Antradienį taip pat sustabdyta ir prekyba „Grigeo“ akcijomis biržoje.

„Praėjusiais metais buvo pradėta rinkti duomenis, tiek apie tai aš ir žinojau. Apie kai kuriuos veiksmus negaliu nieko pasakyti, nes vyksta ikiteisminis tyrimas, medžiaga yra įslaptinta“, – DELFI sakė ministras.

„Reiktų pasakyti, kad tie teršalai turbūt tekėjo nuo 2012 metų“, – pridūrė jis.

Anot ministro, buvo atliekami visi veiksmai, kad būtų išaiškinta tarša.

„Dabar iš įmonės vadovų girdime, kad tai galbūt buvo vienkartinė avarija ar atsitikimas. Tačiau, pasimokant ir iš kitų atvejų, kurie yra buvę, nustatyti ilgalaikį tyčinės taršos poveikį buvo daromi visi veiksmai.

Kęstutis Mažeika

Apie taršą ir kvapus net ir patys gyventojai kalbėjo, žinojo jau ne vienerius metus. Prokuratūra ir policija buvo pajungta paskutiniuoju metu, nes be jų tyrimo mes negalime atlikti jokių veiksmų, pavyzdžiui, eiti į teritoriją ir paimti dokumentų. Bet patį darbą iki tos nakties, kuri buvo lemtinga kulminacija, atliko būtent aplinkosaugininkai ir Aplinkos apsaugos agentūros specialistai, kurie ėmė mėginius.“

Buvęs Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento viršininkas, o paskui reorganizuoto Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Andrius Kairys yra patekęs į STT ir VSD akiratį dėl savo ryšių su „MG Baltic“ ir kitais Klaipėdos verslininkais.

Pasiteiravus, ar jis negalėjo daryti įtakos savo pavaldiniams ir „Grigeo Klaipėda“ atžvilgiu, tikino, kad reikia sulaukti tyrimo.

„Tai turbūt bus pasakyta po prokuratūros atliekamo tyrimo. Aš paprašiau, kad būtų paimti ir pateikti visi dešimties metų senumo patikrinimai šioje įmonėje, kad galėtume palyginti, kokie pažeidimai buvo užfiksuoti. Mano pavedimu toks tyrimas bus pradėtas. Kalbant apie šį asmenį, dar prieš naujuosius metus buvo pasirodžiusi ta skandalinga informacija dėl korupcinių ryšių ir galimų kyšių. Jis neteko mano pasitikėjimo ir pareigų.

Klaipėda

Jeigu mes nebūtume priėmę reikiamų sprendimų per praėjusius metus, galbūt ir šiandien, niekam nežinant, tos nuotekos tekėtų į Kuršių marias ir dar gal 10 metų ta tarša vyktų, visiems mojuojant žaliomis vėliavomis“, – kalbėjo K.Mažeika.

Laidoje pasiteravus, ar ministras neketina prisiimti atsakomybės, K.Mažeika tikino, kad jaučia atsakomybę už pokyčius, o iš posto trauktis neketina.

„Aš savo atsakomybę matau už tuos praėjusius metus, kas buvo padaryta. Kalbu apie tuos pokyčius, kurie įvyko aplinkosaugos sistemoje“, – tvirtino ministras.

Pasiteiravus, ar bus siekiama stabdyti įmonės veiklą, ministras patikino, kad kol kas yra paprašyta prokuratūros įvesti laikinus apribojimus.

„Įmonei yra nustatyti įpareigojimai stabdyti nuotekų išleidimą. (…) Jeigu nuotekos yra tinkamai valomos, tikrai nematau priežasties stabdyti įmonės veiklos. Tarša yra kontroliuojama ir stebima. Tikėtina, kad daugiau taršos šaltinių ir kažkokių paslėptų vamzdžių įmonė neturi. Vyksta tyrimas ir patikrinimai. Kalbant apie įmonės veiklą, nėra prasmės jos stabdyti. Prašėme prokuratūros įvesti laikinus apribojimus dėl tos galimos didelės žalos“, – sakė politikas.

Pasak K. Mažeikos, žala gamtai dėl į Kuršių marias leistų nevalytų nuotekų gali siekti 60 mln. eurų.

„Jeigu vertinant pagal įstatymus, tai senatis yra penkeri metai, tai iki penkerių metų gali būti skaičiuojama žala. Jeigu per metus 12-13 mln. eurų, pagal tokius kiekius, kokie buvo, tai žala gali būti apie 60 mln. eurų“, – teigė ministras.

Pasak jo, pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, žala būtų paskaičiuota už penkerių metų laikotarpį.

„Pagal galiojančius teisės aktus, mano duomenimis, taip, o kaip bus, matysim. Jeigu įmanoma, tai tikrai, aš nežinau, kiek ji teršė, tai išsiaiškins prokuratūra. Bet aš, bent jau pirminiais duomenimis, žinau tokią informaciją. Aš būčiau už tai, kad kiek terši, tiek ir moki“, – tvirtino K. Mažeika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (413)