Pernai, kaip ir ankstesniais metais, išliko paslaugų kainų didėjimo tendencija. Muziejų paslaugų kainos padidėjo 30,3 proc., namų ūkio personalo ir namų priežiūros – 14,5 proc., paramedicinos –12,8 proc., keleivių vežimo oro transportu – 12,1 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos 2019 m. padidėjo 3,5 proc. Kiauliena pabrango 15,8 proc., šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės – 11,1 proc., ryžiai – 10,3 proc., džiovintos daržovės, kitos konservuotos ir paruoštos daržovės – 9,7 proc., džiovinti vaisiai – 9,6 proc., kalakutiena – 8,3 proc., margarinas – 8,2 proc., švieži vaisiai – 8,1 proc., o atpigo užšaldyti vaisiai – 3,3 proc., uogienės, marmeladai, medus – 3,2 proc., jogurtas – 2,2 proc., sviestas ir sviesto produktai – 2,1 proc. vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc. Daugiausia tam įtakos turėjo keleivių vežimo oro transportu paslaugų, šilumos energijos, atostogų išvykų, kultūros paslaugų, degalų ir tepalų, vaisių kainų padidėjimas bei drabužių ir avalynės, daržovių, spirituotų gėrimų, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,1 proc., o paslaugų – padidėjo 1,2 proc.

2019 m. gruodį, palyginti su lapkričiu, transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,6 proc. Statistikos departamento vertinimu, pokytį nulėmė keleivių vežimo oro transportu paslaugų (34,8 proc.) bei degalų ir tepalų (0,5 proc.) kainų padidėjimas.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį (kainos padidėjo 0,9 proc.) nulėmė šilumos energijos (4,2 proc.) bei gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (1 proc.) kainų padidėjimas.

Poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos pabrango 1,1 proc., tam daugiausia įtakos turėjo atostogų išvykų kainų padidėjimas (4,3 proc.).

Dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 1,3 proc. Avalynė atpigo 2,1 proc., drabužiai – 1 proc.