Inspektavimų metu tikrinta, ar transporto įmonės tinkamai veda darbo ir poilsio laiko apskaitą; ar teisingai paskaičiuojama bei apmokama vairuotojams už komandiruotes, viršvalandinį darbą, darbą poilsio ir šventinėmis dienomis, ar vairuotojams suteikiamos kasmetinės atostogos nustatyta tvarka. Taip pat buvo aiškinamasi, ar pagrįstai darbuotojai turi didelį nedraudiminių laikotarpių skaičių, ar nedraudiminiu laikotarpiu vairuotojai nedirba. Darbo laiko apskaitos duomenys tikrinti su informacija, esančia skaitmeninėse tachografų kortelėse.

Patikrinimus pernai lapkritį atlikusi VDI nustatė, kad 11 vairuotojų dirbo nedeklaruotą darbą, o vienas – nelegaliai, todėl pažeidėjams surašė 14 administracinių pažeidimų protokolų: pusę – dėl darbo laiko apskaitos, kitus – dėl atlyginimų apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos, kitų darbo įstatymų pažeidimų, pranešė inspekcija. Taip pat VDI inspektoriai darbdaviams surašė reikalavimus pašalinti 17 pažeidimų, iš kurių 13 darbo teisės pažeidimų.

VDI patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė BNS paaiškino, kad nedeklaruotos darbo formos yra neapskaityti viršvalandžiai ir naktinis darbas, kai nesilaikoma darbo ir poilsio režimo, darbuotojai tariamai jų prašymu išleidžiami nemokamų atostogų arba darbdaviai jiems leidžia nedirbti ir tuomet jiems netaikomas socialinis draudimas.

Analizuojant patikrinimų duomenis nustatyta, kad darbuotojams suteikiamas nedraudiminis laikotarpis – „neatvykimas administracijai leidus“ arba nemokamos atostogos. Atsižvelgiant į tai, VDI siūlo numatyti ribojimus transporto sektoriuje dirbantiems vairuotojams suteikiamiems nedraudiminiams laikotarpiams.

Kitas VDI pasiūlymas – riboti trečiųjų šalių piliečių įdarbinimą tokiose įmonėse, kuriose vairuotojai turi daugiau negu 20 kalendorinių dienų nedraudiminių laikotarpių per metus.

„VDI pasiūlymas riboti vairuotojams suteikiamus nedraudiminius laikotarpius reiškia numatyti tam tikrą galimą nemokamų atostogų trukmę per metus transporto sektoriuje“, – BNS nurodė J. Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Pagal Darbo kodeksą nemokamų atostogų trukmė yra neribojama, ji nustatoma šalių susitarimu.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ Sekretorius transporto politikai Tomas Garuolis BNS taip pat sakė, kad nemokamų atostogų trukmė vairuotojams dabar nėra ribojama.

Pasak VDI patarėjos komunikacijai, darbdaviai privalės pašalinti 17 pažeidimų. VDI planuoja įmones patikrinti dar kartą, kaip įmonės atsiskaitė su darbuotojais pagal nustatytus pažeidimus, bei ar darbo ir poilsio laiko apskaitos sistema vedama laikantis Darbo kodekso normų.

22 įmonės pasirinktos pagal jų darbuotojų skaičių, vidutinį darbo užmokestį ir kitus rodiklius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)