Lietuvos apeliacinis teismas sausio 2 dieną atmetė įmonės ir jos akcininkų ieškinį – Maskvoje gyvenantys sutuoktiniai Anatolijus Junickis ir Nadežda Kosareva prašė jiems priteisti po 3,5 mln. eurų, o „Rail Skyway Systems“ – dar 3 mln. eurų neturtinės žalos. Pastaroji ir A. Junickis dar norėjo atgauti 43 tūkst. eurų turtinės žalos, o visi trys ieškovai – po 5 proc. metų palūkanų.

Apeliacinis teismas paliko nepakeistą 2018 metų gruodį priimtą Vilniaus apygardos teismo sprendimą.

„Pirmosios instancijos teismas tinkamai taikė teisės normas, reglamentuojančias žalos, atsiradusios dėl valdžios institucijų neteisėtų veiksmų, atlyginimo teisinius santykius, nepažeidė proceso teisės normų, teisingai įvertino įrodymus, todėl priėmė teisėtą ir pagrįstą sprendimą, kurio naikinti ar keisti nėra pagrindo“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Ieškovai prašė teismo panaikinti Vilniaus apygardos teismo sprendimą ir ieškinį tenkinti visiškai. Tuo metu atsakovė – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) prašė skundą atmesti.

FNTT, gavusi Lietuvos banko (LB) informaciją, kad „Rail Skyway Systems“ be leidimo platino Didžiojoje Britanijoje registruotos bendrovės „Euroasian Rail Skyway Systems Ltd.“ – jos vadovas ir akcininkas taip pat buvo A. Junickis – akcijas, 2014 metų spalį pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau 2017 metų gegužę jis buvo nutrauktas, nesurinkus pakankamai įrodymų.

A. Junickis ir N. Kosareva teisme teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo paralyžiuota įmonės veikla – apribota jų nuosavybės teisė į turtą ir pinigines lėšas, bendrovė buvo priversta nutraukti biuro patalpų nuomos sutartį ir sumokėti 40,3 tūkst. eurų.

Be to, verslininkai tvirtino, kad tyrimas užsitęsė ilgiau nei numatyta – vietoj 6 mėnesių jis truko 2 metus ir 7 mėnesius, jie esą patyrė emocinę depresiją, tyrimas pakenkė A. Junickio „geram vardui ir dalykinei reputacijai“, nes apie verslininkų veiklą Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė neigiami straipsniai, o A. Junickiui pateikti įtarimai galiausiai nepasitvirtino.

Tačiau teismų teigimu, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagrįstai, buvo atliekamas pakankamai intensyviai, o užsitęsė, nes buvo kliūčių dėl A. Junickio apklausos – jis iš Lietuvos išvyko 2014 metų pabaigoje, vėliau slapstėsi Baltarusijoje ir Egipte, o apklaustas buvo tik 2016 metų rugsėjį.

Lietuvos bankas 2014 metais teisėsaugai nurodė, kad internetiniame portale traders.lt buvo aktyviai kviečiama investuoti į naujos kartos styginio transporto projektus, įsigyjant „Euroasian Rail Skyway Systems“, turinčios atstovybę Lietuvoje „Rail Skyway Systems“, akcijų. Įstatymas leidžia viešai siūlyti vertybinius popierius tik paskelbus prospektą, kurio įmonė neturėjo.

LB teigimu, abejotina įmonės sukaupto kapitalo vertė, neaiškios jau investavusių asmenų teisės ir gautinos grąžos pagrįstumas.

2017 metais „Rail Skyway Systems“ paneigė ryšius su „Euroasian Rail Skyway Systems“, rašoma teismo nutartyje.

Pradedant ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad „Euroasian Rail Skyway Systems“ priklauso A. Junickiui ir Britų Mergelių salose registruotai bendrovei „Global Transport Investments“, iš pastarosios ir dar dviejų įmonių „Rail Skyway Systems“ 2014 metais gavo apie 1,65 mln. eurų paskolų, tačiau bankui DnB pinigų pervedimai sukėlė įtarimų ir jis apie tai pranešė teisėsaugai.

„Rail Skyway Systems“ 2014-aisiais planavo investuoti į „styginiais bėgiais“ riedančių traukinių laboratoriją Šiauliuose. Bendrovė ir Šiaulių savivaldybė 2014 metų rugsėjį pasirašė investicijų sutartį, pagal kurią investuotojas įsipareigojo į sklypus šalia Zoknių oro uosto investuoti ne mažiau kaip 17,6 mln. eurų, sukurti ir 10 metų išlaikyti mažiausiai 153 naujas darbų vietas.

Tačiau iškilus abejonių dėl investuotojo skaidrumo, sutartis buvo nutraukta, susitarus netaikyti sankcijų. „Rail Skyway Systems“ grąžino miestui 0,3 mln. eurų.

Registrų centro duomenimis, 2014-2018 metais „Rail Skyway Systems“ veikė nuostolingai – nuostoliai siekė nuo 71 tūkst. iki 1,6 mln. eurų. Jos pajamos 2014-2016 metais siekė 6– 150 tūkst. eurų, o 2017-2018 metais jų iš viso negauta.

„Sodros“ duomenimis, „Rail Skyway Systems“ dirba 2 darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)