo galimybės patekti į vidų.

Pasak departamento, ši problema žinoma jau nuo 2012 metų, per tą laiką departamentas du kartus kreipėsi dėl baudžiamosios bylos iškėlimo dėl bendrovės vadovų veiklos, buvo panaikinęs leidimą veiklai vykdyti, surašęs ne vieną privalomąjį nurodymą dėl veiklos sąlygų nesilaikymo ir atliekų sutvarkymo, ne kartą skyręs nuobaudas įmonei bei bankroto administratoriams.

„Didžiąją dalį AAD veiksmų įmonė skundė. AAD iki šiol tebetęsia teisminius ginčus su bendrove, jos bankroto administratoriais (apie 50 ar daugiau teisminių bylų)“, – nurodė departamentas.

Jo duomenimis, šiuo metu teisme yra nagrinėjama įmonės buvusių vadovų baudžiamoji byla, pagal AAD perduotą medžiagą.

„Kadangi bylinėjimasis teismuose užtrunka pakankamai ilgai, o bendrovės bankroto administratoriai, kurie nuolat keičiasi, motyvuoja, kad neturi lėšų atliekų tvarkymui, buvo nutarta nelaukti ir imtis iniciatyvos, kad pavojingos atliekos būtų sutvarkytos bei taip būtų užkirstas kelias bet kokių neigiamų pasekmių kilimui. Atkreiptinas dėmesys, kad AAD nėra asignavimų valdytojas, todėl darbus gali vykdyti tik gavus finansavimą“, – BNS teigė aplinkosaugininkai.

2017 metais gavus lėšų pradėtos tvarkyti lauke laikytos „Ūrus ir Ko“ atliekos, dalis jų šiuo metu išvežta, darbus planuojama tęsti ir šiemet.

Bendrovė vertėsi ekologinių avarijų likvidavimo cheminių ir naftos išsiliejimų atvejais bei kitais aplinkos apsaugos darbais, prekyba tam skirtomis priemonėmis.

2015 metais bendrovę „Ūrus ir Ko“ tyrė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Tuomet nustatyta, kad bendrovė apgaulingai deklaravo surinktus ir sutvarkytus atliekų kiekius, o aikštelėje laikyta apie 2,89 tūkst. tonų atliekų, kurios smarkiai viršijo sandėliavimo limitus.

Įtarta, kad lėšas, kurios turėjo būti panaudotos atliekų tvarkymui, įmonė panaudojo ne pagal paskirtį ir iššvaistė.

2016 metais Specialiųjų tyrimų tarnyba Šiaulių apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje bendrovės vadovas Algirdas Šiatkus kaltinamas apgaule įgijęs didelės vertės svetimą turtą.

Anksčiau ši bendrovė pati yra vykdžiusi pavojingų atliekų išvežimo darbus iš bankrutavusių Lietuvos įmonių ir kitų objektų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)