Nuotekos keliavo per avarinį vamzdį

Ketvirtadienyje spaudos konferencijoje G. Pangonis sakė, kad pastarosios dienos buvo juodžiausios jo gyvenime.

„Vakar teisėsauga paskelbė tyrimo išvadas, o tai buvo viena juodžiausių dienų mano gyvenime.

Vakar visą dieną praleidau „Grigeo Klaipėda“ ir man pradėjo aiškėti visas mastas kas ten įvyko. Šiandien atėjau atsiprašyti už tai, kas įvyko ir kas buvo daroma su Kuršių mariomis, su miestu, su Lietuva. Tai - nedovanotina. Mes to netoleruojame“, – kalbėjo jis.

Pasak jo, kai kurios nuotekos į Kuršių marias Dumpiuose pateko po mechaninio valymo, bet neišvalytos biologiškai. Tad šimtu procentų nevalytos nuotekos nepateko į Kuršių marias.

Jis pabrėžė, kad kol kas žinomos tik pirminės vakar pradėto tyrimo išvados, todėl jis dar nežino visos informacijos ir atsiprašo, kad dar negali atsakyti į visus klausimus.

Pasak jo, šiuo metu įmonės tyrimo komisijos nustatyta, kad teisėsaugos nurodomas vamzdis nėra įrengtas papildomai ir neapeina valymo įrenginių. Tai yra privalomas avarinio nuleidimo vamzdis, ir jį turi ne vieni valymo įrenginiai Lietuvoje. Vadovas patikino, kad Grigiškėse tokio vamzdžio nėra.

"Iš senų laikų jis yra buvęs, bet jis užbetonuotas", - sakė jis.

„Kol kas mes žinome, kad šiuo vamzdžiu nuotekos išties patekdavo į kanalą, kuris veda į Kuršių marias. Taip pat žinome, kad tai buvo dalinai valytos nuotekos, visos nuotekos jau buvo praėjusios mechaninį valymą ir dalinį biologinį valymą.

Tačiau kol kas nežinome, kodėl vamzdis buvo naudojamas ne pagal paskirtį, kaip dažnai ir kokie kiekiai nuotekų patekdavo į aplinką – tai turės nustatyti tiek vidinis įmonės, tiek teisėsaugos tyrimai. Šią informaciją aš paviešinu ne tam, kad pasiteisinčiau ir paneigčiau įmonės veiksmus, tačiau vykdydamas pažadą skaidriai informuoti apie tyrimo eigą ir rezultatus. Tą mes darysime ir ateityje“, – sakė G.Pangonis.

Kol kas nežinome, kodėl vamzdis buvo naudojamas ne pagal paskirtį, kaip dažnai ir kokie kiekiai nuotekų patekdavo į aplinką.
Gintautas Pangonis

Jis taip pat tikino, kad jam vakar su darbuotojais, kodėl avarinis vamzdis buvo naudojamas nevalytoms nuotekoms šalinti ir kaip dažnai, išsiaiškinti nepavyko, tačiau tyrimai bus vykdomi toliau.

Nušalino darbuotojus, kurs fondą marioms tvarkyti

G. Pangonis kalbėjo ir apie priemones, kurių bus imtasi šiandien.

Mane turbūt kaltins ir sakys, kad nežinojau, moralinė kaltė yra mano. Mano teiginys apie avariją ir pasako, kad tikrai ne viską žinau, kas vyksta dukterinėse įmonėse.
Gintautas Pangonis

„Ateityje sakydamas tikrai surinksiu tinkamą informaciją. (…) Mane turbūt kaltins ir sakys, kad nežinojau, moralinė kaltė yra mano. Mano teiginys apie avariją ir pasako, kad tikrai ne viską žinau, kas vyksta dukterinėse įmonėse.

Ką darysime toliau? Nuo šiandien už nuotekas atsakingi „Grigeo Klaipėdos“ darbuotojai yra nušalinami nuo pareigų, priimtas sprendimas nenušalinti generalinio direktoriaus nes jis bendrovėje dirba tik penkias savaites. Tikiuosi, kad jis apie tai nežinojo, jei tyrime paaiškės, kad jis jau žinojo apie tai, bus imtasi papildomų veiksmų.

„Grigeo“ nusprendė nedelsiant sukurti fondą Kuršių marioms tvarkyti, kurio lėšomis bus finansuojami nepriklausomi ekspertai, tyrimai Kuršių marių vandenų būklei nustatyti ir kitos aplinkosaugininkės iniciatyvos. Fondas bus valdomas nepriklausomai nuo „Grigeo“ susijusių asmenų“, – kalbėjo G. Pangonis ir pridėjo, kad bus samdomi konsultantai dėl aplinkosauginių sprendimų.

„Grigeo“ nusprendė sukurti fondą Kuršių marioms tvarkyti, kurio lėšomis bus finansuojami nepriklausomi ekspertai, tyrimai Kuršių marių vandenų būklei nustatyti ir kitos aplinkosaugininkės iniciatyvos.
Gintautas Pangonis

Taip pat jis užsiminė, kad šiandien įmonėje dėl situacijos nušalinti penki asmenys, tarp jų ir gamybos vadovas, kuris dirbo įmonėje apie pusę metų.

„Dar kartą labai atsiprašau ir labai apgailestauju, kad tai įvyko ir nebuvo pastebėta laiku“, – pridūrė jis.

Vadovas sakė, kad naująjį fondą, į kurį pinigus perves „Grigeo Klaipėda“, valdys su bendrove nesusiję asmenys. Jis taip pat nurodė, kad ir pats asmeniškai perves lėšų į šį fondą, tačiau nenurodė, kokia suma tai galėtų būti.

„Kokia bus bauda paskaičiuota, mes sumokėsime ją, o tyrimams skirsime papildomus pinigus. Sumos (fondo - red.) įvardinti negaliu, bet ta bus reikšmingos sumos“, – sakė jis.

Paklaustas apie tai, kaip paveiks jo verslą kai kurių prekybos tinklų sprendimas nebepardavinėti „Grigeo“ produkcijos, jis atsakė, kad paveiks, tačiau dar nežinia kokiu mastu.

„Tikrai manau paveiks verslą. Kokiu ir kiek negaliu pasakyti. Tai įvyko tik vienoje iš mūsų aštuonių grupės įmonių.

Aš puikiai suprantu reakciją ir viską padarysime, kad ištaisytume, jog mūsų klientai suprastų, kad tai nebuvo toleruojama. Šiandien kalbėjau su Vilniaus meru, paskambinau ir pasakiau, kad gali „Vilniaus vandenys“ atvažiuoti ir apžiūrėti, mes atviri. Kaip tenai mes pražiūrėjome, negaliu šiai dienai atsakyti. Prašyčiau palaukti tyrimo“, – sakė jis ir dar pakartojo, kad prisiima moralinę atsakomybę, turėjo žinoti, kas įvyko.

Pasiteiravus dėl žmonių organizuojamo piketo bei socialinėse erdvėse skatinimo boikotuoti jų produkciją, G. Pangonis vylėsi, kad dėl vienos įmonės kaltės nebus baudžiama visa „Grigeo“ grupė ir kitos įmonės.

Tikiuosi, kad žmonės supras, kad tai nebuvo toleruojama kažkaip.
Gintautas Pangonis

„Manau, žmonės gana skaudžiai reaguoja į tai, ir tai kaip ir protestas. Noriu už tai atsiprašyti, tikiuosi, kad ta įmonė, kuri viena nusižengė, nėra kaltos kitos, kurios turi visus standartus ir tuo vadovaujasi. Tikrai nėra kaltos. (…) Tikiuosi, kad žmonės supras, kad tai nebuvo toleruojama kažkaip“, – sakė jis.

Galiausiai, paklausus, kas atsakingas už šią situaciją, jis pats sakė prisiimantis moralinę atsakomybę, tačiau tikino, kad čia atsakomybę turi prisiimti ir "Grigeo Klaipėda" vadovai.

„Sklendes atsukdavo budintys valymo įrenginių operatoriai", - sakė G. Pangonis, tačiau tikino, kad tai, ko gero, buvo ne jų sprendimas, o jų vadovų ir visos grandinės atsakingų asmenų.

Mažeika: žinojau jau pusę metų

Apie situaciją dėl į marias leidžiamų nuotekų apie pusę metų DELFI sakė žinojęs ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Tai jis trečiadienį pasakojo laidoje „DELFI Diena“.

„Praėjusiais metais buvo pradėta rinkti duomenis, tiek apie tai aš ir žinojau. Apie kai kuriuos veiksmus negaliu nieko pasakyti, nes vyksta ikiteisminis tyrimas, medžiaga yra įslaptinta“, – DELFI sakė ministras.

„Reiktų pasakyti, kad tie teršalai turbūt tekėjo nuo 2012 metų“, – pridūrė jis. Apie tai daugiau skaityti galite čia.

Anot ministro, buvo atliekami visi veiksmai, kad būtų išaiškinta tarša.
Kęstutis Mažeika

„Dabar iš įmonės vadovų girdime, kad tai galbūt buvo vienkartinė avarija ar atsitikimas. Tačiau, pasimokant ir iš kitų atvejų, kurie yra buvę, nustatyti ilgalaikį tyčinės taršos poveikį buvo daromi visi veiksmai.

Apie taršą ir kvapus net ir patys gyventojai kalbėjo, žinojo jau ne vienerius metus. Prokuratūra ir policija buvo pajungta paskutiniuoju metu, nes be jų tyrimo mes negalime atlikti jokių veiksmų, pavyzdžiui, eiti į teritoriją ir paimti dokumentų. Bet patį darbą iki tos nakties, kuri buvo lemtinga kulminacija, atliko būtent aplinkosaugininkai ir Aplinkos apsaugos agentūros specialistai, kurie ėmė mėginius.“

Pasak K. Mažeikos, žala gamtai dėl į Kuršių marias leistų nevalytų nuotekų gali siekti 60 mln. eurų.

„Jeigu vertinant pagal įstatymus, tai senatis yra penkeri metai, tai iki penkerių metų gali būti skaičiuojama žala. Jeigu per metus 12-13 mln. eurų, pagal tokius kiekius, kokie buvo, tai žala gali būti apie 60 mln. eurų“, – teigė ministras.

Pasak jo, pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, žala būtų paskaičiuota už penkerių metų laikotarpį.

„Pagal galiojančius teisės aktus, mano duomenimis, taip, o kaip bus, matysim. Jeigu įmanoma, tai tikrai, aš nežinau, kiek ji teršė, tai išsiaiškins prokuratūra. Bet aš, bent jau pirminiais duomenimis, žinau tokią informaciją. Aš būčiau už tai, kad kiek terši, tiek ir moki“, – tvirtino K. Mažeika.

Baudžia ir prekybininkai

DELFI primena, kad į įsisukusi skandalą netruko sureaguoti ir patys prekybininkai. Dar trečiadienį prekybos tinklas „IKI“ pranešė, kad stabdo „Grigeo“ pagamintos produkcijos pirkimą, kol visuomenei nebus atsakyta į visus klausimus dėl įtarimų „Grigeo Klaipėda“ gamyklai nevalytomis atliekomis teršus Kuršių marias.

„Akivaizdu, kad būtent šiandien yra proga verslui ne žodžiais, o realia elgsena pademonstruoti socialiai atsakingą elgesį. Prekybos tinklas „Iki“ aukščiausiais profesiniais ir etiniais standartais vadovaujasi pats bei to paties reikalauja iš savo partnerių“, – pranešime spaudai sakė „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė.

Ketvirtadienį apie produkcijos pirkimo stabdymą pranešė ir prekybos centras „Norfa“ bei statybos, remonto ir buities prekių parduotuvių tinklas „Kesko Senukai“.

„Esame susirūpinę įtarimais milžiniško masto gamtos teršimu, todėl negalime likti nuošalyje, kartu su visuomene laukdami atsakymų į visus iškilusius klausimus. Atsakingas požiūris versle turi būti ne tik deklaruojamas, bet ir įgyvendinamas visose verslo proceso grandyse“, – sako Elona Uckutė, „Kesko Senukai“ atstovė.

Pasak jos, jau įsigyta „Grigeo“ produkcija liks prekybos vietose, tačiau jos nebebus užsakoma.

„Norfos“ atstovais spaudai Darius Ryliškis DELFI teigė, kad šiuo metu lentynose esanti produkcija dar bus parduodama, tačiau stabdomas tolimesnis produkcijos pirkimas iki tol, kol teisėsaugos institucijos atsakys į visus iškilusius klausimus dėl galimos bendrovės darytos taršos.

Redakcija primena, kad Lietuvos teisėsauga po atliktos operacijos antradienį paviešino nustačiusi, kad įmonei „Grigeo Klaipėda“ priklausančiame gamybiniame objekte susidarančios nuotekos nepatenka į valymo įrenginius, o išteka beveik nevalytos tiesiai į nuotekų vamzdžius, kuriais pasiekia Kuršių marias. Kaip skelbiama, aplinkai padaryta žala gali siekti ne vieną milijoną eurų.

Atsižvelgiant į tai, bendrovei „Grigeo Klaipėda“ sausio 7 dieną buvo surašytas privalomasis nurodymas nedelsiant nutraukti aplinkos teršimą nevalytomis nuotekomis. Prokurorų manymu, gamtai padaryta žala yra tyčinė, siekiant išvengti mokesčių ir kitų turtinių nuostolių. Taip pat buvo sustabdyta prekyba įmonės akcijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (748)