Pastaruoju metu padaugėjo vilniečių skundų dėl neišvežtų šiukšlių.

Pasak vicemero konservatoriaus Valdo Benkunsko, taip nutiko nuo gruodžio Vilniaus centrinėje zonoje atliekų vežimą iš „VSA Vilnius“ perėmus įmonei „Ekonovus“ – ji šiuo metu aptarnauja tris iš penkių miesto zonų. Likusias dvi, kaip ir anksčiau, aptarnauja „Ecoservice“.

„Kitų pavienių atvejų gali būti, bet didžiausios problemos yra su „Ekonovus“, – tikino V. Benkunskas.

Anot jo, gruodį situacija buvo blogesnė, po Naujųjų susikaupusių atliekų prie daugiabučių yra mažiau ir tikimasi, kad problemos artimiausiu metu susitvarkys.

„Bet jeigu nepavyks susitarti su vežėjais ir užtikrinti, kad jų paslaugų kokybė, prisiimta pagal sutartis, būtų visa apimtimi taikoma, neatmetame galimybės imtis kraštutinių priemonių ir nutraukti sutarti“, – tvirtino vicemeras.

Anot jo, savivaldybės valdomas Vilniaus atliekų sistemos administratorius (VASA) bendrovei „Ekonovus“ padėjo sureguliuoti grafiką, kad šiukšlės iš problemiškiausių vietų būtų išvežamos laiku, leido įmonei nesilaikyti savivaldybės triukšmo taisyklių ir dirbti naktį.

„Galų gale, matydami, kad yra aplaidumo, probleminių vietų pačioje įmonėje, pritaikėme finansines baudas. Tikslių baudų skaičių už gruodį dar negalime pasakyti, bet piniginės sankcijos bus taikomos. Vien už lapkritį šiai įmonei už kitas dvi zonas buvo pritaikyta 30 tūkstančių eurų baudų“, – teigė vicemeras.

„Ekonovus“ generalinis direktorius Romas Draskinis apgailestauja dėl nesklandumų ir tikina, kad įmonė daro viską, jog atliekos būtų išvežamos laiku.

„Apgailestaujame dėl nepatogumų, kurie dar pasitaikė miestiečiams. Šiai dienai vilniečius aptarnaujame su daugiau nei 30 atliekų surinkimo sunkvežimių. Svarbu pastebėti tai, kad atliekų išvežimas – pagal nustatytą grafiką – vykdomas visą dieną: tad, jei ryte atliekos dar neišvežtos, skatiname gyventojus neskubėti ir palaukti vakaro. Per grafike nustatytą dieną jos bus sutvarkytos“, – BNS teigė R. Draskinis.

Jis pripažino, kad gyventojai daugiausia nepatogumų dėl neišvežtų šiukšlių patyrė šventiniu laikotarpiu ir sako, kad tai įvyko dėl didesnių nei įprastai, atliekų kiekių, automobiliais užstatytų konteinerių – dėl to automobiliai surinkti šiukšles turi grįžti kitą grafike dieną.

Įmonės vadovas prašo gyventojų palikti privažiavimus prie konteinerių laisvus. R. Draskinis sako, kad padedant savivaldybės įmonei VASA statomi įspėjamieji ženklai, informuojama, kur reikėtų didesnio tūrio konteinerių.

Vilniaus savivaldybė 2017-ųjų spalį buvo pasirašiusi penkerių metų trukmės sutartis su trimis bendrovėmis – „Ekonovus“, „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“. Dvi minėtos bendrovės pernai išsireikalavo didesnių tarifų ir naujomis sutartimis užsitikrino 71,2 mln. eurų vertės užsakymą iki 2026 metų lapkričio. „VSA Vilnius“ sutartį dėl patiriamų nuostolių nutraukė.

Vilniuje dėl to nuo sausio brangsta ir pats atliekų išvežimas – daugiabučiams kaina gali kilti iki 70 procentų. V. Benkunskas sako, kad tikrasis brangimas paaiškės pavasarį, kai vilniečiai gaus pirmąsias sąskaitas, nes pagal naują skaičiavimo sistemą kaina iš dalies priklausys ir nuo nerūšiuotų atliekų svorio konteineriuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)